Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (55)

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 g6. Een dag voor deze dinsdagse clubavond hebben de Chinezen nieuwjaar gevierd en voor hen is 2012 het jaar van de Draak. 

Mijn laatste vuurspuwende tegenstander was Jan Schagen. In de zesde ronde van het vorige open Hoorns kampioenschap kwam een Versnelde Draak op het bord, maar mijn ‘koning George’ stond (toekijkend op h8) te ver van het strijdtoneel verwijderd om het monster (promotie op a8) een dodelijke steek toe te dienen.

De Chinese Draak heeft goede karaktereigenschappen. Hij is enthousiast, succesvol, krachtig en zit vol energie. Op de twintigste clubavond komt onverwacht een Draak van Caïssa binnenlopen: Fred Avis. De geboortesteen van een Draak is de amethist en onze voorzitter woont aan de Amethyst, vandaar. Freds aanwezigheid is onverwacht, omdat hij meedoet aan het Tata Steel Chess Tournament en ’s middags al achter het bord heeft gezeten. Dan moet je wel enthousiast en krachtig zijn en vol energie zitten om in de avonduren voor de clubcompetitie weer een partij te spelen. En zie, hij is bovendien succesvol en verslaat collega-voorzitter Bas Dudink.

Fred levert niet als enige het huzarenstukje. Ook Peter Holscher zat hemelsbreed een tiental meters van de grootmeesters in Wijk aan Zee om het in de avonduren op te nemen tegen een Hoornse topper: Holger Bonte. Geboren in februari is Peters maandier volgens de Chinese astrologie de tijger. Een tijger heeft een actieve geest en is wilskrachtig en vastberaden. En Holger wordt zijn prooi.

Mijn maandier is de slang. Daarover lees ik de prachtige alliteratie ‘diepzinnig denker’. Maar de slang houdt er weer niet van om snel te moeten beslissen. Dat klopt. Tegen middernacht ga ik tegen Bas van den Berg door mijn vlag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *