Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (10)

Schaken op Texel, het is voor iedere speler van Caïssa een feest. En Passant is een van de teams in de klasse van Caïssa 3 en zaterdag maakte ik mijn debuut op het Waddeneiland.

Al snel moest ik aan een verhaal van Dolf Teunisse denken. Hij had een keer een bondswedstrijd, toen zijn tegenstander en de clubgenoot die naast de man zat allebei naar het toilet moesten. Laatstgenoemde kwam als eerste terug van het bezoek aan het kleine kamertje, maar ging op de stoel recht tegenover Dolf zitten. Hij keek naar de voor hem vreemde stelling en zei tegen de Caïssa-speler: ,,Je hebt aan de stukken gezeten.’’

En Passant heeft zijn bondswedstrijden in een zaaltje in Hotel Den Burg, bijna recht tegenover de receptie. Geen lange rij met acht borden, maar de tafels zijn her en der opgesteld. Vier clubgenoten hadden hun eigen tafeltje, Erwin Brouwer en Frans Kragten zaten naast elkaar alsmede Aad Laan en ik.

Rond half vier moest ik naar het hoteltoilet. Eerder op de middag had ik de weg al gevonden. Voor de receptie langs, aan het einde van de gang de trap omlaag en dan een beetje naar rechts.

Teruglopend dacht ik aan mijn eigen partij. Ik stond er slecht voor, de tussenstand was gelijk en En Passant mag tot de beste drie ploegen van de klasse worden gerekend. In het zaaltje liep ik langs de borden waarop nog gespeeld werd. Gelukkig, met Erwin en Frans ging het wel de goede kant op.

Verrassend keek ik naar de hoek, waar mijn tafel met bord stond. Mijn stoel bleek bezet. Tijdens mijn wc-bezoek was mijn tegenstander een rondje gaan lopen en vervolgens op mijn stoel gaan zitten. ,,En, lukt het een beetje?’’ schijnt een van de Caïssa-spelers te hebben gezegd, toen hij de man en de (hopeloze) stelling zag.

Het lukte inderdaad een beetje. Hij nam op de goede stoel plaats, ik ging ook zitten en even later waren we beiden akkoord over remise. Hij vooral om de eerstvolgende boot naar Den Helder te kunnen halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *