Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (23)

Politiek en schaken gaan deze dinsdag hand in hand. Na afloop van de 25e ronde van Caïssa’s clubcompetitie worden in De Huesmolen de stemhokjes klaar gezet.

 

 

Aan de bar zijn de Provinciale Statenverkiezingen onderwerp van gesprek. Caïssa is een bontgekleurde schaakvereniging, want geen van de politieke partijen lijkt een overwicht te hebben in het ledenbestand.

Op de pedalen naar huis, na middernacht, worden we aangenaam verrast door een langskomende zeilfiets. Een fietser met een surfzeil op de bagagedrager. Hij rijdt met nog drie jongeren die meedoen aan de fietsestafette van D66. De vier zijn bezig met de langste fietstocht ooit door Nederland, want die duurt liefst 66 uur. Limburgse D66’ers zijn in hun eigen provincie gestart en via het oosten van Nederland is koers gezet naar Groningen om via Friesland en de Afsluitdijk (,,Wind mee, we hadden dankzij het zeil een behoorlijk tempo’’, zegt een van de fietsers) in Hoorn aan te komen.

Volgens het routeschema op de democratische website zal de groep om 01.00 uur aankomen op het Breed. Dat moeten de vier, vergezeld van een begeleidingswagen, kunnen halen. Om 00.30 uur verlaten ze de Zwaagmergouw, steken de provinciale weg over en fietsen de Liornestraat in. Het stuk naar het Breed is overigens een tussenetappe, want de fietsestafette gaat verder naar Amsterdam om in Den Haag te eindigen.

Op diezelfde website is te lezen dat ‘goed onderwijs de basis is voor een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt en alle mensen de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen’. Tijdens officiële partijen worden de zetten genoteerd (schaken is schrijven). In eindspelen moet je kunnen zien welke pion het eerste promoveert (schaken is rekenen). Heel veel schakers hebben thuis schaakboeken (schaken is lezen). De Siciliaan is de meest gespeelde opening (schaken is aardrijkskunde). Wie zich verdiept in de schaaksport, krijgt te maken met de leer van Steinitz (schaken is geschiedenis). Als schaker kun je investeren voor ontwikkeling (schaken is economie). De weg naar succes loopt via het bedenken van een plan (schaken is maatschappijleer).

Mag ik D66 voorstellen om schaken als verplicht vak op de basisscholen in te voeren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *