Jong geleerd, oud gedaan

Wellicht krijgt deze titel niet echt de originaliteitprijs maar het blijkt toch wel zo te zijn, veel topschakers begonnen vroeg aan hun schaakcarrière. Zo is er op de laatste vrijdagvond van 2011 bij de jeugd ook weldegelijk jong talent aanwezig tijdens het afsluitende snelschaaktoernooi met vervolgens de prijsuitreiking van de Herfstcompetitie.

 

Nu ik zelf vanaf het begin van dit nieuwe seizoen les geef aan stap 2 en niet meer deelneem bij de jeugd vond ik het wel weer eens tijd dat er wat over de jeugd geschreven werd want het laatste verslag over de jeugdcompetitie dateert alweer uit 2008, destijds Ton van Dijk de schrijver. Nu ik de laatste weken toch in topvorm ben wat het schrijven betreft kon dit er uiteraard ook bij.

Op deze laatste vrijdagavond was de opkomst helaas niet al te hoog wegens het snelle aantreden van de kerst, vandaar dat er nog vijf prijzen te wachten staan voor de winnaars. Tijdens de herfstcompetitie werd er geschaakt in de drie groepen, stap 1, stap 2+3 en stap 4+5. Het ene halfuur schaken en het andere halfuur les of omgekeerd want stap 4+5 die langer spelen hebben het tweede halfuur de competitie plus uitloop. Tot aan de kerst werd er gespeeld om de prijzen per stap. Na de kerst wordt er in de lentecompetitie geschaakt in twee competities om de clubkampioenen te bepalen

Het aantal jeugd neemt helaas wat af nadat er een behoorlijk hoogtepunt was een aantal jaren geleden, toch hebben weer zeven nieuwe leden de weg naar wijkcentrum Kersenboogerd gevonden. Onder de zeven nieuwe leden, zes naar stap 1 en één meteen richting stap 2. De nieuwe stap 1 leerlingen maakten er zoals gewoonlijk een spannende en onvoorspelbare competitie van. Dit seizoen hebben we tevens kennis gemaakt met een nieuwe schaakvorm, namelijk rainindorpchess. Rainindorpchess is in het afgelopen jaar geïntroduceerd en heeft een vliegende start gemaakt wat  vooral een leuke vorm van schaken is en wat goed werkt bij jonge kinderen waardoor ze het schaken op een leuke manier kunnen leren en er zodoende ook lol in krijgen en als je de spelregels een beetje kent zou je van iedereen kunnen winnen. Op de spelletjesmarkt in Hoorn wat in september plaatsvond was Caïssa als vereniging uitgenodigd om dit spel samen met de makers ervan onder de mens te brengen. Nadat we een aantal spellen gekregen hebben konden we het ook introduceren aan de nieuwe jeugd waardoor het schaken ook eens een andere wending kreeg. De afwisseling van competitie en rainindorpchess deden het goed bij de stap 1 leerlingen. Dan over naar het resultaat van de competitie, zoals al gezegd een spannend verloop met vele remises (waaronder veel pat) werd Martijn Visser –waarvan zijn zus en broer ook schaken in hogere stappen waar ik later op terug kom – werd toch wel overtuigend eerste met maar één verliespartij. Daarachter werd Tom Veling tweede, hij die Martijn van zijn ongeslagen status beroofde eindigde toch op enige afstand dus als tweede. Op een gedeelde derde plaats eindigde de zusjes Veerle en Mai Sprietsma helemaal gelijk, onderling speelde ze remise waardoor er voor beide een derde prijs was. Daan Huberts en Anouk Buys werden daarachter respectievelijk vijfde en zesde op een kleine afstand.

De gezamenlijke competitie van stap 2 en 3 dan, de grootste competitie met tien deelnemers waar later de elfde bijkwam: Thierry van Eekelen(stap 2), die na de kerst echt gaat meedoen. In ook weer een spannend verloop waren de beste in zowel in stap 2 en 3 al vrij vlot duidelijk. Dennis Manshanden(stap 2),  werd vorig seizoen al met overmacht kampioen van de competitie stap 1-2 met 13 uit 13 won ook dit jaar bijna alles. Hij verloor geen enkele keer en speelde drie remises (waaronder twee afgesproken remises met zijn maatje Marijn uit stap 3). Op jonge leeftijden al salonremises zal u wel denken… jazeker! Dennis is dus met overmacht kampioen van stap 2 geworden en tevens is hij in de eindstand van zowel stap 2 als 3 eerste geworden. Hier is helaas geen prijs voor maar zeker een hele knappe prestatie waardoor er besloten is dat hij vanaf januari bevorderd wordt naar stap 3! Om de tweede en derde plaats was er meer strijd, en lag het ook erg dicht bij elkaar. Coen de Vries is uiteindelijk toch met een vrij grote voorsprong best of the rest in stap 2 en werd keurig tweede al maakte zijn broer Pim het hem wel knap lastig door hem in een onderling duel te verslaan. Voor de derde plaats scheelde het maar een paar tienden tussen de nummer drie en vier maar uiteindelijk is Robin Duson toch knap derde geworden en Pim net aan vierde. In stap 3 zoals gezegd ook geen verrassende winnaar maar weldegelijk een knappe prestatie, die geleverd werd door Marijn Smith en doordat hij er een keer minder was dan Dennis werd hij dus tweede in de competitie maar eerste van stap 3 door ook bijna alles te winnen. Hij stond zoals gezegd twee(afgesproken!) remises af aan Dennis. Stefan de Boer en Tim Wijnberger waren vervolgens beiden in gevecht om de tweede en derde prijs en onder andere doordat Stefan het onderlinge duel won en een remise pakte tegen Dennis werd hij tweede en Tim derde, goed gedaan! Anne Corine Visser(de zus van de kampioen in stap 1), Bora Alex Meester en Erik Neelen vielen allen helaas buiten de prijzen.

Na het tijdperk van Bart Voorn, Jeroen Vlaar en bovenstaande was het nieuw voor de hoogste stappers(Stap 4+5), want er moest een compleet nieuwe kampioen uit de hoge hoed komen. Afgelopen jaren was het allemaal vrij duidelijk wie er met de eer kon strijken wat in dit nieuwe seizoen nog niet snel bekend was. Toch deed Wim-Jan Visser (broer van.. en stap 4) dat, want hij stond vrij snel bovenaan en verloor geen enkele keer en na tien ronden had hij maarliefst 10 uit 10! Door een remise tegen Carlos Etty(stap 5) kon hij de maximale score niet waarmaken maar desondanks een hele knappe prestatie met 11,5 uit 12 waardoor hij eerste van stap 4 werd en ook eerste van de competitie! Stap 4 bestaande uit 5 leerlingen kreeg een spannende strijd om de tweede en derde prijs. Uiteindelijk trok William Okan Meester aan het langste eind en werd in stap 4 best of the rest. Martijn de Wit had het zwaarder dit seizoen maar desondanks werd hij toch netjes derde voor Pascal Ursem en Denzel van Beek. Stap 5 bestond dit jaar maar uit twee deelnemers wat betekende dat beide een prijs kregen. Wie er dan eerste wordt is maar de vraag. Beide vijfde stappers Carlos Etty en Gerard Dudink speelde in twee onderlinge duels remise tegen elkaar (ook misschien een lichte vorm van salonremise..?) maar omdat Carlos gedurende het seizoen meer punten scoorde dan Gerard werd Carlos eerste en Gerard tweede. Nummer 1 van de competitie werd uiteraard Wim-Jan die er echt bovenuitstak en zo kunnen we hem toch rekenen als clubkampioen, wie weet kan hij het in de lente competitie ook waarmaken waarna we hem echt als clubkampioen zouden kunnen betitelen.

Alle winnaars bij deze dus ook gefeliciteerd! Hierbij is het eerste halfjaar bij de jeugd dus weer afgesloten en kijken we tegemoet naar het tweede halfjaar wanneer de twee clubkampioenen bekend worden van de beide competitie en wanneer het seizoen wordt afgesloten met de examens.

Bij deze krijg ik ook meteen mooi de gelegenheid om op het laatste moment iedereen fijne kerstdagen te wensen en ook alvast een gezond en voorspoedig 2012 wat tevens ook een mooi schaakjaar gaat worden want Caïssa viert dan haar 90 jarige jubileum. Ook wens ik de lezers natuurlijk zelf een mooi schaakjaar toe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *