Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (16)

Het gemiddelde Caïssa-lid heeft Abraham al gezien. Geen wonder dat op de achttiende clubavond uitgebreid wordt gesproken over het veteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond.

 

 

Een schaker is veteraan, als hij (of zij) de leeftijd van 55 jaar bereikt. Meer dan de helft van de spelers van Caïssa – ruim veertig – kan daarom meedoen en een groot aantal doet dat ook. Want het evenement wordt komend voorjaar voor de achtste keer in het Hoornse verpleeghuis Lindendael gehouden, waar een prachtige speelzaal is voor zo’n negentig deelnemers. Het is dichtbij, makkelijk bereikbaar en de schaakborden staan klaar op zeven woensdagmiddagen.

Vanaf 9 maart is het weer zover en er zit ditmaal een jubileumtintje aan vast. De NHSB is immers 25 jaar geleden met het kampioenschap voor veteranen begonnen. Vanaf 2006 zijn er zelfs twee versies. Hoorn heeft het lentekampioenschap, IJmuiden het herfstkampioenschap en dat is aan de namen van de kampioenen te zien. In de jaren met één evenement is Peter Holscher uit Zwaag de enige West-Friese winnaar uit het laatste decennium. De strijd in Hoorn trekt veel deelnemers uit de – wijde – omtrek en alle kampioenen van de laatste vijf jaar komen ook uit de regio: Rolf de Brouwer (Hoorn), Peter Holscher tweemaal en Arie Karreman (Enkhuizen) tweemaal. Stuk voor stuk uitstekende spelers.

Want onderschat de schakende veteraan niet. Na de achttiende ronde van Caïssa’s clubcompetitie staan er zestien bij de eerste veertig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *