Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (52)

Enige tijd geleden vroeg iemand me of ik nog meedeed aan ‘dat schaaktoernooi in Wijk aan Zee’. ,,Heb je de koppen in de kranten niet gelezen?’’ zei ik. ,,Het Tata Steel Chess Tournament is nog nooit zo sterk bezet geweest.’’

 

 

 Goed, over ruim een week zit ik dus ook in sporthal De Moriaan. Het debuut heeft plaats in groep 6 van de weekendvierkampen en op de zaterdag en de zondag schaak ik onder één dak met alle grootmeesters.

Af en toe droom ik even weg. Tijdens de tweede partij wil ik voor mijn tegenstander en mezelf een kop koffie halen en heb ik die bij de bar, aan de zijkant van de sporthal, besteld. Staat er aan de ene kant een jongeman naast me die in het Noors zegt: ,,Jeg vil gjerne sukker.’’ Inderdaad, Magnus Carlsen vraagt of ik de suiker wil doorgeven. En ik zeg tegen de jongeman die aan de andere kant naast me staat: ,,Сахару чтонибудь на третье.’’ Want dat is Sergej Karjakin die dichter bij de suikerpot staat.

Caïssa is met liefst achttien man van de partij op het schaakspektakel. Mijn zeventien metgezellen zijn: Fred Avis (tienkampen, groep 4), Erwin Brouwer (dagvierkampen, groep 4), Robbert van Dijkhuizen (weekendvierkampen, groep 9), Wout Druijf (dagvierkampen, groep 7), Bas Dudink (weekendvierkampen, groep 3), Ko van Gent (dagvierkampen, groep 7), Gerard Groot (tienkampen, groep 6), Peter Holscher (tienkampen, groep 2), Sjoerd Kelder (tienkampen, groep 3), Aad Laan (tienkampen, groep 5), Dirk Lont (tienkampen, groep 4), Niels van der Mark (tienkampen, groep 6), Ronald Ritsema (tienkampen, groep 3), Abel Romkes (weekendvierkampen, groep 5), Jan Smink (rapidtoernooi), Henk Sijm (tienkampen, groep 7) en Erik van Tooren (tienkampen, groep 3).

Ik heb geen idee wie mijn drie tegenstanders zijn. Van de 1714 amateurs die meedoen in Wijk aan Zee spelen er 79 de weekendvierkampen. Bij Caïssa heb ik als voorbereiding mijn eigen vierkamp afgewerkt. Na partijen tegen Peter Holscher (regerend clubkampioen, 2142) en Erik van Tooren (komend clubkampioen?, 2013) in de zestiende en zeventiende ronde mag ik komende dinsdag tegen Holger Bonte (2004). Oftewel de nummers één, twee en drie van de startratinglijst achter elkaar. Het moet gek gaan wil ik op het Tata Steel Chess Tournament niet beter scoren.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *