Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (31)

Een schaakpartij laat zich gemakkelijk vergelijken met acteren. Op het bord hebben we opening, middenspel en eindspel, op het toneel de ouverture, het op gang gekomen verhaal en de ontknoping.

Daarom is het niet zo vreemd dat leden van Caïssa wel eens in de huid van acteurs zijn gekropen. Clubgenoot Rob Bouwman maakt me attent op een krantenbericht over de tentoonstelling ‘Net echt’ in de Hoornse beleveniswinkel Junius die vorige week is geopend en tot en met 11 september duurt. Bij de aankondiging staat een foto van een aantal mensen dat de vroedschap vormt. Het gaat om negen spelers van Caïssa: Velzeboer, Langereis, Otter, Van Wees, Fehr, Timmerman, Ursem, De Ruyter de Wildt en Andreae.

 

Van woensdag 30 juni tot en met zondag 4 juli 1937 hadden in Hoorn de Coenfeesten plaats. De geboortedag van Jan Pieterszoon Coen – 8 januari 1587; 350 jaar geleden – werd gevierd met een aantal activiteiten en een daarvan was een historische optocht. Wat tegenwoordig het college van burgemeester en wethouders is, werd in die tijd de vroedschap genoemd en Caïssa had toen, de vereniging was vijftien jaar jong, diverse schakers met geschiedkundige belangstelling.

Maar ik kan deze dinsdag mijn clubgenoten niet echt enthousiast maken voor de tentoonstelling in Junius. Er wordt kleding geëxposeerd die waarschijnlijk door de leden van Caïssa in 1937 zijn gedragen. Informatie ontbreekt. In een zaaltje zijn gedurende een tiental seconden Polygoon-journaalbeelden te zien van de optocht tijdens de Coenfeesten alsmede beelden van latere historische optochten in Leiden, Amersfoort, Den Haag, Haarlem, Edam, Enkhuizen en Hoorn bij de viering van zeshonderd jaar stadsrechten in 1957. Onder meer de Slag op de Zuiderzee inclusief het ‘mat zetten’ van Bossu wordt herdacht, zo is te zien.

De geschiedenis herleeft deze avond in De Huesmolen op een andere manier. Op het programma staat de eerste ronde van het open Hoorns schaakkampioenschap. Een evenement met een historie die teruggaat tot kort na de Tweede Wereldoorlog.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *