Caïssa 1922 (5): een druk voorjaar in 1939

 

Caïssa heeft een rijke historie. Het is, opgericht op 15 januari 1922, de oudste schaakvereniging in West-Friesland. Langzamerhand nadert het 100-jarig bestaan en in de aanloop naar dat jubileum zal regelmatig op de website een aflevering uit de serie ‘Caïssa 1922’ verschijnen.

 

Donkere wolken hangen begin 1939 boven Europa en het zal niet lang duren of het noodweer barst lost. Miljoenen mensen krijgen te maken met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Opvallend is dat betrekkelijk kort voor die wereldbrand er door Caïssa nog volop wordt geschaakt. Met name in het voorjaar.

De vereniging is dan niet meer aangesloten bij de Nederlandsche Schaakbond. In de herfst van 1932 blijkt de clubkas leeg te zijn. Caïssa kampt met een tekort van honderd gulden. Uitwedstrijden tegen Aris de Heer (Middenbeemster) en Purmerend worden afgezegd, het Hoornse bestuur bedankt voorlopig voor het bondslidmaatschap. In hetzelfde jaar heeft de oprichting van de Westfriesche Schaakbond plaats. Caïssa is een van de betrokken clubs.

Voor het seizoen 1938-1939 telt de competitie van de Westfriesche Schaakbond achttien tientallen. De eerste klasse, 2A en 2B tellen elk vier ploegen die thuis- en uitwedstrijden spelen. De zes derdeklassers treffen elkaar eenmaal. Opvallend is dat Caïssa niet de grootste club van West-Friesland is. A-Z uit Medemblik heeft één lid meer: 43 om 44. Aanraken-Zetten is ook in sportief opzicht nummer één, want de drie ingeschreven teams eindigen allemaal op de eerste plaats.

Tien verenigingen zijn vertegenwoordigd in de eerste, tweede en derde klasse. In het prachtige door Rob Bijpost geschreven jubileumboek ‘Vijftig jaar schaak in Aartswoud’ staat een interessant lijstje met die clubs en hun aantal leden: Aartswoud (Aartswoud, 13), A-Z (Medemblik, 44), Caïssa (Hoorn, 43), DIO (Spierdijk, 17), KTV (Enkhuizen, 27), ’t Schaakbord (Spanbroek, 15), Schaaklust (Andijk-Oost, 24), De Toren (Andijk-West, 15), VAS (Venhuizer Arbeiders Schaakclub, 11) en Wieringermeerschakers (Slootdorp, 21). Zo blijkt dat bij Aartswoud zelf en bij VAS bijna alle leden voor de bondscompetitie uitkomen. Dat geldt eveneens voor Schaaklust dat twee tientallen heeft aangemeld.

In Caïssa 1 spelen H. Aiking, H. Andreae, J. Bergsma, A. Erkens, G. en J. Haring, C. Moeijes jr, C. Ursem, P. Velzeboer en B. van Wees. Loting bepaalt wie wit aan de even borden heeft, jarenlang – ook later in de NHSB-competitie – een vast begin van een wedstrijd. Het Hoornse tiental lijdt één nederlaag, tegen KTV (4½-5½), en dat kost de ploeg de eerste plaats in de eerste klasse.

Caïssa 2 op zijn beurt boekt in de eigen speelzaal (hotel De Valk) een grote overwinning op A-Z 2: 7½-2½. De Medemblikkers zijn in eigen huis de sterkste en winnen alle overige duels in 2A, terwijl Caïssa 2 onderuit gaat tegen Schaaklust 2 en net als het eerste team genoegen moet nemen met de tweede plaats. Caïssa 3 wordt achter A-Z 3 en ’t Schaakbord derde in de tweede klasse B.

Naast deelname aan de competitie van de Westfriesche Schaakbond staan voor Caïssa ook de massakampen tegen Purmerend weer op het programma. Er wordt tweemaal verloren. In Hoorn – met de broers Gerard, Jac. en Theo Haring achter de borden – is 9½-14½ de uitslag, de Purmerenders zegevieren thuis met 11-4.

En dan is er nog de vriendschappelijke wedstrijd op donderdag 9 maart tegen ODI. De club uit Zwaag, waarschijnlijk aangesloten bij de Rooms-Katholieke Westfriesche Schaakbond, heeft Caïssa uitgenodigd voor een ontmoeting in café Klaver. Hoewel de topspelers niet meedoen, blijkt Caïssa toch te sterk: 4-6.

Een van de laatste activiteiten is het individuele kampioenschap van West-Friesland. Dat heeft op tweede paasdag (10 april) plaats in café De Hoop in Andijk-West, thuishaven van De Toren. Het is een vierkampentoernooi; de partijen met een speeltijd van tweeënhalf uur beginnen om 14.00, 17.00 en 20.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt vijftig cent.

In de hoofdgroep wordt om de West-Friese titel geschaakt. Die krijgt geen winnaar, omdat de afgebroken partijen Gutter-David en David-Bos niet zijn uitgespeeld. Het evenement trekt 24 deelnemers, voor de overige twintig is een medaille inzet van de strijd. Drie van de vijf keer wordt die aan een Caïssa-lid uitgereikt, maar tweemaal dankzij loting. In de groep 1A eindigen H. Noome en J. Zwaan gelijk en is eerstgenoemde de gelukkige. Groep 2B telt zelfs drie man met twee punten en daar zit vrouwe Fortuna op de hand van N. Mix. D. Keetbaas zegeviert in de groep 2C met de maximale score van drie winstpartijen.

Na dat evenement in Andijk wordt het op schaakgebied in West-Friesland een stuk stiller. En dus ook bij Caïssa.

 

 

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *