22e Gocher Open van 29-9 t/m 2-10

Het vorig jaar zeer goed bevallen toernooi (net over de grens bij Kalkar) waren voor Fred Avis en ondergetekende een prima gelegenheid om te testen hoe het met de huidige schaakvorm is gesteld. Tesamen met Koedijkers  Paul Roomer, Jan Hettema en Ronald Kamps waren we ondergebracht in het  familiehotel Litjens met  gedateerde kamers ,een goede keuken, een gevarieerd ontbijtbuffet tegen een zeer billijke prijs. Uiteraard werd ik tijdens de 2½ uur durende autorit bijgepraat over de mogelijke komende samenwerking met de Eenhoorn .Alle voor- en nadelen betreffende dit onderwerp passeerden de revue en duidelijk werd wel dat snelheid van handelen gewenst was. De meegenomen laptop maakte het Fred mogelijk om met het thuisfront over en weer meningen te polsen en berichten uit te wisselen. Zelfs onder het eten kon hij van zijn speeltje geen afscheid nemen.

Het leuke van dit toernooi is de afwijkende puntentelling. Winst levert 3 punten en remise levert 1 punt op. Een gekke gewaarwording als je start met 2 overwinningen en dan 6 uit 2 hebt. Om de 13 punten van vorig jaar te overtreffen moest ik gezien mijn rating meer kunnen scoren, maar dat doe je niet zomaar. Een groot deel van de ruim 150 deelnemers had er kennelijk rekening mee gehouden dat dit onverwachts warme weer een bijpassende kleding vereiste, maar het blijft een gek gezicht om in oktober in de schaakzaal zoveel korte broeken te zien. Nou kunnen jongeren dat goed hebben, maar om bv. GM Lev Gutman met zijn 1.60m in een vaal broekje en een te grote pet als een verdwaalde scholier over het podium te zien banjeren is wat vreemd.

De eerste 2 ronden gingen naar wens , maar in ronde 3 moest ik mijn meerdere erkennen in de jonge duitser Fabian Stotyn die in de ronde ervoor verrassend maar verdiend gewonnen had van toernooiwinnaar 2010 GM Podzielny. In een Catalaanse partij werd ik in het middenspel verrast door een achteraf niet terecht stukoffer, waar ik niet goed op reageerde. De constant in beweging zijnde ADHD-er aan de overkant van de tafel deed mijn concentratie niet goed en was mede de oorzaak van deze nederlaag. Ook in ronde 4 was ik hetzelf die zich in hevige tijdnood vergiste en de zekere remise vergooide.

Inmiddels was Fred nog ongeslagen  met 3 remises en 1 overwinning en was daarover zeer tevreden. Vooral zijn remisepartij tegen de sterke duitser Frericks (met een rating van 2283) mag gezien worden en zal wellicht ook nog door hem worden gepubliceerd. De wisselvallige resultaten van onze Koedijkse vrienden zorgden niet voor veel euforie, maar het gezamenlijke eten in het hotel maakte onder het genot van menig biertje de tongen goed los.

Gelukkig kon ik in de laatste 3 ronden mijn blazoen weer wat oppoetsen met 2 zeges en een remise. De Franse partij uit de 6e ronde tegen de duitser Siegfried Coenen (kon bijna een broer van Jules Deelder zijn) kreeg zijn bekroning in een bijna perfect gespeeld lopereindspel . Deze partij zal ik spoedig publiceren.

Met als eindresultaat wederom 13 punten kan ik achteraf best tevreden terugkijken. Ook Fred pakte op de valreep nog een overwinning en eindigde op 10 pnt. Rond 19.30u pakten we op het marktplein nog een snelle hap en zonder noemenswaardig oponthoud reden we even over half 11 Hoorn binnen. Fred bedankt voor je prima chaufferen en misschien volgend jaar weer.

Geïnteresseerd? Klik op de volgende link en je ziet alle wetenswaardigheden van dit toernooi:   www.gocher-open.de

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *