Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (18)

Hoornse huldiging hitzangers. Het zou een mooie kop kunnen zijn boven een verhaal over de thuiskomst van Ben en Dean Saunders.

 

De fietstocht naar de clubavond verloopt deze dinsdag bepaalt niet in alle rust. Het Pelmolenpad ligt hemelsbreed een kleine twee kilometer van De Huesmolen. Daar, aan de rand van de Hoornse binnenstad, zijn achtduizend fans bijeengekomen om de winnaars van ‘The voice of Holland’ en ‘Popstars’ en te huldigen.

SBS6 toont rechtstreekse beelden. Als je naar buiten stapt, hoor je de woorden die ze op de tv zeggen. ‘Hoorn houdt van jullie’, zegt burgemeester Onno van Veldhuizen. ,,Wij ook van Hoorn’’, antwoorden de broers die twintig jaar geleden van Engeland naar Hoorn verhuisden.

Op de fiets naar de twintigste ronde zit ik te denken: Zal er ooit een televisieprogramma komen met schakers die hitpartijen naspelen? Uit het hoofd natuurlijk, want Ben en Dean Saunders zingen hun songs ook niet vanaf papier. ‘The mind of Holland’ of ‘Chessstars’ zijn leuke titels voor zo’n programma. Het zal er wel niet van komen.

Eenmaal in de speelzaal is het wat rustiger dan anders. Caïssa is immers met tien man vertegenwoordigd op het Tata Steel Chess Tournament en verschillende clubgenoten draaien goed mee. Hopelijk houden ze dat tot en met de laatste dag (zondag) vol, zodat de snert lekker zal smaken.

In schaakpartijen is soms sprake van zetverwisseling. Aan het einde van de avond gaat het echter om jasverwisseling. Dolf komt naar me toe met een zwarte jas van een onbekende clubgenoot die al naar huis is. Hij (de jas) lijkt op de zijne. ,,Nou, dan draag ik die de volgende week ook maar. Dan kunnen we weer ruilen.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *