Caïssa naar volgende bekerronde

Voor de derde maal op rij is Caïssa het optreden in het NHSB-bekertoernooi begonnen met 2-2. Na KTV twee jaar geleden en Anna Paulowna vorig seizoen kreeg het thuisduel tegen Heerhugowaard dinsdagavond die uitslag. Door de schrapregel plaatste Caïssa zich voor de tweede ronde, waarin het bereiken van de kwartfinale op het spel staat.

 

 

 

 

 

De score werd geopend door Sjoerd Kelder en Karel Keesman die aan het vierde bord remise overeen kwamen. Na een vlotte ruil van drie lichte stukken hield Sjoerd een paard over en Karel een loper. Ze kwamen in een middenspel met vastgelegde centrumpionnen terecht en de contouren van een puntdeling werden al zichtbaar. Alle torens verdwenen van het bord, de dames gingen eraf en de veertien overgebleven pionnen zorgden ervoor dat wit en zwart nauwelijks velden hadden voor respectievelijk het paard en de loper.

Schaken op dinsdagavond bood Ton Wessels de gelegenheid voor een rentree in Caïssa 1. In het afgelopen (kampioens)seizoen was hij goed voor een fraaie score van vijf uit zeven, maar de reeks kreeg tegen Heerhugowaard geen verlenging. Met Johan Wester bewaarde hij in een Franse partij lang het evenwicht. Na dameruil hadden beiden een toren, paard en zes om zeven (voor Ton) pionnen. Het plusje was evenwel een dubbelpion op de f-lijn en gaf geen noemenswaardig voordeel. Wit had ondertussen twee verbonden pionnen op de damevleugel en die bleken, ondersteund door de sterke positie van de koning, doorslaggevend. De laatste stukken werden geruild en zwart keek vervolgens tegen een verloren stelling aan.

Aan de nederlaag zat echter ook een winstpunt vast. Bij 2-2 zou Caïssa op grond van de schrapregel de volgende ronde halen. Levert een bekerwedstrijd geen winnaar op, wordt eerst het resultaat van het laagste bord geschrapt. Sjoerd Kelder-Karel Keesman was evenwel in remise geëindigd, waardoor vervolgens het resultaat van het een na laagste bord wordt geschrapt. Caïssa verloor met de ‘0’ van Ton niets, Heerhugowaard met de ‘1’ van Johan alles. Want de nieuwe uitslag werd in dat geval 1½-½.

Aan Peter Holscher en Erik van Tooren de taak om die resterende anderhalve punt binnen te halen. In het seizoen 2007-2008 won Heerhugowaard in de eerste ronde van het NHSB-bekertoernooi met 2½-1½ van Caïssa en aan het eerste bord speelde Peter destijds remise tegen Peter Hoekstra. Als enige van het Hoornse viertal van toen was de kopman nu weer in het cupduel actief. Tegenstander Gerrit van Oostrum had in die vorige wedstrijd Fred Avis verslagen en dat gaf de beslissing. De Heerhugowaarder had half december in het competitietreffen voor de promotieklasse met zwart Sjoerd Kelder op remise gehouden en mocht, nu met wit, als een zware opponent worden beschouwd.

Peter kwam met een geïsoleerde d-pion uit de (Franse) opening, maar door een goede opstelling van zijn stukken bleek die niet kwetsbaar. Er ontstond een open b- en een open e-lijn en wit had na een afruil licht voordeel door het bezit van het loperpaar in een open stelling. Dameruil pakte evenwel positief uit voor zwart die bovendien een actief paard inzette, waarmee net na de eerste tijdcontrole een pion werd veroverd. Met de ontstane hevige tijdnood kon Peter beter omgaan dan zijn tegenstander die zijn zwartveldige loper op het minder belangrijke veld b6 plaatste en zo de verdediging van zijn pion op d4 opgaf. Toen die naast het bord belandde, was het ineens uit.

Vrijwel gelijktijdig stelde Erik van Tooren remise veilig tegen Jean-Paul Ory, maar wandelde tegen de voorzitter van SV Heerhugowaard langs de afgrond. Na een bekende variant van het Catalaans stapten de twee in een gelijkwaardige stand het middenspel binnen. Toen de stelling een wat open karakter kreeg, moest wit langzamerhand het initiatief overdoen aan zijn tegenstander. Jean-Paul viel met een toren en een paard de Hoornse pion op g3 – slechts verdedigd door de koning – aan en veroverde bovendien de h-pion. Een alles-of-niets uitval via de damevleugel (toren naar b7) had voor wit verlies moeten opleveren, maar redde uiteindelijk de partij. Zwart gaf met zijn dame op het verkeerde veld schaak en verzuimde ook met zijn vorst de naar g7 gespeelde toren te slaan, waardoor Erik een plotselinge kans kreeg eeuwig schaak in de stelling te creëren.

Caïssa kwalificeerde zich dus voor de tweede ronde, waarin nu elf van de zestien ploegen bekend zijn. Daarbij zitten onder anderen Aartswoud, HSV De Eenhoorn 3, Schaakmat en Volendam.

Caïssa-Heerhugowaard 2-2:
Peter Holscher (2142)-Gerrit van Oostrum (1925)…1-0
Erik van Tooren (2013)-Jean-Paul Ory (1941)…….½-½
Ton Wessels (1938)-Johan Wester (1860)…………0-1
Sjoerd Kelder (1953)-Karel Keesman (1822)………½-½

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *