Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (19)

De clubavond telt deze dinsdag 42 aanwezigen. Voor twee spelers van Caïssa gaat het niet om een intern partijpunt. Peter Holscher en Fred Avis beginnen namelijk aan het kampioenschap van West-Friesland.

Het West-Fries schaakkampioenschap heeft een lange editie. Rob Bijpost, speler van Aartswoud, schreef er een prachtig boek over. Toen hij in archieven op zoek was naar informatie over zijn eigen vereniging (in verband met de viering van het 50-jarig bestaan in 1987), kwam hij krantenverslagen over het evenement tegen. ,,Na het verschijnen van het jubileumboek kwam de kriebel om verder te zoeken naar de wetenswaardigheden over dit kampioenschap en de mensen die daaraan hebben meegedaan’’, schrijft hij in het boek over de West-Friese titelstrijd. Lang is gedacht dat de eerste editie in 1936 werd gehouden, maar Rob vond een bron met 1934 als jaar van het eerste West-Fries kampioenschap.

 

Veel van zijn informatie staat nu ook op internet. Nancy Mozer, speelster van KTV, heeft een schitterende website over het West-Fries kampioenschap (westfriesschaken.nl) gemaakt, waarop heel veel is te vinden over de rijke historie van het evenement. Bij de foto’s van de kampioenen komen we onder andere de Caïssa-spelers Peter Holscher (winnaar in 1998, het mooie jaar 2000, 2005 en 2008) en Ton Wessels (2007) tegen en ook de oud-Caïssa-spelers Wilko van der Gracht en Ron Deen.

Het is gebruikelijk dat in de eerste ronde clubgenoten hun onderlinge partij spelen. De tweede ronde is op 7 februari in Westwoud, waar alle deelnemers – zestien – in De Schalm achter de borden zitten. Caïssa is op 15 maart gastheer voor de vijfde ronde.

Peter Holscher en regerend clubkampioen Fred Avis vertegenwoordigen Caïssa. Bij de foto’s van de deelnemers is Fred de schaker met de grootste lach en kijkt Peter wat somber. Een vooruitziende blik van Nancy? Fred won in de eerste ronde verrassend van Peter en had alle reden om te lachen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *