Het is een bijzondere titel en dat is het

Bij het snelschaakkampioenschap van Caïssa worden partijen met vijf minuten bedenktijd gespeeld. Toch hadden Holger Bonte en Kevin Smit onderling een dik half uur nodig om uit te maken wie de titel zou grijpen. Holger zegevierde in de tweede barrage.

Wedstrijdleider Gerard Groot haalde op de laatste dinsdagavond van het oude jaar de bekende formule uit de kast. Op het programma stonden drie ronden met vierkampen en dienden de deelnemers zoveel mogelijk punten te verzamelen om in de finaleronde met zeskampen de hoogste groep te bereiken. Daarin werd om de snelschaaktitel van 2011 gespeeld.

 

Op de lange lijst met winnaars is Holger Bonte een nieuwe naam. Als erkend snelschaker moest hij echter in de afgelopen jaren vooral Fred Avis en Ton Wessels, samen goed voor zes titels, voor zich laten. In 2007 en een jaar geleden ontbrak Holger op de snelschaakavond, maar in 2008 en in 2009 haalde hij de finalepoule en werd respectievelijk vierde achter Fred, Orgilbold Suhbat en Ton en derde achter Fred en Ton.

Het kampioenschap op de laatste dinsdag van 2011 is een van de bijzonderste uit de historie. Niet alleen door de huldiging van een nieuwe kampioen. Voor de hoogste finalegroep hadden, in volgorde van het aantal punten uit negen partijen, zich geplaatst: Sjoerd Kelder (8), Holger Bonte (7½), Kevin Smit (7½), Erwin Brouwer (7), Ton van Dijk (7) en Michele Montenegro (6½). Pech had Johan-Paul Hendriks die eveneens 6½ had en in groep 2 terecht kwam. Maar het was al opvallend dat je met 6½ uit negen partijen in de kampioensgroep kon komen.

Van de zes finalisten van eind 2010 bleek Michele overigens de enige die op herhaling ging. Fred Avis en Ronald Ritsema – twee spelers met elk vier snelschaaktitels achter hun naam – zaten ditmaal in groep 2 achter de borden, titelverdediger Ton Wessels en Peter Holscher (snelschaakkampioen in 2000) gingen verder in groep 3.

Als je kijkt naar het klassement van de clubcompetitie, had de finalegroep 1 ook een aparte samenstelling. Ton van Dijk is met de zevende plaats de beste, Sjoerd Kelder staat veertiende, Erwin Brouwer 24e en Holger Bonte 29e. Michele Montenegro en Kevin Smit nemen niet deel aan Caïssa’s clubcompetitie. Finalegroep 2 telde drie spelers uit de top negen (Ronald Ritsema is eerste, Erik van Tooren derde en Abel Romkes negende) en de finalegroep 3 had zelfs vier clubgenoten uit de top tien: Peter Holscher (tweede), Ton Wessels (zesde), Frans Kragten (achtste), Dirk Lont (tiende). Het zal duidelijk zijn dat het evenement een onvoorspeelbaar verloop had.

Omdat het West-Fries jeugdkampioenschap nog aan de gang was, begon het snelschaakkampioenschap van Caïssa wat later dan gepland. Rond de klok van half negen deden 41 deelnemers hun eerste zetten. In die eerste ronde slechts twee verrassingen. Wout Druijf stuntte met zwart tegen Arend Stapel en Peter Holscher bleef met wit op remise steken tegen Roel Ridderikhoff.

Voor de tweede ronde meldden Kevin Smit en Bart Voorn, klaar met hun deelname aan het West-Fries jeugdkampioenschap, zich. Zij kregen van wedstrijdleider Gerard Groot een bonus van vijftig procent mee. Kevin tekende meteen voor drie uit drie (onder anderen dankzij een winstpartij tegen Bart) en bracht zijn totaal dus op 4½. In een groep met vier driepunters voegde Fred Avis slechts één punt aan zijn totaal toe. Ronald Ritsema moest anderhalve punt inleveren, maar ook hij zat in een sterke poule.

In de derde ronde met vierkampen bleef Ton Wessels op nul staan en Bert Spil verloor eveneens drie keer. Kevin Smit haalde weer drie uit drie. Ton was overigens – in de tweede ronde – wel verantwoordelijk voor de enige verliespartij van Sjoerd Kelder die met acht uit negen als succesvolste uit de vierkampen kwam.

De jeugdspelers Mayke en Marten Ploeger en Jort Faber vergezelden de 43 deelnemers in de finaleronde, waardoor er zes groepen van zes en twee van vijf snelschakers konden worden gevormd.

In de groepen 7 en 8 waren de verhoudingen duidelijk: twee spelers die boven de andere drie uitstaken. Groep 7 kreeg zelfs twee winnaars, omdat Jan Kuin en Jan Smink remiseerden en de overige partijen wonnen. Dolf Teunisse versloeg in groep 8 Herman Muller en dat was voldoende voor het bepalen van de eerste en tweede plaats.

Kees Wessels zegevierde met vier punten (nederlaag tegen Wout Druijf) in groep 6, Marten Ploeger scoorde honderd procent in groep 5. In groep 4 verraste Bert Spil de administrateur van de minicompetitie door het wedstrijdformulier te gebruiken als bestellijst voor een blad vol bier en wijn. Eenmaal terug bleken de gegevens nog duidelijk te lezen en had Bert zelf met 4½ punt (remise tegen Wouter Strating) de hoogste score.

De vijftien partijen in groep 3 kregen allemaal een winnaar en daar zat geen enkele verrassing tussen. Ton Wessels (Gerard Groot tijdens de prijsuitreiking: ,,Heb ik de naam Wessels niet eerder gehoord?’’) haalde vijf uit vijf, de overige deelnemers pakten aflopend steeds een puntje minder.

Die overzichtelijkheid ontbrak volledig in groep 2, met vier man eindigend met drie punten. De eerste schifting werd gemaakt via de onderlinge uitslagen. Van die vier driepunters waren Ronald Ritsema en Fred Avis de enigen die twee concurrenten hadden verslagen. Vervolgens bleek dat Ronald de onderlinge partij had gewonnen. Dat gebeurde in de slotronde en ging vergezeld van een tot buiten de Huesmolen te horen ‘schaakterm’ die verliezers meestal denken. De voorzitter verdiende er een spontaan en daverend applaus mee. Ronald dus eerste en Fred tweede. Beiden hadden overigens verloren van Bart Voorn die op de vijfde plaats beslag legde. Zijn remise tegen Abel Romkes kostte hem de groepszege.

En zo zijn we aanbeland bij de finalegroep A, waarin alles draaide om Holger Bonte en Kevin Smit. In de vierde ronde had hun onderlinge partij geen winnaar opgeleverd. Holger deelde ook het punt met Michele Montenegro en Kevin met Erwin Brouwer.

Het snelschaakkampioenschap kreeg voor Holger en Kevin – die beiden op vier punten waren geëindigd – een verlenging. Vlak voor middernacht begon de eerste van twee barrages van vijf minuten. Vanwege de tijd werden ondertussen de prijswinnaars van de overige groepen naar voren geroepen, hetgeen Ton Wessels inspireerde tot een luid dankbetoon aan iedereen. ,,En Holger, jij ook bedankt.’’ Met zwart keek de latere kampioen ondertussen tegen een sterke aanval van Kevin, met een loper op c5 en een paard op d5, aan. Die kon hij niet afdoende pareren. Holger verloor de kwaliteit, zag zijn tegenstander zich nog tijdig herstellen (toren naar d5 was partijverlies, maar in dezelfde beweging schoof de witspeler de toren een veld door) en gaf op.

Met wit nam Holger risico om een gelijke stand af te dwingen. ,,Slaan, slaan’’, dacht hij hardop, toen hij damewinst via aftrekschaak in petto had. Kevin zag het gevaar en kwam vervolgens in een eindspel terecht met een pion meer. Maar zijn opponent had de torens op de e-lijn verdubbeld en die opstelling vormde een nieuwe dreiging. Na de ruil van elk een toren en de dames won Holger in een eindspel met drie pionnen er twee en zag de vlag van zwart vallen: 1-1.

De titelstrijd werd besloten met één partij van drie minuten. Bij het loten zag Kevin nog net een zwarte pion in de linkerhand van Gerard Groot en biechtte dat eerlijk op. Vervolgens hield de wedstrijdleider zijn armen achter zijn rug en koos Holger voor de arm met de zwarte pion. Er kwam weer een eindspel van dame en twee torens op het bord, met nu een pion meer voor Holger: zes om vijf. Het kampioenschap werd beslist, toen Kevin aan het einde van een afruil zijn dame verloor.

Terwijl in het bargedeelte de lichten al uit waren, werd in klein gezelschap de trofee voor de eerste plaats aan Holger Bonte uitgereikt. De wisselbeker kon niet worden gevonden. Dat paste mooi bij een bekende zin van de schrijver C.Joh. Kieviet: ‘Het is een bijzondere titel en dat is het’.

Eerste ronde:
Groep A:
Ton Wessels 3, Ton van Dijk 2, Willem van der Veen 1, Jan Kuin 0.
Groep B: Peter Holscher 2½, Aad Laan 2, Roel Ridderikhoff 1½, Ko van Gent 0.
Groep C: Fred Avis 3, Erwin Brouwer 2, Gerard Groot 1, Kees Wessels 0.
Groep D: Ronald Ritsema 3, Johan-Paul Hendriks 1½, Ruud Loots 1, Gerrit van der Hoff ½.
Groep E: Sjoerd Kelder 3, Lex Griffioen 1½, Frank Tieken 1½, Dolf Teunisse 0.
Groep F: Holger Bonte 3, Wout Druijf 2, Arend Stapel 1, Frans Bouwman 0.
Groep G: Erik van Tooren 3, Frans Kragten 2, Robbert van Dijkhuizen 1, Anton Hommes 0.
Groep H: Wouter Strating 3, Co Buysman 2, Sernin van de Krol 1, Kees Overboom 0.
Groep I: Dirk Lont 3, Abel Romkes 2, Jan Smink 1.
Groep J: Michele Montenegro 3, Ben Zuurveld 2, Joop Mus 1.
Groep K: Bert Spil 3, Herman Muller 2, Frits Bouwman 1.
Tweede ronde (tussen haakjes totaalscore):
Groep A:
Sjoerd Kelder 2 (5), Ton Wessels 2 (5), Dirk Lont 1 (4), Erik van Tooren 1 (4).
Groep B: Holger Bonte  2 (5), Michele Montenegro 2 (5), Fred Avis 1 (4), Wouter Strating 1 (4).
Groep C: Peter Holscher 2 (4½), Ronald Ritsema 1½ (4½), Bert Spil 1½ (4½), Frans Kragten 1 (3).
Groep D: Ton van Dijk 3 (5), Abel Romkes 2 (4), Co Buysman 1 (3), Herman Muller 0 (2).
Groep E: Erwin Brouwer 3 (5), Aad Laan 2 (4), Wout Druijf 1 (3), Ben Zuurveld 0 (2).
Groep F: Kevin Smit 3 (4½), Lex Griffioen 1½ (3), Bart Voorn 1½ (3), Roel Ridderikhoff 0 (1½).
Groep G: Johan-Paul Hendriks 3 (4½), Frank Tieken 2 (3½), Robbert van Dijkhuizen 1 (2), Joop Mus 0 (1).
Groep H: Sernin van de Krol 2 (3), Willem van der Veen 2 (3), Frits Bouwman 1 (2), Ruud Loots 1 (2).
Groep I: Arend Stapel 3 (4), Gerard Groot 2 (3), Jan Smink 1 (2), Gerrit van der Hoff 0 (½).
Groep J: Kees Wessels 3 (3), Ko van Gent 2 (2), Kees Overboom 1 (1), Frans Bouwman 0 (0).
Groep K: Jan Kuin 2½ (2½), Dolf Teunisse 2 (2), Anton Hommes 1½ (1½).
Derde ronde (tussen haakjes totaalscore):
Groep A:
Holger Bonte 2½ (7½), Erwin Brouwer 2 (7), Michele Montenegro 1½ (6½), Ton Wessels 0 (5).
Groep B: Sjoerd Kelder 3 (8), Johan-Paul Hendriks 2 (6½), Peter Holscher 1 (5½), Bert Spil 0 (4½).
Groep C: Kevin Smit 3 (7½), Ton van Dijk 2 (7), Ronald Ritsema 1 (5½), Aad Laan 0 (4).
Groep D: Fred Avis 2 (6), Abel Romkes 2 (6), Dirk Lont 1 (5), Arend Stapel 1 (5).
Groep E: Frank Tieken 2 (5½), Erik van Tooren 2 (6), Wouter Strating 1 (5), Kees Wessels 1 (4).
Groep F: Frans Kragten 2½ (5½), Co Buysman 1½ (4½), Wout Druijf 1 (4), Willem van der Veen 1 (4).
Groep G: Lex Griffioen 2½ (5½), Gerard Groot 2 (5), Sernin van de Krol 1½ (4½), Herman Muller 0 (2).
Groep H: Bart Voorn 3 (6), Frits Bouwman 1 (3), Jan Kuin 1 (3½), Jan Smink 1 (3).
Groep I: Ko van Gent 2½ (4½), Ben Zuurveld 2 (4), Robbert van Dijkhuizen 1½ (3½), Dolf Teunisse 0 (2).
Groep J: Ruud Loots 3 (5), Roel Ridderikhoff 2 (4), Anton Hommes ½ (2), Joop Mus ½ (1½).
Groep K: Frans Bouwman 3 (3), Gerrit van der Hoff 2 (2½), Kees Overboom 1 (2).
Finaleronde:
Groep 1:
1. Holger Bonte en Kevin Smit 4, 3. Sjoerd Kelder 2½, 4. Michele Montenegro 2½, 5. Ton van Dijk 1½, 6. Erwin Brouwer ½.
Groep 2: 1. Ronald Ritsema 3, 2. Fred Avis 3, 3. Johan-Paul Hendriks 3, 4. Erik van Tooren 3, 5. Bart Voorn 2½, 6. Abel Romkes ½.
Groep 3: 1. Ton Wessels 5, 2. Peter Holscher 4, 3. Frans Kragten 3, 4. Lex Griffioen 2, 5. Frank Tieken 1, 6. Dirk Lont 0.
Groep 4: 1. Bert Spil 4½, 2. Wouter Strating 4, 3. Gerard Groot 3, 4. Co Buysman 2, 5. Arend Stapel 1½, 6. Ruud Loots 0.
Groep 5: 1. Marten Ploeger 5, 2. Jort Faber 4, 3. Ko van Gent 2, 4. Aad Laan 2, 5. Sernin van de Krol 1, 6. Mayke Ploeger 1.
Groep 6: 1. Kees Wessels 4, 2. Robbert van Dijkhuizen 3½, 3. Ben Zuurveld 2½, 4. Wout Druijf 2½, 5. Willem van der Veen 1½, 6. Roel Ridderikhoff 1.
Groep 7: 1. Jan Kuin en Jan Smink 3½, 3. Frans Bouwman, Frits Bouwman en Gerrit van der Hoff 1.
Groep 8: 1. Dolf Teunisse 4, 2. Herman Muller 3, 3. Anton Hommes, Joop Mus en Kees Overboom 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *