Zomertoernooien

Met het nieuwe schaakseizoen voor de deur en de vakantie achter de rug heb ik op de site weinig meer van me laten horen. Om toch een beetje de schaakadepten op de hoogte te houden bericht ik over mijn schaakaktiviteiten in deze prachtige schaakzomer. Juist in die periode is de keus aan toernooien gigantisch ,niet alleen in Nederland zoals Dieren, Vlissingen,Haarlem en Amsterdam, maar vooral in Duitsland waar ik graag speel kun je elke week wel aan een toernooi meedoen.

Mijn keuze was ditmaal gevallen op het HSG-toernooi in Hilversum, waar ik samen met goede schaakvriend André Breedveld begin juni  3 dagen op en neer reed. Gespeeld werd in hotel Lapersveld ,wat een prima accommodatie was ,maar waar ze ook pittige prijzen voor drankjes en eten wisten te rekenen. Mijn voorseizoen met overwinningen in Bad Sooden-Allendorf (zie het stuk van Co Buysman), het Westfries kampioenschap en het clubkampioenschap deden mij hopen om ook hier potten te kunnen breken, maar dat pakte even anders uit. De indeling bracht mij in de 1ste ronde meteen tegen GM Nikolic, welke na harde strijd wellicht logisch verloren ging. De prettige analyse na afloop gaf aan dat ik toch wel kansen heb gehad. Niet getreurd want in ronde 2 versloeg ik Dennis Flohr (1984). Maar in de 3e ronde alweer een GM (altijd leuk) maar ditmaal de Rus Epishin (2562) en deze prijsvechter op Nederlandse toernooien is een onbehouwen, kettingrokende nerd die met bijna elke wedstrijdleider tijdens toernooienen in conflict komt en zeker nu hij ook niet door mijn verdediging heen kwam, waarbij ik wel enig geluk had. De remise zinde hem helemaal niet ,omdat hij ook al in de 1ste ronde een nederlaag had geleden. Ook in ronde 4 weer een sterke tegenstander nl. IM Afek (2295), maar daar werd ik geruisloos van het bord gezet. In ronde 5 en 6 liet ik het lelijk liggen want de op papier makkelijker tegenstanders onfutselden me 1½ punt. Met een armzalige 2 uit 6 eindigde ik op een 33e plaats.

Het volgende toernooi werd  gehouden in Bad Neuenahr/Ahrweiler in de laatste week van juli . Dit Seniorentoernooi werd pas voor de 2e maal gehouden en zoals vaker was de streek rondom Bonn/Koblenz ook ideaal om bij mooi weer nog wat anders te ondernemen. Op de bovenste etage van een groot hotel speelde zich de strijd af en vanaf het begin werd er fanatiek om de punten gestreden. Mijn start was desastreus. Op grond van mijn resultaat in Bad Sooden werd ik vooraf als kanshebber gezien, maar een nederlaag in de 1ste ronde tegen een bijna 1700 speler doet het zelfvertrouwen geen goed. Gelukkig werd in de volgende 4 rondes de maximale score bereikt, zodat de 4 uit 5 mij meteen weer bij de eersten bracht. In de 6e ronde ging het weer mis toen ik onterecht een remiseaanbod afsloeg en niet veel later moest opgeven. Ook hier waren de laatste 2 ronden weer treurig met 2 armzalige remisepotjes. Jammer genoeg liet het weer zich tijdens het toernooi ook nog van een slechte kant zien, want met regen en onweer valt er daar dan ook niets te beleven.

Met deze 2 toernooien was ik razend benieuwd of deze resultaten mijn  rating weer hadden doen kelderen, maar gelukkig viel dat erg mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *