Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (27)

Af en toe geeft de schaakhistorie enkele geheimen prijs. Op de laatste dinsdag van maart verrast clubgenoot Ronald Ritsema me met bulletins van de Schaakorganisatie West-Friesland.

Van 12 oktober tot en met 23 november 1985 had het eerste open kampioenschap voor de regio West-Friesland plaats, op zeven zaterdagmiddagen in De Landbouw in Hoogkarspel. Er was een hoofdklasse van 22 man gevormd en een eerste en tweede klasse van elk veertien spelers. Verschillende West-Friese schakers die tal van ideeën hadden, konden die niet kwijt bij bestaande toernooien en vonden ook weinig gehoor bij de clubbesturen. Daarom werd de Schaakorganisatie West-Friesland (SWF) opgericht, met Aad Rizzi, Jan Posch, Vincent Duin en Bert Meester als bestuursleden.

 

Er was al een West-Fries kampioenschap. Dat toernooi stond echter open voor een zeer beperkt aantal schakers, aan te wijzen door de verenigingen zelf. De SWF wilde een evenement waaraan iedereen in oostelijk West-Friesland (globaal het gebied Hoorn-Obdam-Aartswoud-Medemblik-Enkhuizen) ongeacht zijn of haar speelsterkte kon meedoen. Dat kwam er dus eind 1985. Ondanks de geringe steun van de verenigingen werd het gehouden onder auspiciën van De Groene Zes en stelde Caïssa schaakmateriaal beschikbaar.

Nico Hauwert werd de eerste kampioen, al gebeurde dat in een bijzondere slotronde. De koploper was door bronchitis geveld, maar zijn laatste tegenstander Ardjan Langedijk – die een half punt minder had – stelde zich sportief op en ging naar het huis van Nico om daar te schaken. Er kwam een telefoonverbinding met de speelzaal tot stand, waar op een demonstratiebord de partij van zet tot zet werd gevolgd. In hevige tijdnood konden beide toppers zich vinden in remise.

Cees Stap en Pieter Schaper kroonden zich tot winnaars in respectievelijk de eerste en tweede klasse. Peter Holscher, een van de sterkste Noord-Hollandse schakers, was gevraagd partijen te jureren voor de schoonheidsprijs. Ook die ging naar Nico Hauwert, dankzij zijn overwinning op Eddy Schouten. Door Bert Meester is een heel leuk toernooiboekje gemaakt. In hetzelfde formaat (half A4) gaf de SWF aansluitend ook een jaarbulletin uit.

Die oude tijden keren niet terug en die oude ideeën ook niet, maar het zet je wel aan het denken voor een nieuw idee. Wat vindt schakend West-Friesland van een West-Friese Schaakdag, bijvoorbeeld half september?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *