Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (24)

De naam is even historisch als De Huesmolen, maar deze dinsdagavond ben ik niet in de speelzaal van Caïssa. Het eerste kan kampioen worden in ’t Gulden Vlies in Alkmaar.

Met een reuzenvoorsprong op zak is het binnenhalen van de titel slechts een kwestie van tijd en het is mooi dat het eerste bondsteam dat bij de eerste de beste gelegenheid op eigen kracht doet. De Waagtoren 4 is een lastige tegenstander en dat is op alle borden te zien. Het gelijkspel is een goede uitslag en voldoende voor het veilig stellen van de eerste plaats.

 

Dankzij het kampioenschap en de daarmee gepaard gaande promotie naar de promotieklasse neemt Caïssa afscheid van de avondwedstrijden. Volgend seizoen is ons vlaggenschip op negen zaterdagmiddagen te bewonderen. Er zal weer een gezamenlijke slotronde zijn en wellicht is het leuk om die, in het jaar van de negentigste verjaardag, in Hoorn te houden.

Bij binnenkomst in ’t Gulden Vlies spreekt Johan-Paul Hendriks Engels. Hij heeft zwart, dus dat kan niet met het openingsrepertoire te maken hebben. Naast hem staat Claudio Ruzza, uit Milaan. Hij gebruikt het computerprogramma ‘Sevilla’ bij zijn eigen schaakclub en heeft dat voor JP in het Italiaans vertaald.

Toevallig is Claudio deze week in Nederland voor een workshop. Met onze clubgenoot mailt hij vaak over koetjes en kalfjes en Caïssa en Claudio weet dat er een kampioenswedstrijd op komst is. Die wil hij wel bezoeken en wat blijkt: hij verblijft in een hotel op vijf minuten lopen van ’t Gulden Vlies. In de speelzaal van De Waagtoren ontmoeten de twee elkaar voor het eerst in levenden lijve.

Johan-Paul moet in actie komen voor ons bondsteam, maar De Waagtoren is een gastvrije vereniging. Karel Beentjes, een van de leden, haalt bord, stukken en klok te voorschijn en op het enige vrije tafeltje kunnen Claudio en ik een partijtje van een half uur schaken. Ik speel Engels en moet na een klein uur ‘congratulations’ tegen mijn Italiaanse tegenstander zeggen.

Rond de klok van elf uur wordt er massaal gefeliciteerd, want Caïssa heeft zojuist het kampioenschap in de wacht gesleept. Vier winstpartijen, vier verliespartijen. Toeval of niet, maar op de terugweg zitten bij mij in de auto drie clubgenoten met een ‘0’achter hun naam op het wedstrijdformulier. Ik verkeer dus in goed gezelschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *