Bert Spil als tweede aan de oliebollen

Of er nog een oliebollenopening in een van de 84 partijen is gespeeld is niet bekend, maar gezellig was het op 20 december bij Torenhoog wel.

Het traditionele Oliebollentoernooi van de schaakclub uit Hoogkarspel werd gewonnen door de torenhoge favoriet Wilko van der Gracht die die rol met verve speelde. In zijn eerste drie partijen had hij het volle pond binnengehaald. Dat deed ook Bert Spil, waardoor de twee in de vierde ronde tegenover elkaar zaten. Bert, met wit, hield het in een gelijkopgaande partij op remise en daarmee nam de spanning toe. Want de strijd tussen de twee achtervolgers Rob Ott en Rik Slaman leverde wel een winnaar op. Rik nestelde zich zo mede aan kop. Daniël Koopman en Andrew Weltevreden volgden op een half punt.

Wilko van der Gracht, weer met zwart, versloeg vervolgens Rik Slaman en Bert Spil klopte Danièl Koopman. De twee deelnemers met de hoogste rating stonden na vijf ronden weer gebroederlijk bij elkaar.

De beslissing viel even later. Bert verspeelde tegen Andrew een stuk, maar had in het eindspel wel een paar pionnen meer en sleepte nog een puntdeling uit het vuur. Wilko liet zich niet verrassen door Erik Piet en kwam alleen aan de leiding.

In de slotronde kon ook Paul Deken de koploper niet verrassen. Bert Spil deed in een leuk toreneindspel tegen Rik Slaman de beste koningszetten om promotie van een vrijpion te verzekeren.

De 24 deelnemers aan het snelschaaktoernooi (zeven ronden, tien minuten per speler per partij) moesten iets verder lopen om achter de borden plaats te nemen. KNSB is de afkorting voor zowel de schaakbond als de schaatsbond en dat gaat in Hoogkarspel helemaal op. Torenhoog heeft zijn clubavonden in de Doorlouper, de kantine van de ijsclub. Omdat de ijsbaan open was, werd die dan ook door de schaatsers gebruikt. Maar twintig meter verder staat sporthal De Sluis, met bij de ingang een aanbouw voor de jongerenvereniging. Daar, in Loods 2, was het zeker net zo gezellig en smaakten de oliebollen ook net zo goed. Met de laptop, geplaatst op de bar met steeds het programma van een ronde duidelijk zichtbaar, loodste Nico Weel het evenement vlot door de avond. Ed Hornick deed de prijsuitreiking, waarbij alle schakers iets konden uitzoeken.

Eindstand:

1. Wilko van der Gracht (HSV De Eenhoorn) 6½

2. Bert Spil (Caïssa) 6

3. Daniël Koopman (Degoschalm) en Gerard Broersen (Degoschalm) 5

5. Rik Slaman (Torenhoog) en Andrew Weltevreden (De Groene Zes) 4½

6. Ed Hornick (Torenhoog), Piet Beemster (Degoschalm) en Rick Molenaar (Torenhoog) 4

9. Paul Deken (Torenhoog), Rob Ott (De Groene Zes), Jorrit Kaarsemaker (Torenhoog) en Hans Morsink (huisschaker) 3½

13. oa Co Buysman (Caïssa) 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *