Derde plaats Erik van Tooren

Het Tata Steel Chess Tournament heeft voor Erik van Tooren de derde plaats opgeleverd. De Caïssa-speler stelde in de tienkampen met overwinningen in de laatste twee ronden die klassering veilig.

Zijn clubgenoten Fred Avis, Roel Ridderikhoff en Henk Sijm werden ook derde, maar zij moeten die plek delen met een aantal tegenstanders.

 

Peter Holscher, de hoogst uitkomende Caïssa-speler in Wijk aan Zee, was na zes ronden op een gedeelde eerste plaats beland. Door drie nederlagen, onder andere tegen Arlette van Weersel en René Duchêne (de winnaars in groep 2D), duikelde hij naar de voorlaatste positie. Een punt meer had hem de gedeelde derde plaats opgeleverd.

Door een nederlaag in de zevende ronde tegen koploper Rob van Meurs verloor Erik van Tooren het zicht op de eerste plaats in 3F. Daarna zegevierde hij tweemaal, goed voor de derde stek. Naast zijn nederlaag tegen de latere winnaar ging de Caïssa-speler ook onderuit tegen de nummer twee Jorden van Foreest. Hij won vijf keer (inclusief eenmaal reglementair) en remiseerde in twee partijen.

Fred Avis volgde in 3G het voorbeeld van Peter Holscher door eveneens op de laatste drie dagen steeds het onderspit te delven. Dat kostte hem de eindzege. De Fransman Jean de Lagontrie was de derde tegenstander die de Hoornse koning deed omleggen, waardoor hij met Fred gedeeld derde werd.

Bas Dudink (3L) had de sterkste tegenstanders in de tweede, derde en vierde ronde. Daarna zegevierde hij driemaal en er waren twee remises bij. Met een eindtotaal van vijf punten goed voor de vierde plaats.

Zaterdag zorgde Dirk Lont voor een verrassing door Aartswoud-speler Rik van Ingen, koploper met Lucas van Foreest en Fred Bergen, te verslaan. Op de slotdag had Dirk met een overwinning op Rudolf Kat nog gedeeld tweede kunnen worden, maar hij verloor en werd nu zesde.

In de 5-groepen weinig succes voor Gerard Groot (5E, laatste) en Aad Laan (5G, voorlaatste). Aad stuntte in de slotronde met een zwartzege op Marco Tempestini. Bij winst was de Fransman gedeeld winnaar geworden. De Caïssa-speler ontliep door een betere SB-score de rode lantaarn.

Roel Ridderikhoff (7D) sloot zijn Tata Steel-optreden af met een remise tegen Hans Kuijper, de winnaar in zijn groep. Op anderhalve punt achterstand legden Roel en nog drie man beslag op de derde plaats.  Hetzelfde presteerde Henk Sijm (7G): ook gedeeld derde met anderhalve punt minder dan de groepswinnaar.

Gerrit van der Hoff had in groep 8A als enige een rating onder 1400 en deed het met een score van vijftig procent goed. Hij speelde nog een rol in de ontknoping door vrijdag met zwart van koploper Jørn Romsdal in een prachtige partij te winnen. Het kostte de Noor de eindzege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *