Tulp, krokus of hyacint: daar woont een Schaaklust-toernooideelnemer

Als er straks tulpen, krokussen of hyacinten in een voortuin bloeien, is de kans groot dat daar een deelnemer van het Schaaklust-toernooi woont. Zaterdag kregen in Andijk alle spelers weer de traditionele prijs van zakken met bollen.

 

 

 

 

In dorpshuis Centrum was het wat minder druk dan gebruikelijk, al leed de sfeer daar niet onder. Acht ploegen met schakers zaten in de sportzaal achter de borden. Het voordeel was wel dat er een heel eerlijk evenement werd gehouden. Alle teams speelden een keer tegen elkaar, met KTV als succesvolste. De Enkhuizers verzamelden een punt meer dan Caïssa en Aartswoud (elf om tien).

Op een toernooi met een Zwitsers systeem kan het voorkomen dat een ploeg hoog eindigt dankzij een fortuinlijk programma. Daar was nu geen sprake van, omdat iedereen tegen dezelfde tegenstanders schaakte. En acht was een mooi aantal, ook omdat er gewoon – zoals vanouds – zeven ronden konden worden gedraaid.

Halverwege de sportzaal waren enkele verrijdbare schermen geplaatst, waardoor je niet het idee kreeg in een kale ruimte te zitten. Bovendien hadden veel bekende schakers zich aangemeld en die vonden elkaar snel voor een praatje; tussen de ronden door of tijdens de pauze. Bij het aanmelden en betalen van de inschrijfkosten kregen alle spelers bonnen voor soep, broodjes kroket en kaas (of ham en een glas melk. Rond de klok van een had de sfeervol aangeklede en ingedeelde recreatiezaal daarom iets weg van een kantine, maar later in de middag overheerste de kerstsfeer. Vooral door de muziek van het Andijker viertal Hale Bopp 4. De aangename cd ‘Close to Christmas’ werd gedraaid en misschien is het een idee om met het schaaktoernooi nog iets dichter bij de kerstdagen te zitten. Op de laatste zaterdag voor eerste kerstdag bijvoorbeeld.

En voor de schakers die Hale Bopp 4 niet hebben gehoord: op woensdag 14 december is er een kerstconcert in De Kapel, aan de Middenweg 48 in Andijk (aanvang 20.00 uur). Daar zingen Hein van Dokkum, Rolf Keur, Henk Tensen en Geert Veldhuis hun thuiswedstrijd in Charles Dickens-stijl.

Op het schaakbord werden andere stijlen gebruikt. Wat is er lastiger dan te beginnen tegen de organiserende club? Denk maar aan het EK voetbal. Geen land wil in zijn openingswedstrijd tegen Polen of Oekraïne spelen. Wij van Caïssa besloten om maar meteen in de sterkste opstelling (Fred Avis op bord 1, Bert Spil op bord 2, Frans Kragten op bord 3, Co Buysman op bord 4) achter de borden plaats te nemen tegen respectievelijk Jaap Gorter, Barry Plukkel, Albert Droog en Dirk Mantel. De wedstrijd was amper aan de gang of de thuisploeg had het eerste punt al binnen. Bert deed een onreglementaire zet – schoof een pion door en opende zo een diagonaal van zijn koning naar een Andijker loper – en dat had oud-Caïssa-lid Barry natuurlijk snel in de gaten. Fred presteerde hetzelfde en Co bemerkte in een goede partij dat de stelling van Dirk net iets beter klopte. Frans hield de Hoornse eer hoog.

De opmars werd in de tweede ronde ingezet tegen The Green Dream: 2-2. Drie Groenezessers (Nico Weel, Andrew Weltevreden en Rik Slaman) en de gastspelers Tom Balla en Daniël Koopman hadden voor aanvang van ieder duel topoverleg over wie reserve stond, want het Schaaklust-toernooi is een toernooi voor viertallen. Rik mocht deze keer toekijken. Bij Caïssa hadden we het roer drastisch omgegooid. Het uitvoeren van onreglementaire zetten betekende verbanning naar de laagste borden en dus zaten Fred en Bert aan de borden 3 en 4. Die tactiek pakte goed uit, want zij (Fred tegen Daniël, ook al een oud-Caïssa-speler, en Bert tegen Andrew) wonnen allebei. Frans deed het goed tegen Tom, maar de witspeler heeft niet voor niets een rating van heel hoog in de 2000 en hun strijd kreeg dan ook een logische uitslag. En de partij Co-Nico was vanaf het middenspel een spektakelstuk annex foutenfestival dat voor wit een groene nachtmerrie werd.

,,We zijn van de nul af en we hebben de opgaande lijn te pakken’’, zei Bert die voor de derde wedstrijd zijn plaats aan het tweede bord had terugverdiend. Dat gold bovendien voor Fred als kopman en beide Caïssa-toppers wonnen tegen Attaqueer van Gerard Beerepoot en Niels Bot. ,,Wat een stellingsgeluk’’, mopperde Bert, toen hij opeens materiaal verloor. ,,Stellingsgeluk? Ik bén gewoon goed’’, klonk het overtuigend uit de mond van de tegenstander. Maar Bert versloeg hem toch, waarop Niels lachend opbiechtte: ,,Het was inderdaad mazzel.’’ Frans en Co hielden het op remise tegen Barry de Vries en Ronald Koppes en de opgaande lijn werd wederom voortgezet. Na verlies en een gelijkspel nu wedstrijdwinst.

Twee verrassingen in deze derde ronde. Het ongeslagen Aartswoud bleef op 2-2 steken tegen het puntloze Schaaklust 2 en het eerste van Schaaklust ging onderuit tegen The Green Dream. KTV leidde met zes uit drie (en 9½ bordpunt) overtuigend.

Caïssa nam revanche voor de nederlaag in de openingswedstrijd en versloeg Schaaklust 2 met minimaal verschil. Fred en Bert scoorden weer volop, tegen Siemen de Vries en Arjen Schouw. Frans trof het niet dat hij tegenover de sterkste man van het Andijker vijftal (Hans Berkhout was reserve) zat: Piet Reus. Bij een 2-1 voorsprong had ik een gezonde pion meer dan Piet Sinnige en een uitstekende stelling. Dit jaar heb ik tweemaal remise gespeeld tegen Piet en kreeg nu de kans om te winnen. Maar er volgde een remise-aanbod en Bert wees me op de keiharde wet van het teamschaken. Aannemen betekende weer twee wedstrijdpunten erbij.

Jaap Gorter was even later koning Salomo. Jaap schaakte, organiseerde en sprak deze middag recht. In de wedstrijd Castricum-Aartswoud waren Egbert Kooiman (Castricum) en Rik van Ingen als laatsten bezig. Rik deed een onreglementaire zet (hij haalde een paard weg, waardoor zijn koning schaak kwam te staan) en drukte de klok in, Egbert deed ook een onreglementaire zet (sloeg de koning) en drukte de klok in. Pas daarna volgden discussies over onreglementaire zetten. De betreffende koning werd niet in tweeën gehakt; het salomonsoordeel hield remise in. Aartswoud bleef door de 1½-2½ zege op de tweede plaats staan.

De vijfde ronde was een bijzondere. Voor de eerste en enige maal veroverde Caïssa vier bordpunten (tegen Castricum, bestaande uit Wim Pool, Egbert Kooiman, Han Kemperink en Maarten Froma), met vooral een prachtige partij van Frans. Hij stond tegen Han onder grote druk, maar had wel de juiste verdediging gevonden. Tot tweemaal toe viel de Hoornse koning op de grond en rolde onder een andere tafel. Co was al klaar en zijn vorst verhuisde naar het bord van Frans. ,,Misschien brengt het geluk’’, zei zijn tegenstander, die gelijk kreeg.

Er waren twee gelijkspelen in die vijfde ronde. In de topper Aartswoud-KTV en bij The Green Dream-Attaqueer. En er was de Andijker derby Schaaklust-Schaaklust 2.

De beslissing om de bovenste plaats viel een ronde later. KTV zegevierde voor de tweede maal met 4-0, terwijl Aartswoud weer 2-2 speelde en op een achterstand van twee punten en vijf bordpunten kwam. De koploper was dus niet meer in te halen.

Caïssa haalde de spanning uit het toernooi, al waren we met die 2-2 tegen Aartswoud niet ontevreden. Fred klopte Rik van Ingen en Frans speelde uitstekend tegen Pascal Zijnstra en won ook. Bert zorgde met Marc Helder voor spektakel maar Marc is niet alleen de kleurrijkste schaker van West-Friesland, hij heeft ook een rating van 2059 en daar was Bert niet tegen opgewassen. Co liet bij een pion meer en een prima stelling een paard instaan en tegen Lukas Boots kun je dat niet doen.

Opvallend in de laatste ronde was dat in alle vier wedstrijden iets op het spel stond. De bovenste vier speelden tegen elkaar, de nummer vijf en zes ook alsmede de nummers zeven en acht.

Caïssa verraste toernooiwinnaar KTV met een 2½-1½ uitslag en veroverde daarmee – op bordpunten – de tweede plaats. Fred won voor de zesde maal op rij (van Vasco Metten), maar bleek met zijn score van zes uit zeven niet de succesvolste speler van de dag. Barry Plukkel had alleen een remise afgestaan aan Nico Weel en eindigde op 6½ bordpunt. Frans dolf tegen Henk Keesman het onderspit, waarna Co Arie Karreman op remise hield in een eindspel van toren met vier pionnen tegen een Enkhuizer toren en loper. Bert had een winnend eindspel tegen Adri Haakman en bracht zo voor Caïssa zijn vijfde bordpunt binnen.

Na een vlot verlopen prijsuitreiking was het een drukte van belang voor de dozen met bollen. Voor de deelnemers moeten over enkele maanden de koning, dame, toren, loper, paard en pionnen plaatsmaken voor schop, hark, watersproeier, bezem, tuingrond en bloempotten.

Eerste ronde: Schaaklust 2-KTV 0-4, Castricum-Attaqueer 2-2, Aartswoud-The Green Dream 3-1, Caïssa-Schaaklust 1-3.
Tweede ronde: KTV-Schaaklust 3-1, The Green Dream-Caïssa 2-2, Attaqueer-Aartswoud 1½-2½, Schaaklust 2-Castricum 1½-2½.
Derde ronde: Castricum-KTV 1½-2½, Aartswoud-Schaaklust 2 2-2, Caïssa-Attaqueer 3-1, Schaaklust-The Green Dream 1-3.
Vierde ronde: KTV-The Green Dream 3½-½, Attaqueer-Schaaklust 1½-2½, Schaaklust 2-Caïssa 1½-2½, Castricum-Aartswoud 1½-2½.
Vijfde ronde: Aartswoud-KTV 2-2, Caïssa-Castricum 4-0, Schaaklust-Schaaklust 2 3-1, The Green Dream-Attaqueer 2-2.
Zesde ronde: KTV-Attaqueer 4-0, Schaaklust 2-The Green Dream 1-3, Castricum-Schaaklust 1½-2½, Aartswoud-Caïssa 2-2.
Zevende ronde: Caïssa-KTV 2½-1½, Schaaklust-Aartswoud 2-2, The Green Dream-Castricum 3½-½, Attaqueer-Schaaklust 2 2-2.
KTV…………….7   5   1   1 = 11 (20½)
Caïssa………….7   4   2   1 = 10 (17)
Aartswoud……….7   3   4   0 = 10
(16)
Schaaklust………7   4   1   2 =  9 (15)
The Green Dream….7   3   2   2 =  8 (15)
Castricum……….7   1   1   5 =  3 ( 9½)
Attaqueer……….7   0   3   4 =  3 (10)
Schaaklust 2…….7   0   2   5 =  2 ( 9)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *