Duur puntverlies voor Caïssa 5

Na een fatale uitnederlaag bij KTV 3 met 6-2 en een 7-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Magnus/AP 3 wilde het niet lukken tegen Degoschalm. De uitwedstrijd werd met 5½-2½ verloren.

De normale thuishaven van Degoschalm in Westwoud was niet beschikbaar, vandaar dat er uitgeweken moest worden richting Venhuizen waar in het dorpshuis de partijen werden gespeeld.Na ontvangst in een ietwat kleine ruimte met koffie en thee begon de avond goed met een mooie overwinning van Frans Bouwman, hij stond lange tijd onder druk maar zijn tegenstander liet zijn stukken in de steek en moest een kwaliteit geven. Nadat Frans ook nog is een loper kon winnen was het eerste punt voor Caissa een feit.  Bij Jan Smink zag het er ook goed uit en had een stuk tegen twee pionnen gewonnen maar in het eindspel gaf hij het stuk cadeau waardoor er een verloren pionneneindspel overbleef.

Ook Hans Schouwink leek beter te staan maar nadat zijn dame ingesloten werd kon hij het niet meer recht zetten en zo moest hij ook de handdoek in de ring gooien waardoor er een 2-1 achterstand op papier stond.Op de andere borden zag het er op dat moment redelijk uit, Jan Haijer stond goed en ook Robbert van Dijkhuizen en Gerrit van der Hoff konden goed druk zetten op de koningsstelling. Bij Willem van der Veen werd op dat moment een loper geofferd op h7 voor een sterke koningsaanval waardoor zijn stelling behoorlijk werd opengebroken, zijn tegenstander kreeg genoeg compensatie en kon het in het eindspel afmaken al had Willem wellicht nog een kansje.

Bij Cees Overboom zag het er ook niet al te rooskleurig uit, hij probeerde het wel maar kon geen grip op de stelling krijgen en zodoende kon zijn tegenstander flink doordrukken en het vierde punt voor Degoschalm bijschrijven. Toen moest er een klein wonder gebeuren om verlies te voorkomen al zag het er niet al te slecht uit op de overige drie borden. Daar kwam helaas snel verandering in, Gerrit verloor een loper en ook Robbert leek zijn mooie stelling weg te geven door een stuk weg te blunderen.

Jan Haijer bleef goed door schaken en speelde zijn tegenstander stuk waardoor hij op mooie wijze zijn partij kon afronden. Gerrit kon vervolgens niet meer dan toekijken hoe zijn tegenstander het extra stuk verzilverde waardoor verlies een feit werd.

Robbert was opnieuw pas als laatste klaar, nadat hij zijn stuk weg blunderde kon hij wel met zijn pionnen de koningsstelling openbreken en doordat hij even later het stuk terug kon winnen met een tussenschaak werd het eindspel remise.

Door dit verlies staan we in de middenmoot in de vierde klasse A, de volgende wedstrijd is pas weer in maart waarneer het sterkte MSC 2 naar Hoorn komt.

Degoschalm – Caïssa 5  5½ -2½ :
Andre Timmer(1564) – Jan Haijer (1564) ……………………………………………0-1
Bas Doodeman(1558) – Willem van der Veen (1458) ………………………..1-0
George Tadrous(1358) – Jan Smink(1416)………………………………………….1-0
Erik Piet(1456) –  Hans Schouwink(1452) ……………………………………………1-0
Daniël Koopman(1448) – Robbert van Dijkhuizen (1227) …………………..½-½
Piet Beemster(1343) – Frans Bouwman (1342) …………………………………..0-1
Wim Stammes(1340) – Gerrit van der Hoff(1410) ………………………………..1-0
Frits Greuter(1611) – Kees Overboom(1228)………………………………………..1-0  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *