Geen oerkreet van Bert Spil

Een herhaling van vorig jaar zat er niet in, maar hij was er wel dicht bij. Bert Spil haalde zaterdag tijdens het open rapidkampioenschap van Enkhuizen 4,5 punt en stond daarmee in een select gezelschap op de gedeelde dertiende plaats.

In 2010 was Bert de beste in de subgroep B. Hij versloeg in zijn laatste partij de sterkere Enrico Blees en de juichkreet na afloop was zelfs buiten speelzaal De Nieuwe Doelen te horen. Nu viel hij door een iets lagere SB-score net buiten de prijzen, maar stond op gelijke hoogte met onder meer Sjoerd Plukkel en Warner de Weerd.

 

Vooral na de pauze deed de Caïssa-speler het goed. Bert veroverde een vol punt tegen Martin Duinmaijer en Dirk Mantel en een half in zijn slotpartij tegen Warner de Weerd. Adri Haakman won wel van hem, maar die nederlaag werd ingeleid door onnodig loperverlies.

Johan-Paul Hendriks en Co Buysman eindigden in de middenmoot. Johan-Paul zat in de tweede ronde tegenover Joop Piket (gedeeld vierde), vader van de met topschaak gestopte grootmeester Jeroen Piket en FIDE-meester Marcel Piket. Na die nederlaag volgden twee overwinningen, waardoor hij voor de vijfde ronde aan het vierde bord zat tegen Warner de Weerd. De Purmerendse derby kreeg een logisch resultaat: 0-1. JP werd met 3,5 punt uiteindelijk gedeeld 31e in een veld van zeventig deelnemers.

Eén Caïssa-speler haalde het eerste bord en dat was Co Buysman. Hij opende het toernooi tegen de als eerste geplaatste Pieter Hopman. In een redelijk gelijkopgaande partij werd Co een paar minuten voor tijd onaangenaam verrast door een pionvork op koning en dame.

Pieter Hopman veroverde de Enkhuizer rapidtitel met bijna de maximale score: zes overwinningen en een remise tegen Mark van Ojik. Die was in de vijfde ronde, waardoor de favoriet naar de tweede plaats zakte. Arjon Buikstra voerde toen verrassend de ranglijst aan met vijf uit vijf, maar leed zijn eerste nederlaag aansluitend tegen Pieter Hopman die de leiding heroverde en niet meer afstond.

Op het zeer geslaagde toernooi werden Mark van Ojik en Cees van der Zee tweede met zes punten. Holger Bonte en Sjoerd Kelder (ook bekend bij Caïssa) behaalden respectievelijk vier punten en 3,5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *