Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (20)

 

Met 7-1 winnen van de nummer twee, de ronde erop met 7½-½ winnen van de nummer drie. Het eerste team van Caïssa verkeert duidelijk in hogere sferen.

Dat zal volgend seizoen ook letterlijk het geval zijn, want niemand twijfelt nog aan de promotie naar de hoogste klasse van de Noordhollandse Schaakbond. Het is een opmerkelijke opleving van een ploeg die een jaar geleden eigenlijk was gedegradeerd. Door de goede prestatie van Caïssa 2 (vijfde plaats) behield Caïssa een achttal in de eerste klasse.

 

Vijf van de acht spelers (Peter Holscher, Erik van Tooren, Ton Wessels, Wouter Strating en Fred Avis) proeven na een paar moeizame competities weer de smaak van succes. Michele Montenegro en Johan-Paul Hendriks zijn na enkele invalbeurten uitgegroeid tot vaste waardes van Caïssa 1 en dat geldt ook voor Marten Ploeger, debutant op dit niveau. De voorsprong op het op de tweede plaats staande De Eenhoorn 3 bedraagt vier punten en veertien bordpunten, maar de buren spelen vrijdag hun wedstrijd uit de vijfde ronde nog.

Na 7-1 en 7½-½ wordt al een beetje aan 8-0 gedacht. Wint een NHSB-ploeg wel eens met maximale cijfers? Dat gebeurt inderdaad af en toe, zelfs dit seizoen in de klasse van Caïssa 2 (dat overigens ook bovenaan staat). Volendam won acht partijen tegen Bakkum, waartegen Caïssa 2 met 4½-3½ genoegen moest nemen. In 2008-2009 presteerde een andere tweedeklasser, ZSC/Saende 3, hetzelfde tegen Purmerend 4 en met name in de vierde klassen zijn er ploegen die soms de volle buit binnenhalen.

In de top van de NHSB zijn 8-0-uitslagen uitzonderingen. Op 18 december 2004 won De Wijker Toren in de promotieklasse de uitwedstrijd tegen Castricum met die cijfers. Zes spelers van toen komen nu met de Beverwijkse ploeg uit in de landelijke eerste klasse.

Winnen met 7½-½ gebeurt wel redelijk vaak, ook in de hogere klassen. Het competitie-archief van de NHSB gaat terug tot 1992 en in die tabellen is er voor een Caïssa-team nooit een 8-0 ingevuld. Naar het schijnt wil het eerste dit seizoen nog een poging wagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *