Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (36)

Soms maken kleine voorvallen snel iets duidelijk. Op een van de eerste septemberdagen kom ik bij boekhandel Stumpel Jan Haijer tegen. Als ik terug naar huis fiets, zie ik Jan Smink staan schilderen. Binnen een kwartier twee clubgenoten ontmoet: het schaakseizoen is weer begonnen.

 

Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn. De deze avond gestarte competitie van Caïssa telt enkele leden minder, maar we begroeten ook drie nieuwkomers: herintreder Jeroen Naastepad, Frits Bouwman (deelnemer aan het recente Open Hoorns) en Wim Possel die het eerst wil proberen. Zij worden door wedstrijdleider Gerard Groot welkom geheten en dat gebaar gaat vergezeld van applaus.

 

Menig clubgenoot heeft al op de jaarvergadering van een week eerder menig hand geschud. Cultureel centrum De Huesmolen was toen gesloten, waardoor het bestuur moest uitwijken naar café Chez Dick in de binnenstad. Daarom kon deze rubriek toen ook niet beginnen of de naam had in ‘Als het dinsdag is, moet dit Chez Dick zijn’ tijdelijk moeten worden veranderd. Voor de klank komt die titel echter twee lettergrepen te kort.

 

Voorzitter Fred Avis heeft het voor de aanvang van de eerste ronde nog even druk. Er volgen enkele mededelingen en zeven trofeeën worden uitgereikt. Clubkampioen Peter Holscher krijgt er twee: de wisselbeker en een ‘hou’-beker. Ook Ronald Ritsema (tweede) en Erik van Tooren (derde) komen naar voren, alsmede twee winnaars van drie subgroepen: Wout Druif (C) en Willem van der Veen (D). De cup voor de afwezige Aad Laan (B) blijft staan. Robbert van Dijkhuizen krijgt de ratingprijs.

De stemming zit er al snel goed in. Als Gerard Groot vraagt wie er beschikbaar is voor het eerste bondsteam en rekening moet houden met het spelen op zaterdag, steekt Rinus van de Krol zijn hand op. Onze nummer 73 van de afgelopen clubcompetitie is niet opeens een veel sterkere schaker geworden, maar meldt dat Gerard achterin de zaal slecht te verstaan is.

 

Rond kwart over acht is het dan zover: alle klokken worden ingedrukt. Twee uur later kijk ik naar een bijzondere stelling bij Frans Kragten-Sjoerd Kelder. Terwijl op dat moment al twaalf partijen zijn afgelopen, staat bij hen nog alles op het bord. En de eerste winnaar van het seizoen? Die eer gaat naar Marten Ploeger die Niels van der Mark verslaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *