Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (54)

De meeste schakers zijn dezer dagen met hun hoofd bij het Tata Steel Chess Tournament, maar ik heb ditmaal een duik in het verleden genomen: naar de promotieklassecompetitie van het seizoen 1979-1980.

 

 

Caïssa heeft op het hoogste NHSB-niveau zijn rentree gemaakt en draait vanaf de eerste wedstrijd goed mee. Reden om eens uit te zoeken of dat vroeger ook het geval was. En dan komen we uit bij de jaargang 1979-1980.

Meteen valt de gelijkenis met de huidige competitie op. Weer is het heel spannend. Na vijf ronden bedraagt het verschil tussen de koploper en de nummer vijf momenteel slechts twee punten en 32 jaar geleden was dat zelfs de marge tussen de eerste en de zevende plaats.

Destijds vierden Purmerend, VVV, Caïssa en Weenink als toppers oud en nieuw, nu vormen De Wijker Toren 2, De Waagtoren 2, Caïssa en Purmerend 2 de bovenste vier. Het Alkmaarse VVV is opgegaan in de fusievereniging De Waagtoren en de Beverwijkse schaakclubs Weenink en Pat Mat zijn samen De Wijker Toren geworden. Met andere woorden: teams van dezelfde verenigingen leveren weer strijd om de titel.

Een prachtige dag heeft Caïssa op zaterdag 3 november 1979, wanneer de uitwedstrijd tegen Purmerend op het programma staat. Bij aankomst in wijkcentrum ’t Noot zit de speelzaal echter op slot en blijken de sleutels in de keuken, die ook afgesloten is, te hangen. Veel Purmerendse reservesleutelbezitters worden gebeld, maar niemand blijkt thuis te zijn. Spelers van beide tientallen barricaderen vervolgens met vereende krachten de deur met succes en kunnen dan eindelijk aan hun wedstrijd beginnen.

Caïssa beukt door en neemt een voorsprong van drie bordpunten: ½-3½. De thuisploeg is met de Heemsteedse Schaakclub koploper en een verrassing lijkt in aantocht. Van de drie partijzeges nemen Ger Roos en Piet Geertsema (nu lid van Aalsmeer, dit seizoen Caïssa’s tegenstander in de slotronde) er twee voor hun rekening. Purmerend komt echter terug tot 4-4. Daar zijn onder anderen Rein Hoogkamp (in 1982 clubkampioen van Caïssa) en Rolf de Brouwer verantwoordelijk voor. ‘Onze’ Rolf is dan voor het tweede jaar vaste speler van Purmerend 1 en zal met een percentage van 72 – zesenhalve punt uit negen partijen – teamtopscorer worden.

Jan Haijer brengt Caïssa weer aan de leiding en de remise van Joop Bührs tegen Frans Vlugt is voldoende voor de wedstrijdwinst die ook goed is voor de eerste plaats op de ranglijst; want de Heemsteedse SC verliest eveneens.

Het Hoornse tiental verslaat later in de competitie ook de ploeg uit Heemstede, maar lijdt dure nederlagen tegen ZSC/Saende (achtste) en vooral Bergen (negende) in de achtste ronde. Ondanks die stunt degraderen de Bergenaren.

Na zeven ronden voert Purmerend het veld aan, op een punt gevolgd door de Heemsteedse Schaakclub, VVV, Kijk Uit en Caïssa. Dan volgt de deceptie in Bergen en wordt de competitie beëindigd met een 6-4 zege op Weenink, met daarin een mooie zege voor invaller Arend Stapel. De Heemsteedse schakers kronen zich dankzij een hoger bordpuntentotaal dan Kijk Uit tot kampioen, VVV en Caïssa (vierde plaats) hebben een wedstrijdpunt minder.

,,Het staat buiten kijf dat het eerste team van de Hoornse schaakvereniging Caïssa het beste bondsseizoen in de promotieklasse gemaakt heeft van alle keren dat het team in deze klasse verbleef.’’ Aldus begint het verslag in het Dagblad voor West-Friesland van maandag 10 maart 1980. Wat zal het mooi zijn als ‘het beste bondsseizoen’ in het huidige jubileumjaar verbeterd wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *