Historische tweede plaats Caïssa 3

Caïssa 3 is met de 4½-3½ overwinning op Schaaklust tweede geworden in de tweede klasse A. Een historische klassering, want niet eerder is het derde achttal zo hoog geëindigd.

De laatste dertig jaar kwam de ploeg inclusief het huidige seizoen tienmaal uit in de tweede NHSB-klasse. Vanaf 1986-1987 was Caïssa 3 zelfs zes jaar op rij tweedeklasser met drie keer de derde plek als beste klassering. In het seizoen 2004-2005 had het nog een eenmalig optreden op dat niveau (achtste). Vorig bondsjaar werd de rentree gevierd met de zesde plaats.

 

Caïssa 3 en Schaaklust hadden na zes duels precies dezelfde score: acht wedstrijdpunten, 25 bordpunten. Ook de uitslagen waren identiek. Beide teams verloren met 3-5 van kampioen Magnus/Anna Paulowna Combinatie, speelden tweemaal gelijk en boekten een 5-3 zege en twee met minimale cijfers.

Het werd ook een spannende wedstrijd tegen de Andijkers, waarbij de thuisploeg steeds aan de goede kant van de score bleef. Arend Stapel opende met een vlotte remise tegen Bertus Droog. Erwin Brouwer boekte vervolgens zijn derde bondszege op rij. Tegen René Brouwer veroverde hij een pion en toen de witspeler onder grote koningsdruk nog een pion verloor, staakte hij het verzet.

Co Buysman zat tegenover Piet Sinnige die vooral op rapidtoernooien spelers met een veel hogere rating verrast. Met zwart wikkelde Co vlot af naar een eindspel van dame, toren en vijf pionnen op dezelfde rijen: remise.

Schaaklust had op het zesde bord langszij kunnen komen. Aad Laan raakte tegen Ad de Heij een stuk achter. Hij won die terug, maar had nog wel een pion minder. Dankzij zijn sterke torens kon Aad de b-pion nemen en met toren, lopers van ongelijke kleur en vier pionnen werd uiteindelijk toch de vrede getekend: 2½-1½. Met vijf uit zes werd Aad teamtopscorer.

Daarmee kwam de wedstrijdzege in zicht. Frans Kragten had twee pionnen voorsprong genomen en tegen Siemen de Vries prima winstkansen. Invaller Ko van Gent had het niet gemakkelijk tegen Arjan Schouw die met een toren en paard in de Hoornse verdediging was gekomen. Beide spelers toonden zich tevreden met een puntdeling, voor Ko zijn derde remise in zijn derde invalbeurt.

Vervolgens won Frans een stuk en daarmee de partij: 4-2. Uit tactische overwegingen zat Jan Schagen aan het eerste bord. Tegen Schaaklusts kopman Jaap-Jan Gorter weerde hij zich uitstekend zoals hij dat wel vaker doet tegen een opponent met enkele honderden ratingpunten meer. Met een toren en vier pionnen probeerde hij een Andijker loper, paard en drie pionnen van zich af te houden en dat ging lang goed. Richting tijdnood verspeelde Jan echter zijn toren.

Bij Lex Griffoen-Dirk Mantel ging pas rond de klok van tien uur de eerste pion van het bord. Wit won een kwaliteit, maar moest wel opletten op de druk die zwart op zijn koningsstelling uitoefende. De dame en een loper keken naar het veld g2 en de pressie werd opgevoerd met naderende f- en h-pionnen. Lex hield zijn verdediging solide en zocht ondertussen naar aanvalskansen. Een remiseaanbod mocht hij uit het oogpunt van teambelang niet weigeren. Met 4½ uit zeven aan de hoogste drie borden behaalde hij een prima score.

De tweede plaats zal Caïssa 3 overigens geen promotie opleveren. In het gunstigste geval kunnen uit de vier tweede klassen twee nummers twee promoveren en die komen uit 2B (de klasse van Caïssa 2) en 2C.

Caïssa 3-Schaaklust 4½-3½:
Jan Schagen (1559)-Jaap-Jan Gorter (2041)………0-1
Lex Griffioen (1739)-Dirk Mantel (1713)………..½-½
Arend Stapel (1713)-Bertus Droog (1634)………..½-½
Frans Kragten (1751)-Siemen de Vries (1659)…….1-0
Erwin Brouwer (1729)-René Brouwer (1631)……….1-0
Aad Laan (1682)-Ad de Heij (1597)……………..½-½
Co Buysman (1660)-Piet Sinnige (1451)………….½-½
Ko van Gent (1657)-Arjan Schouw (xxxx)…………½-½

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *