Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (26)

Verschillende leden van Caïssa praten dinsdagavond niet alleen over hun clubpartij, maar vragen ook: ,,Tegen wie speel jij morgen?’’

Als de lente zich aankondigt, spelen de veteranen van de Noordhollandse Schaakbond hun eigen kampioenschap. De eerste keer was in 1987 en dat betekent dat ze nu aan het 25e jaar bezig zijn. Er zijn inmiddels twee edities per seizoen. Het lentekampioenschap is in de theaterzaal van het Hoornse verpleeghuis Lindendael en het herfstkampioenschap heeft in IJmuiden plaats, waardoor de ervaren schakers uit Haarlem en omgeving ook een titelstrijd dicht bij huis hebben.

 

Caïssa’s inbreng in Hoorn is groot. Vier van de zes leden van het toernooicomité zijn lid van de vereniging en Caïssa is in de vier groepen vertegenwoordigd met dertien spelers. Er wordt op zeven woensdagmiddagen geschaakt in een gezellige en amicale sfeer. Rond de klok van half vier gaan de drie gastvrouwen rond met een schaal met lekkere hapjes, met iedere keer een andere traktatie. Tijdens de derde ronde worden saucijsenbroodjes uitgedeeld.

Het jubileum heeft comitévoorzitter Herman Muller geïnspireerd om bij de gemeente om een subsidie te vragen en daar heeft hij een positief antwoord op gekregen. Namens de gemeente Hoorn bezoeheen Christa Zijp en Pedro Koning deze derde woensdagmiddag en brengt Christa met de traditionele gongslag de schaakstukken in beweging.

Pedro, coördinator van Sportopbouwwerk, heeft enquêteformulieren meegenomen. Hij is benieuwd naar welke mensen schaken en wat de lenteveteranen in hun vrije tijd doen. Daarover mogen ze vragen beantwoorden. Een van de activiteiten van Sportopbouwwerk is om ouderen te bewegen meer te bewegen. ‘Mens sana in corpore sano’, een gezonde geest in een gezond lichaam. In een begeleidend praatje vertelt hij dat Jan Timman en Garry Kasparov in hun topjaren veel deden om hun conditie op peil te houden.

Het is een goed streven van de gemeente. Ik verwacht niet direct dat mijn rating omhoog zal schieten naar de 2000, maar ik ga zeker meer doen dan alleen het optillen van een paard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *