Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (49)

Soms is het wel eens leuk om een beetje een onruststoker te zijn. Het tweede en derde bondsteam van Caïssa komen dit seizoen in de competitie van de Noordhollandse schaakbond op hetzelfde niveau uit: tweede klasse. Volgens de regels van de NHSB mogen twee ploegen van één vereniging niet in dezelfde klasse spelen en dus is Caïssa 2 in 2B ingedeeld en Caïssa 3 in 2A.

 

In de afgelopen maand hebben we allebei een achttal van dezelfde club als tegenstander gehad. En daarmee is het opjutten begonnen. Caïssa 2 is met zijn rating van boven de 1800 de titelkandidaat bij uitstek, maar verloor in de tweede ronde van De Waagtoren 6. Verrassend, want de Alkmaarders hebben gemiddeld zo’n tweehonderd ratingpunten minder. Drie weken later reisde Caïssa 3 naar Alkmaar om het op te nemen tegen De Waagtoren 5, dat gemiddeld zestig ratingpunten meer heeft. Om de cijfers voor ons nog mooier te maken: op basis van de ploegratings in de eerste ronde was De Waagtoren 5 de nummer twee van 2A en Caïssa 3 de nummer zes. En het vijfde van de Alkmaarse vereniging is een royale honderd ratingpunten sterker dan het zesde. Toch nam Caïssa 3 de wedstrijdpunten mee naar Hoorn. Het werd liefst 2-6 op de eerste verdieping van ’t Gulden Vlies.

De lezer voelt ’m al aankomen; er is een extra strijd gaande binnen Caïssa. Wie is de beste tweedeklasser?

Het is overigens bij lange na niet uniek dat twee bondsteams van Caïssa op hetzelfde niveau schaken. In de afgelopen vijf seizoenen is dat zelfs al acht keer gebeurd. Driemaal waren Caïssa 4 en Caïssa 5 vierdeklassers en eenmaal derdeklassers, twee keer waren Caïssa 1 en Caïssa 2 eersteklassers en vorig jaar kwamen Caïssa 2 en Caïssa 3 ook in de tweede klasse uit en in het seizoen 2007-2008 speelden Caïssa 3 en Caïssa 4 in de derde klasse.

Op deze dinsdagavond zit Johan-Paul Hendriks naast me. Net als mij een liefhebber van de boel jennen. Maar hij komt nu met een serieuze verklaring van de kracht van het derde en ik kan hem slechts gelijk geven. Want wie spelen er in Caïssa 3? Rolf de Brouwer en Bas van den Berg die nog niet zo lang geleden met het eerste op promotieklasseniveau acteerden. Aad Laan, Frans Kragten en Lex Griffioen die – de een vaker dan de ander – eveneens bondspartijen voor Caïssa 1 hebben gespeeld. Stuk voor stuk prima schakers die in de clubcompetitie tot de beteren behoren. En dat geldt ook voor Niels van der Mark en ‘ons’ talent Abel Romkes. Om een lang verhaal kort te maken: onder de clubtop heeft Caïssa een flinke groep subtoppers en is het verschil tussen Caïssa 2 en Caïssa 3 eigenlijk niet zo groot. Wat zou het mooi zijn om in dit jubileumseizoen allebei op de eerste plaats te eindigen.

In de veertiende ronde zit ik (een van het derde team) tegenover Erwin Brouwer, speler van het tweede. Gelukkig sta ik aan de goede kant van de score, want anders had ik toch een aantal avonden moeten aanhoren wie sterker is, het tweede of het derde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *