Thrillers bij Tata

Het wordt spannend op de laatste dagen van het Tata Steel Chess Tournament. Zes tienkampers van Caïssa doen mee in de strijd om de bovenste plaatsen. Diverse thrillers staan er in Wijk aan Zee op het programma.

Peter Holscher (groep 2D) is opgeklommen naar de gedeelde eerste plaats. In de zesde ronde verloor koploper Guido Royakkers van René Duchêne, waardoor beide spelers nu vier punten hebben. Peter nestelde zich met zijn remise tegen de op de vierde plaats staande Henk Weenink bij die twee. Hij heeft Royakkers al gehad – remise – en treft Duchêne in het weekeinde.

 

Door het wegvallen van Rob van Dongen is de strijd in de groep van Erik van Tooren (3F) wat onoverzichtelijker geworden. Erik moest in de zesde ronde tegen de Amsterdammer en kreeg een reglementaire overwinning. De Caïssa -speler deelt de tweede plaats met Jorden van Foreest (vier punten). Zij hebben een punt minder dan Rob van Meurs, vrijdag Eriks tegenstander. Omdat Van Foreest nog niet tegen Van Dongen heeft gespeeld, krijgt het Groningse talent er sowieso een punt bij.

In 3G was het een beste dag voor Fred Avis. De NHSB- en onze clubvoorzitter versloeg met wit zijn naaste belager Sinclair Koelemij, terwijl een andere concurrent (Jan Cox) op een halfje bleef steken. Fred heeft nu een vol punt voorsprong op Cox (waar hij nog tegen moet schaken) en ook op Koelemij en Siem Roet, maar die hebben een partij meer gespeeld. Deze poule telt negen deelnemers.

Naar nu blijkt heeft Bas Dudink (3L) in de tweede, derde en vierde ronde tegen de toppers van zijn groep gespeeld. Zijn remise tegen Jelle Wiering betekent voor de Utrechter dat hij niet bovenaan staat. Bas heeft zich met twee punten uit zijn laatste drie partijen in de middenmoot genesteld.

Dirk Lont heeft in 4J weer uitzicht op een hoge klassering. Na twee remises versloeg hij in de zesde ronde met zwart André Buter uit Alkmaar. Zijn achterstand op de tweede plaats, ingenomen door onder meer Rik van Ingen (van Aartswoud), bedraagt slechts een half punt.

Met slechts één remise op zak bezet Gerard Groot stevig de laatste positie in 5E. Hij heeft anderhalve punt achterstand op Han Kemperink en de Castricummer is zijn volgende tegenstander. Winst is noodzakelijk om een kans te maken uiteindelijk de rode lantaarn kwijt te raken.

Hetzelfde geldt voor Aad Laan in 5G die tweemaal een half punt pakte. Daar zit overigens wel een remise bij tegen koploper Rien van Wilgenburg. Maar Aad staat ook tiende en moet nog flink aan de bak om die laatste plaats te kunnen verlaten.

Roel Ridderikhoff is na een matige start (een half uit twee) op stoom gekomen en deelt met Eric Goudsmit de tweede plaats in 7D (vier punten). Hij treft de Amsterdammer vrijdag met de zwarte stukken. Aan kop gaat Hans Kuijper, ook uit Amsterdam. Die heeft een half punt meer en moet nog tegen Roel spelen.

De spanning in groep 7G is gestegen. In de vijfde ronde verloor koploper Hans Huson van de onderaan staande Ton Verhagen uit Alkmaar en de topper tegen Wilfred Oranje eindigde daarna onbeslist. De twee hebben nu vier punten. Henk Sijm en Kees Schrijvers profiteerden in de zesde ronde met hun overwinningen van de misstappen en staan nog maar een half punt achter op de leiders. Vrijdag zit Henk, die de beide nummers een al heeft gehad, tegenover Kees.

Gerrit van der Hoff (8A) boekte in de zesde ronde zijn tweede overwinning en sprong van de laatste plaats naar de middenmoot. Vrijdag mag hij het opnemen tegen de Noorse koploper Jørn Romsdal.

Donderdag wordt er in de tienkampen niet gespeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *