Kazen voor Caïssa

Geen koe, maar kazen voor Caïssa. Op het rapidteamkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond waren Fred Avis, Peter Holscher, Michele Montenegro en Bert Spil dicht bij de zilveren trofee. Ze kwamen een punt te kort om die mee naar Hoorn te nemen.

Schaakgroep Koedijk hield zaterdag voor de 27e keer het befaamde rapidtoernooi voor viertallen. In 2008 werd het voor de eerste maal gekoppeld aan het NHSB-kampioenschap. Vooral door toedoen van Gerard van der Graaf, oud-competitieleider van de NHSB, zijn alle titelevenementen van de regionale bond ondergebracht bij verenigingen en de rapidteamstrijd is een geslaagde combinatie met Koedijks viertallentoernooi aangegaan.

 

De officiële naam is Univé-HAL/NHSB-rapidkampioenschap voor teams. De organiserende club is er in geslaagd de Univé-afdeling uit het HAL-gebied (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk) als sponsor aan te trekken.

Net als in de voorgaande afleveringen werd er in drie subgroepen om de zilveren koe geschaakt. De A-groep was bestemd voor schakers van promotieklasse- en landelijk niveau, de B-groep voor spelers in de eerste en tweede klasse NHSB en de C-groep voor de overige deelnemers.

Caïssa zette elf man en gastspeler Hebert Pérez García in voor de zeven ronden van 20-minutenpartijen in ontmoetingscentrum De Rietschoot. Fred Avis, Peter Holscher, Michele Montenegro en Bert Spil vormden het hoogste viertal van Caïssa (gemiddelde rating 1926). Het is traditie om sommige ploegen kleurrijke namen te geven en Johan-Paul Hendriks liet zich inspireren door de naam van KTV (Kan Tegen Verlies) uit Enkhuizen. Hij kwam met KTW op de proppen, Kan Tegen Winst. Opvallend was dat zijn team drie wedstrijden won en ook driemaal met de maximale 4-0 uitslag.

Hebert Pérez García was als reservedeelnemer aanwezig in De Rietschoot en kon prompt meedoen met KTW dat een mannetje te kort had. Hebert is in Montevideo (Uruguay) geboren, heeft jaren in Argentinië gewoond en woont inmiddels ook alweer heel wat jaartjes in Julianadorp. Als Zuid-Amerikaans schaker behaalde hij een nationale meestertitel en diverse keren zat hij tegenover grootmeesters. Met een huidige rating van 2098 dus een welkome aanwinst voor het Hoornse team. Overigens viert Hebert over zo’n twee maanden zijn 64e verjaardag, een mooie schaakleeftijd. Naast hem en JP maakten Arend Stapel en Hans de Vries deel uit van de ploeg.

Caïssa’s derde viertal (Co Buysman, Sernin van de Krol, Jan Smink en Frank Tieken) had zich Znosko Borovsky’s genoemd. Veel schakers liepen met een vraagteken op hun voorhoofd bij het horen van die naam, maar Evgeny Znosko-Borovsky was in het begin van de vorige eeuw een sterke Russische speler. Na de Eerste Wereldoorlog emigreerde hij naar Frankrijk en veranderde zijn voornaam in Eugène. Hij heeft onder andere Euwe en Capablanca verslagen. Znosko-Borovsky schreef ook veel over het schaken en toen Capablanca wereldkampioen was geworden, liet hij weten een boek met alle foutzetten van de Cubaan te gaan schrijven. Waarop Capablanca reageerde: ,,Ik ben bezig met een boek over de goede schaakpartijen van Znosko-Borovsky, maar kan er geen enkele vinden.’’ Die humor past wel bij het viertallentoernooi in Koedijk, waarop veel gelachen wordt.

De autorit naar Koedijk verliep redelijk voorspoedig. Na de passage door Noord-Scharwoude bleek bij de kruising met de N245 (Alkmaar-Schagen) de weg rechtdoor te zijn afgesloten. De chauffeurs Co Buysman (reed voorop) en Fred Avis sloegen logischerwijze linksaf, waarna in de wagen van Co een interessante discussie ontstond of hij na recreatiegebied Geestmerambacht rechtsaf kon of dat hij via Alkmaar naar het kanaaldorp moest. Bij het volgende kruispunt stond Co in het vak voor rechtdoor en de discussie kreeg een einde, toen Fred naast hem ging staan en rechtsaf sloeg. Gelukkig was Caïssa’s voorzitter de enige die de Nauertogt opdraaide, waardoor de tweede bestuurder makkelijk kon volgen toen hij het groene licht kreeg te zien.

De Kanaaldijk was snel gevonden en bij de afslag naar De Rietschoot stonden een paar auto’s met jongeren stil. ,,Vast ook schakers en die weten de weg naar de speelzaal niet’’, dacht Bert Spil. Hij draaide een raampje open en hoorde dat de jongens naar SV Koedijk moesten. ,,Rij maar achter ons aan’’, adviseerde Bert, ,,wij doen ook mee aan het schaaktoernooi.’’ Het bleek echter om voetballers te gaan die het complex van Sportvereniging Koedijk zochten.

Eenmaal binnen hield Caïssa het lang vol in de strijd om de titel van de B-groep. Na zes ronden stond het viertal op de eerste plaats, met één bordpunt meer dan Purmerend en anderhalf meer dan Magnus/Anna Paulowna. De ploeg had de pech dat HWP 2 de laatste tegenstander was, want de Haarlemmers bleken gemiddeld 114 ratingpunten meer te hebben. Een zeer sterke opponent. Caïssa’s beide concurrenten speelden tegen elkaar en passeerden door hun 2-2 gelijkspel Bert, Fred, Michele en Peter die met ½-3½ verloren en beslag legden op de derde plaats.

Winnaar van het kampioenschap werd het eerste viertal van HWP dat alle wedstrijden won. Titelverdediger De Wijker Toren (tweede) en het Tokkie Team (derde) volgden op drie punten. Tokkie Team? De namen van de schakers zijn bekender: Tom Balla, Marc Helder, Jerrel Thakoerdien en Warner de Weerd. Ofwel: ‘big boys’van HSV De Eenhoorn, Aartswoud en Purmerend en gretige toernooitijgers.

KTW nam het in de eerste ronde tegen deze illustere vier op en verloor met ½-3½, met een remise van Hebert Pérez García tegen Jerrel. Caïssa zat in zijn vijfde wedstrijd tegenover het Tokkie Team. Die verliep heel spectaculair. Warner de Weerd had vier uit vier, maar moest zijn meerdere erkennen in Fred Avis. Jerrel Thakoerdien kwam een kwaliteit voor tegen Bert Spil en dat bleek goed voor de partijwinst.

Michele Montenegro nam het op tegen Tom Balla die ook de kwaliteit had, maar met iets meer dan een minuut op de klok tegen bijna acht voor Michele. De stelling is te mooi om niet te vermelden: Wit (Tom): Kf2, Dc4, Ta1, Te1, Pg1, b3, b5, c5, f3, g2; zwart (Michele): Kg8, Dh4, Te8, Le5, Pg3, a7, b7, f5, g6, h7. Uiteraard is zwart aan zet, want hij staat schaak. Een van de consequenties van rapidschaken (en vooral snelschaken) is dat er wel eens een onreglementaire zet wordt gedaan. In de haast van het zetten kun je onmogelijk alles overzien. Wit staat onder grote druk – zowel qua stelling als qua tijd – en vindt toch de nooduitgang: Dc4+. Waarop Michele een aftrekschaak geeft. En dan zie je dat er twee toppers achter de borden zitten. Wit geeft aan dat de zwartzet onreglementair is, in alle rust wordt de klok stilgezet en om de wedstrijdleider gevraagd. Die beslist volgens het reglement: wit krijgt twee minuten extra tijd, zwart moet het schaak opheffen. Ondanks de hectiek op het bord is er geen hectiek in de hoofden.

De partij eindigt in remise. Na … Dxc4, bxc4 ontstaat een eeuwig schaak via … Ph1+. De witte koning kan alleen naar f1, omdat ieder andere zet het verlies van beide torens betekent. En als zwart niet steeds schaak geeft, verliest hij. Caïssa verloor overigens de wedstrijd, nadat Peter Holscher tegen Marc Helder in een bizarre finale zijn dame kwijt is geraakt.

Grappig was tenslotte een wedstrijd uit de tweede ronde: Znosko Borovsky’s-KTW, ofwel zeven Caïssa-leden tegen elkaar. Sernin van de Krol – die met drie volle punten en twee halfjes een goed toernooi speelde – hield het knap lang vol tegen Hans de Vries. Hans had een stuk geofferd voor twee pionnen, maar Sernin verdedigde zich prima door juist naar aanvalskansen te kijken. Hij had één nadeel: een minuut op de klok tegen zeven voor wit. Even later meldde Hans dan ook: ,,Je speelt in blessuretijd.’’ Sernins vlag was gevallen, maar wellicht gold als troost dat de stelling toen al verloren was.

Uitslagen Caïssa-teams:
Eerste ronde: Caïssa-Schaaklust 3½-½, KTW-Tokkie Team ½-3½, Heerhugowaard-Znosko Borovsky’s 1½-2½.
Tweede ronde: Schaakgroep Koedijk-Caïssa 0-4, Znosko Borovsky’s-KTW 0-4.
Derde ronde: Caïssa-HWP 0-4, KTW-All Stars 4-0, Four Attack-Znosko Borovsky’s 2½-1½.
Vierde ronde: WSC De Pion-Caïssa 1½-2½, Purmerend-KTW 2½-1½, Znosko Borovsky’s-Heerhugowaard 2 ½-3½.
Vijfde ronde: Caïssa-Tokkie Team 1½-2½, ZSC/Saende-KTW  4-0, De Waagtoren 4½-Znosko Borovsky’s 3½-½.
Zesde ronde: De Waagtoren 2-Caïssa 0-4, KTW-Schaakgroep Koedijk 3 1½-2½, Znosko Borovsky’s bye.
Zevende ronde: HWP 2-Caïssa 3½-½, Drienerlo in de Nahand 2-KTW 0-4, Znosko Borovsky’s-Schaakgroep Koedijk 2 ½-3½.
Individuele scores (namen in alfabetische volgorde):
Caïssa: Fred Avis 4½, Peter Holscher 4, Michele Montenegro 4, Bert Spil 3½.
KTW: Johan-Paul Hendriks 4, Hebert Pérez García 4½, Arend Stapel 3½, Hans de Vries 3½.
Znosko Borovsky’s: Co Buysman 2½, Sernin van de Krol 4, Jan Smink 1, Frank Tieken 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *