Spaans benauwd in het Italiaans, maar de boerenkool smaakt goed

Engels openen met de Franse slag, het Spaans benauwd krijgen in het Italiaans, Hollandse zuinigheid in het
Schots en Russische roulette spelen met het Pools. Maar de boerenkool met worst smaakt weer goed.

Ook het achttiende rapidtoernooi van schaakvereniging Attaqueer is de moeite waard om mee te doen. Het jaarlijkse evenement van de club uit Nibbixwoud neemt een aparte plaats in op de West-Friese schaakkalender. In de eerste plaats door de tijd. Er wordt ’s middags begonnen en de laatste ronde is ’s avonds rond een uur of negen afgelopen. Dat heeft natuurlijk te maken met de tweede reden. Na vier ronden gaan de schaakborden aan de kant en komen de ronde, witte borden te voorschijn. Je mag zelf opscheppen en ik kies voor een Wadwayse opstelling. De boerenkool over het hele bord, in het midden een kuiltje maken voor de jus en de worst (een halve rookworst) er bovenop.

Er is nog een derde reden voor die aparte status, want op het Boerenkool Met Worst-toernooi is aanraken niet automatisch zetten. Je mag het stuk terugplaatsen en iets anders doen. De zet is pas voltooid als de klok is ingedrukt. En je mag de koning slaan.

De belangstelling is wel eens groter geweest, maar het voordeel van een opkomst van 47 deelnemers is dat het voorcafé van De Vriendschap in Wadway de speelzaal is. Het is een zeer gezellige ruimte om de partijen van twintig minuten te spelen en – voor de meeste schakers – belangrijker: de bar is heel dichtbij.

Veel bekende toernooitijgers uit West-Friesland hebben zich aangemeld. Attaqueer zelf is natuurlijk ruim vertegenwoordigd, maar dat geldt ook voor HSV De Eenhoorn. De bovenste zeven van de eindstand zijn lid van de Hoornse club. Aartswoud, De Pionier, Schaaklust, De Groene Zes, De Waagtoren en Caïssa hebben eveneens spelers geleverd.

 

Marc Helder, Peter Doggers, Jerrel Thakoerdien en Daan Zult zijn oud-winnaars, Arne Moll zegevierde vorig jaar. Maar het zijn twee clubgenoten van laatstgenoemde vier die aan zeven ronden niet genoeg hebben voor een beslissing. Henk-Jan Visser en Jeroen Edeling verzamelen zes punten en mogen in een barrage uitmaken wie op de eerste plaats eindigt. Twee jaar geleden verloor Henk-Jan Visser op die manier van Daan Zult, nu trekt hij aan het langste eind. Omdat ze bij Attaqueer niet één speler met meerdere prijzen willen overladen, verdient Jeroen Edeling de ratingprijs voor schakers boven de 2000. Arjon Buikstra (1800-2000), Nico Weel (1600-1800), U. Dijkstra (1500-1600) en Martin Beerepoot (tot 1500) krijgen de overige ratingprijzen.

Fred Avis is de hoogst geklasseerde Caïssa-speler: met 4½ punt gedeeld negende. Bijna net zo veel als Co Buysman (3 punten) en Niels van der Mark (2 punten) samen. Verder verzamelde Sjoerd Kelder 4 punten en Gé van den Berg en Holger Bonte 3½.

Het was weer een gezellige zaterdag met slechts één wanklank. ,,We hebben geen toetje gehad’’, riep iemand vroeg in de avond.

Eindstand: 1. Henk-Jan Visser 6 punten, 2. Jeroen Edeling 6, 3. Arne Moll, Peter Doggers en Arjon Buikstra 5½, 6. Daan Zult, Jerrel Thakoerdien en Henry Veneman 5, 9. Joris Moes, Nico Weel, Yuri Eijk, Marc Helder en Fred Avis 4½, 14. Tom Balla, Sjoerd Kelder, Niels Bot, Ton Fasel, Okke Greven, U. Dijkstra en Rob Heijink 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *