Open Hoorns 2011 van start

Het Open Hoorns Schaakkampioenschap 2011 is van start. Er zijn 50 deelnemers verdeeld over drie groepen. Behalve veel Caïssa-leden tellen we ook een aantal schakers van buiten en huisschakers. Sjoerd Plukkel is de topfavoriet, met een rating die 200 punten hoger ligt dan die van de winnaar van vorig jaar Tom Balla. Holger Bonte, Marco Groot, Leo Littel Guido van Leen, Seréyo Bekkink, Jasper Seelemeijer en Ruben Piël vormen het contingent buitenpoorters in groep 1. 
In groep 2 zien we Ton van Kempen en Wim Dijkman als niet-Caïssa spelers, terwijl in groep 3 Frits Bouwman, Willem Spaan, Bert-Jan Melchers en Lukas Bos zich met de Caïssa-spelers gaan meten.

In groep 1 won Sjoerd Plukkel vrij gemakkelijk van Marten Ploeger, die al snel na de opening een stuk verloor en meteen opgaf. Tom Balla verslikte zich in Bert Spil. In een iets betere stand zag hij dameverlies over het hoofd. Ronald Ritsema overkwam iets soortgelijks tegen Marco Groot. Toen hij besefte, dat zijn dame was ingesloten, kon dit slechts door stukverlies gepareerd worden, maar dit was niet voldoende om de partij nog te redden. Guido van Leen, speler van Kijk Uit en Excelsior, won door een blunder in de eindfase van Erik van Tooren. Leo Littel, kon het niet bolwerken tegen de iets lager gerate Fred Avis. Holger Bonte won wel volgens verwachting van promovendus Ben Zuurveld.

In groep 2 was Abel Romkes als promovendus verantwoordelijk voor de grootste verrassing door Arend Stapel te verslaan. Enkele andere verrassingen waren ook hier te noteren. Jan Schagen, in de interne Caïssa-competitie ook al goed op dreef, won van Heemstedenaar Ton van Kempen.Co Buysman zag in de tijdnoodfase in een veelbelovende stelling stuk- en daarmee partijwinst over het hoofd en verloor daarna nog van Ruud Velthuis. Henk Sijm won na een wederzijds offer van Gerard Groot.

In groep 3 leed Jan Smink, die deze groep in het verleden al driemaal wist te winnen, een verrassende nederlaag tegen Tim Polder. Lukas Bos, wist na een spannende partij Gerrit van der Hoff tot overgave te dwingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *