Spannend tot de laatste seconde

Caïssa 3 en Heerhugowaard 2 hebben de spanning tot de laatste seconde vastgehouden. Gerrit Roos remiseerde met Willem van den Akker, waardoor 4-4 de eindstand werd. Bij beide spelers stond 0.00 op de klok.

 

Dat de onderlinge verschillen niet groot waren, blijkt ook uit de zes remises. Arend Stapel zat tegenover oud-Caïssa-lid Ralph Versluis die met twee lichte stukken voor een toren iets in het voordeel leek. Maar de Hoornse teamleider is moeilijk te kloppen en dat liet hij in de vijfde ronde weer zien. Invaller Jan Haijer bracht het tweede gelijkspel op het wedstrijdformulier. Op de druk van Kasper van der Meulen vond hij steeds een passend antwoord.

Even later werden twee eentjes genoteerd. Erwin Brouwer had steeds het initiatief en zag Anton Molenaar door de vlag gaan. Co Buysman veroverde in het late middenspel een pion, maar na knoeiwerk in het eindspel werd hij door Mats Bakker mat gezet: 2-2.

Omdat Ton van Dijk naar het tweede team is doorgeschoven, was Lex Griffioen tegen de Heerhugowaarders kopman. Tegen Rick Smit hield hij het evenwicht vast.

Spannend waren zeker de laatste drie partijen. Frans Kragten had de kwaliteit, maar Piet Konijn een vrijpion op a7. Dat gevaar werd onschadelijk gemaakt, waarop de witspeler erin slaagde op de andere vleugel te promoveren. Zwart beschikte evenwel over een toren, loper en enkele pionnen tegen de dame en beiden vonden daarop remise een mooi resultaat.

Aad Laan had een pionnetje meer dan Chris Holdorp die evenwel kon terugvallen op een sterk loperpaar. Met een paar seconden over accepteerde Aad een remise-aanbod in een stelling met vier lichte stukken en vijf om vier pionnen.

Volop spektakel bij Gerrit Roos die tegen Willem van den Akker zijn vechtlust etaleerde. Hij raakte een stuk achter, heroverde die en had in het eindspel een pion minder en later twee. Uiteindelijk bleef een koning alleen (voor de Caïssa-routinier) en een Heerhugowaards paard met pion over. De pion promoveerde, maar de zwartspeler had heel weinig tijd. In het haastwerk viel de Hoornse vorst om en aan het einde van de rit liet de digitale klok 0.00 voor beide spelers zien. Gerrit claimde na zijn laatste zet ‘tijd’, maar zijn vlag was zichtbaar. Na uitvoerig overleg en met de FIDE-reglementen erbij werd tot remise besloten en kreeg de wedstrijd ook geen winnaar.

Caïssa 3-Heerhugowaard 2 4-4:
Lex Griffioen (1739)-Rick Smit (1658)…………½-½
Gerrit Roos (1730)-Willem van den Akker (1906)…½-½
Frans Kragten (1751)-Piet Konijn (1786)……….½-½
Arend Stapel (1713)-Ralph Versluis (1741)……..½-½
Aad Laan (1682)-Chris Holdorp (1630)………….½-½
Co Buysman (1660)-Mats Bakker (1462)………….0-1
Jan Haijer (1636)-Kasper van der Meulen (1470)…½-½
Erwin Brouwer (1729)-Anton Molenaar (1562)…….1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *