Ook voor Caïssa vliegt Schaaklustdag om

Het jaarlijkse toernooi van Schaaklust is net even iets anders dan andere toernooien. De editie van 18 december, gewonnen door GVW, maakte daar geen uitzondering op.

 

 

 

Het ene moment doe je de eerste zet in de eerste partij van de dag, het andere moment wacht je op de prijsuitreiking. De zes uren daartussen lijken zes minuten. ,,De dag is omgevlogen’’, vond Jaap-Jan Gorter namens de organiserende vereniging en alle deelnemers zullen het met hem eens zijn.

De amicale sfeer is een van de kenmerken van het Andijker toernooi. En natuurlijk ook de traditionele bloembollenpakketten van Mantel Holland voor alle schakers. Voor Schaaklust is ieder team net zo belangrijk en daarom worden bij de prijsuitreiking niet de nummers een, twee en drie naar voren geroepen. Er is – natuurlijk – een beker voor de winnaar, de overige prijzen worden geloot. Caïssa 2, Aartswoud 2 en Schaaklust waren de gelukkigen. En de poedelprijs ging naar Pejenasi.

Pejenasi? Zo noemden de spelers van KTV 2 zich. Onderweg van Enkhuizen naar Andijk, in de auto, bedacht. Het is niet een Indisch restaurant dat als gelegenheidssponsor optreedt, maar de eerste letters van de voornamen van Peter Stam, Jeroen Graaf, Nancy Mozer en Sido Quarré.

Het Schaaklust-toernooi is vooral een West-Fries evenement. De organiserende vereniging had drie teams ingeschreven, KTV (Enkhuizen), Aartswoud en Caïssa (Hoorn) twee. Verder was De Groene Zes (Bovenkarspel) present en Attaqueer (Nibbixwoud) en van buiten de regio Castricum en GVW. Gelukkig waren de weersomstandigheden in vergelijking met een dag eerder dusdanig verbeterd dat autorijden naar Andijk geen problemen gaf. ,,Maar wees voorzichtig op de terugweg’’, adviseerde Jaap-Jan Gorter wel.

Caïssa was met twee viertallen naar dorpshuis Centrum afgereisd. Omdat GVW een grootmeester (Matthew Sadler) in de gelederen had, werd vooral de strijd om de tweede plaats spannend en beide teams mengden zich daar tot en met de slotronde in. Ze wonnen hun eerste twee wedstrijden (bedenktijd per partij twintig minuten), waarna Caïssa 1 het als eerste van de Hoornse deelnemers tegen GVW mocht opnemen. Mogelijk dat die afkorting voor Genootschap Van Wouter staat, want oud-Aartswoud-topper Wouter Waagmeester en regelmatig in Andijk spelend was met drie clubgenoten gekomen. Hij is naar Amersfoort verhuisd en is daar lid geworden van Schaakgenootschap Amersfoort. Arjan Tissink, Hans van Doorn en Matthew Sadler vergezelden hem.

Laatstgenoemde is tegenwoordig de bekendste schaker van Amersfoort. De 36-jarige Engelsman – hij spreekt prima Nederlands – heeft het beroepsschaken ingeruild voor een IT-baan in Nederland en woont ook in de keistad. Na een stille periode van tien jaar is hij weer begonnen met toernooischaak en neemt tevens deel aan de bondscompetitie. Matthew Sadler is eerstebordman van SG Amersfoort dat in de landelijke tweede klasse B is ingedeeld en op 14 mei naar De Huesmolen komt om daar tegen De Eenhoorn 2 te spelen.

Wikipedia heeft de nodige informatie over hem ‘gelekt’. Engels kampioen in 1995 en in 1997, deelnemer aan de Olympiades van 1966 en 1998. Die van 1996 leverde hem de gouden medaille op voor de beste score aan het vierde bord: tienenhalve punt uit dertien partijen. Engeland werd in een veld van zo’n 150 ploegen vierde. In 1997 werden de Engelsen Europees schaakkampioen met Matthew Sadler als topscorer (zeven uit negen). Hij heeft jarenlang voor ‘New in Chess’ over schaakboeken geschreven en zijn eigen boek ‘Queen’s Gambit Declined’ werd in 2000 door de Britse Schaakfederatie tot boek van het jaar uitgeroepen.

Matthew Sadler is een behoorlijk grote naam in de Britse schaakgeschiedenis en het is leuk om hem aan het werk te zien op het toernooi van Schaaklust. Caïssa’s kopman Fred Avis en later ook Gerard Groot, namens Caïssa 2, hielden het lang vol tegen de man aan wie in 1993 de grootmeestertitel is verleend. Maar aan het einde van de rit stond er natuurlijk wel een logische uitslag op de scorekaart.

Omdat beide ploegen van Caïssa gelijkop gingen, troffen ze elkaar in de vierde ronde. Die Hoornse derby in Andijk eindigde toch wel in een verrassende 2-2. Daardoor bleven ze allebei in de bovenste regionen meedraaien. Na zes ronden was GVW al zeker van de toernooizege (12 punten) en had Aartswoud de tweede plaats ingenomen (8 punten). Daarachter volgden vijf teams met 7 punten: Caïssa 1 en 2, KTV, Aartswoud 2 en Schaaklust 2.

In de slotronde stonden Hoorns-Aartswoudse onderonsjes op het programma: Caïssa 1-Aartswoud 2, Caïssa 2-Aartswoud 1. Het eerste viertal bleef op 2-2 steken, maar het tweede versloeg de Aartswouders en stelde daarmee de derde plaats in de eindstand veilig. Op gelijke hoogte met KTV (Adri Haakman, Tom Balla, Vasco Metten en Arie Karreman) dat wat meer bordpunten had verzameld.

Aan het einde van de middag overheerste de mening van een opnieuw geslaagd toernooi. Prima organisatie (hulde aan Vincent Duin; deelnemer en Aartswoud-speler Rob Bijpost sprak terecht waarderende woorden uit voor de organiserende vereniging), een weer lekkere lunch en voor menigeen de herinnering aan enkele wereldzetten en blunders gedurende 280 minuten schaaklust.

Uitslagen Caïssa-teams:
Eerste ronde: Caïssa-Pejenasi 3½-½, Castricum-Caïssa 2 1½-2½.
Tweede ronde: KTV-Caïssa 1-3, Caïssa 2-Schaaklust 3 3-1.
Derde ronde: Caïssa-GVW 1-3, Aartswoud 2-Caïssa 2 4-0.
Vierde ronde: Caïssa-Caïssa 2 2-2.
Vijfde ronde: Aartswoud-Caïssa 3-1, Caïssa 2-GVW 0-4.
Zesde ronde: Schaaklust 3-Caïssa 0-4, Pejenasi-Caïssa 1-3.
Zevende ronde: Caïssa-Aartswoud 2 2-2, Caïssa 2-Aartswoud 2½-1½.
Eindstand:
1.  GVW…………14  (24½)
2.  KTV………….9  (18½)
3.  Caïssa 2……..9  (14)
4.  Aartswoud…….8  (16½)
    Caïssa……….8  (16½)
6.  Castricum…….8  (16)
7.  Aartswoud 2…..8  (14½)
8.  Schaaklust 2….7  (12½)
9.  De Groene Zes…5  (12½)
10. Schaaklust……5  (11)
11. Schaaklust 3….5  (10)
12. Pejenasi……..3  (9½)
13. Attaqueer…….2  (6)
Individuele scores Caïssa-teams:
Caïssa: Bert Spil 5½, Fred Avis 4, Peter Holscher 4, Sjoerd Kelder 3.
Caïssa 2: Rolf de Brouwer 5, Co Buysman 4, Hans de Vries 3, Gerard Groot 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *