Caissa 2 ruim langs Oppositie

Caïssa 2 heeft de weg naar boven weer gevonden. In de derde ronde versloegen de mannen van Arend Stapel het eerste team van de Oppositie met 6-2.

 

Caïssa 2 heeft alle kwaliteiten om de tweede klasse B naar zijn hand te zetten, en heeft de rating om kampioen te worden, maar in de eerste twee wedstrijden kwam het er nog niet zo uit. In de eerste ronde werd maar moeizaam van Aartswoud 3 gewonnen terwijl in de tweede ronde een pijnlijke nederlaag tegen Waagtoren 6 moest worden geïncasseerd.

In de derde ronde liepen de zaken wat voorspoediger. Op een aantal borden werd er geofferd. Bert Spil kreeg een pion in de plus doordat het Evans gambiet werd gespeeld. Echt voordeel kreeg wit hieruit echter niet, het voordeel was in elk geval geen pion waard.

Wouter Strating en Erwin Brouwer investeerden zelf ook beide een pion in de opening. Bij Erwin had dit een positiever effect dan bij Wouter. Erwin kreeg snel beter spel maar in de positie van Wouter leek de investering zonder noemenswaardig rendement te zijn.

Ook bij mij een offer maar dan van een stuk. In een doodnormaal uitziende Siciliaan gaf wit een stuk en kreeg daarvoor in de plaats drie pionnen op de a, b en c lijn. Het was vooralsnog niet erg duidelijk wie daarmee het beste af was.

Bij Ton Wessels op bord één ook een verstoring van het evenwicht maar geen offer. In no-time sloeg tegenstander Albert Bouma met zijn dame de g-pion van onze kopman weg en werd Tons rokade aan puin geslagen.

Even leek het er op dat er een vervolg kwam op het drama in Alkmaar maar de Hoornse ploeg rechtte de ruggen en ging schaken. Gerrit Roos had van de opening het beste van het spel. Ton van Dijk en Arend Stapel wonnen allebei snel een pion, al had Ton daar wel een ontwrichtte koningsstelling tegen over staan. Gerrit kreeg een gigantische mat aanval en kon de score daarmee positief openen.

Bij mij werden de meeste stukken snel geruild en werd de vraag actueler of de loper opgewassen was tegen de drie pionnen of niet. Ik kreeg de mogelijkheid tot een winnende voortzetting maar verzuimde deze kans te grijpen. Daarop bood ik remise aan, en Bouke Woudstra ging hiermee accoord, maar in de analyse bleek dat de met wit spelende Alkmaarder beter had kunnen doorspelen. 1,5-0,5.

Inmiddels had Erwin Brouwer zijn offer in de opening verzilverd en kreeg een pion in de plus met een goede stelling. Hij won snel en vervolgens mocht ook Arend op bord 7 voor zijn steeds betere stelling een vol punt bijschrijven. Het was 3,5-0,5 en met nog enkele prima stellingen aan de andere borden stevenden we op een solide overwinning af.

Ton van Dijk had ergens een tweede pion mee geschnabbeld maar de open stelling met dames, tesamen met een dubbelpion, maakten winst nog geen vanzelfsprekendheid. Wouter vocht zich redelijk terug in de stelling. Hij won alsnog het initiatief dat hij in de opening zo had begeerd, al moest hij nog wel tegen de pion achterstand aankijken. Ton Wessels kon zich ook ergens terug vechten. Hij kreeg twee pionnen in de plus maar Albert Bouma had wel een pion op de voorlaatste rij. Deze partij werd remise, en toen Ton van Dijk de stelling, waarin hij nog één pion in de plus had, ook remise gaf was de matchzege binnen. 4,5-1,5.

Wouter won de achterstand terug maar had niet genoeg om te winnen. De vierde remise viel en Bert was nog in het spel. Hij had een tweede pion gewonnen en gaandeweg de betere stelling gekregen. Uiteindelijk kon hij de winst binnenhalen toen de a pion onbereikbaar was geworden voor de resterende stukken van tegenstander Cor van Etten. 6-2 eindstand.

Hiermee staat Caïssa op vier uit drie. Vredeburg verloor en staat nu onder ons maar Koedijk heeft een matchpunt meer. Caïssa staat nu tweede. Daarmee doen we het minder goed dan het derde team en dus zullen we ons de irritante insinuaties van collega verslaggever Buysman moeten laten welgevallen. Voorlopig natuurlijk. We hebben de nummers zes tot en met acht gehad, dus moeten de overige wedstrijden wel eitjes zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *