Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (12)

 

De uitslag doet denken aan die van PSV-Feyenoord. Caïssa en De Eenhoorn 3 is een topper in de eerste klasse A, maar krijgt een 7-1 resultaat.

Volop feest dus bij Caïssa op deze dinsdagavond. Want ondanks de grote nederlaag staat De Eenhoorn 3 vast op de tweede plaats, met twee punten voorsprong op nummer drie. Het is vrijwel zeker dat de kampioen van 1A uit Hoorn komt en de beste papieren zijn voorlopig in handen van Caïssa. Met een score van honderd procent wordt straks het oude jaar succesvol uitgeluid.

 

De Hoornse derby is er een van leeftijd. De oudste tegen de jongste vereniging, prachtig gesymboliseerd op het eerste bord. Peter Holscher is de kopman van Caïssa, Seréyo Bekkink de kopjongen van De Eenhoorn 3. Het leeftijdsverschil is meer dan een halve eeuw. Ervaring wint het van talent.

Drie dagen eerder heb ik met bewondering naar Seréyo gekeken. De twee landelijke teams van De Eenhoorn hebben een thuiswedstrijd en het tweede treedt tegen Homburg/Apeldoorn 2 aan. In de gastploeg zit Thomas Beerdsen (in september twaalf geworden) aan het zesde bord en hij is de eerste die wint. Seréyo is een jaar ouder; de twee talenten kennen elkaar van de Nederlandse jeugdkampioenschappen en behoren in hun categorie tot de nationale top. De vroege afloop geeft volop ruimte om in De Huesmolen aan een tafel bij de bar tegen elkaar te vluggeren. Thomas draagt een Barcelona-shirt met de naam van Messi, Seréyo heeft het reserveshirt van Barcelona aan. In een flits zien de jonge voetballiefhebbers allerlei dreigingen, maar ook mogelijkheden voor een gevaarlijke tegenaanval. Ze maken er een spectaculaire snelschaakpartij van.

De Eenhoorn 2 verliest, maar het eerste tiental blijft in een zinderende ontknoping De Wijker Toren de baas. Bij 4-4 hebben Mark van Ojik en Peter Doggers twee pionnen meer. Een goede stelling winnend afronden is echter nog een flinke klus en voor de talrijke toeschouwers valt er veel te genieten. Mark stelt uiteindelijk het punt veilig, Peter gaat akkoord met remise.

Op de avond voor de historische datum van 15 december (in 1935 kroont Max Euwe zich die dag tot wereldkampioen) is er in de Hoornse topper minder spanning. De Caïssa-spelers zorgen tegen De Eenhoorn 3 voor zes partijoverwinningen, er zijn twee puntdelingen. Na een paar seizoenen van kwakkelen zijn de vooruitzichten op een mooi eindresultaat opeens aanmerkelijk vergroot. Twee punten voorsprong op nummer twee (en zesenhalf bordpunt meer), vier punten meer dan nummer drie. Jammer eigenlijk dat de gezamenlijke slotronde in Sint-Pancras is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *