Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (42)

Stilte boven een schaakbord is gebruikelijk. Maar op deze dinsdagavond is de stilte anders.

Geen geroer in een kop koffie, geen gekuch, geen zacht gepraat tegen de clubgenoot die naast je zit, geen geschuifel met een stoel. De stilte is ditmaal echte stilte, absolute stilte. Caïssa herdenkt Ruud Velthuis. Ruud is op een van zijn laatste vakantiedagen in Portugal verdronken. Als bij binnenkomst in De Huesmolen de leden op de hoogte worden gebracht van het verschrikkelijke nieuws, zijn de reacties unaniem. Ongeloof, geschokt, onbesef. Ruud zou juist deze avond weer verder gaan in een clubcompetitie die hij zo goed was begonnen. Maar hij zal de speelzaal nooit meer binnenlopen.

Met enkele korte onderbrekingen is hij ruim dertig jaar lid geweest van Caïssa. Goed voor zeker zeshonderd partijen op de dinsdavond; bijna iedereen heeft wel eens tegen Ruud Velthuis gespeeld.

Halverwege de jaren zeventig kwam hij voor het eerst langs, vanuit zijn toenmalige woonplaats Berkhout. Het beviel Ruud op die eerste clubavonden in Het Kontaktcentrum zo goed, dat hij meteen meedeed met het open Hoorns kampioenschap. Niet veel later kon ook op hem een beroep worden gedaan voor bondswedstrijden. In het seizoen 1981-1982 strikte teamleider Henk van Rietbergen hem voor een invalbeurt in Caïssa 1 dat als tiental in de promotieklasse speelde. Aan het tiende bord pakte Ruud in de thuiswedstrijd tegen VVV een keurig half punt.

Eenmaal verhuisd naar Hoorn ontpopte hij zich als een taaie tegenstander. In de clubcompetitie kwam zijn eindscore heel vaak boven de vijftig procent uit. Bijzonder was zijn prestatie drie jaar geleden, toen hij in 25 partijen tot achttien remises (met vijf overwinningen en twee nederlagen) kwam. Een record in de historie van Caïssa en dat vond hij wel leuk. Maar een remiseschuiver was Ruud zeker niet; meestal stonden per seizoen zes of zeven halfjes achter zijn naam.

Ruud Velthuis is 64 jaar geworden. Er zullen geen spannende stellingen meer tegen hem zijn, geen amicale praatjes voor aanvang van een partij of na afloop aan de bar. We verliezen in hem een trouwe en sympathieke clubgenoot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *