Erwin Brouwer matchwinner Caïssa 3

Caïssa 3 heeft vrijdag zijn plaats in de tweede klasse veilig gesteld. Castricum 3 werd met 3½-4½ verslagen, waarmee voor de thuisploeg het doek viel. Erwin Brouwer ontpopte zich als matchwinner.

Voor beide teams was het een belangrijke wedstrijd. Bij winst zouden de Castricummers hun achterstand op Caïssa 3 tot twee punten verkleinen, in de wetenschap dat zij in de slotronde een makkelijker programma hebben. De Hoornse ploeg was nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud, maar na de mooie overwinning lonkt de tweede plaats. Omdat Schaaklust gelijk speelde, staan de Andijkers en Caïssa 3 precies gelijk: evenveel punten, evenveel bordpunten. Op 29 maart treffen ze elkaar in De Huesmolen.

 

Teamleider Arend Stapel moest voor de wedstrijd in dorpshuis De Kern drie invallers regelen: Jan Schagen, Jan Haijer en Ko van Gent. Het was de hele avond spannend. Nadat enkele leden van de thuisclub een geluidswal tussen bar en speelzaal hadden geplaatst, bleek al snel dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Arend en Ko keken tegen een pionnenachterstand aan en alleen Aad Laan had een veelbelovende stelling opgebouwd.

Jan Schagen kwam vlot in een eindspel van dame met toren tegen dame met loper en paard en elk zes pionnen. Hij accepteerde daarop een remise-aanbod van witspeler Gerard Blees. Ondertussen kreeg Aad een geweldige aanval op de koningsvleugel met ver opgerukte pionnen, ondersteund door dame, loper en paard en met een aftrekschaak in de stelling. Na torenverlies sputterde Jos Maasdijk nog even tegen, maar zag in dat doorgaan geen zin meer had.

Co Buysman nam bezit over de open c-lijn, waarop hij enkele dreigingen had. Bij het pareren daarvan overzag Henk Vaessen een combinatie, waarmee zwart een dubbele kwaliteit won. Met een aanvallende rol voor zijn vorstin won de Caïssa-speler ook een loper, waarna een mat in één alleen kon worden voorkomen door dameruil. Winst werd zo verzekerd. Ko van Gent had zijn pion achterstand weggewerkt en kwam remise overeen met John Chadwick: 1-3.

Ondertussen raakte Jan Haijer in kort tijdsbestek twee pionnen kwijt. Net als op het bord van Arend die eveneens een duidelijke pionnenminderheid had, was de stelling niet te keepen.

Kopman Lex Griffioen hield Hans Leeuwerik in bedwang. In een eindspel van dame, twee torens en vijf pionnen kon hij een Castricumse aanval tegenhouden met eeuwig schaak: 3½-3½.

Erwin Brouwer was in een lang gelijkopgaande partij na loperruil een pion achter geraakt. Maar in een paardeindspel bleek de positie van de koningen beslissend. De Hoornse vorst kon via het centrum oprukken naar de zwarte pionnen op h7 en g6, terwijl de koning van Gerard Kuijs op de damevleugel stond en te ver van die velden was verwijderd. Erwin liet zijn g-pion doorlopen die alleen door het paard te offeren kon worden tegengehouden.

Castricum 3-Caïssa 3 3½-4½:
Hans Leeuwerik (1789)-Lex Griffioen (1739)……½-½
Willem Pool (1685)-Arend Stapel (1713)……….1-0
Gerard Kuijs (1650)-Erwin Brouwer (1729)……..0-1
Gerard Blees (1656)-Jan Schagen (1559)……….½-½
Jos Maasdijk (1622)-Aad Laan (1682)………….0-1
Henk Vaessen (1644)-Co Buysman (1660)………..0-1
Ab Hoolhorst (1587)-Jan Haijer (1636)………..1-0
John Chadwick (1514)-Ko van Gent (1657)………½-½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *