Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (56)



Het is druk deze dinsdagavond. Caïssa verwelkomt de deelnemers aan het West-Fries kampioenschap dat in onze speelzaal van start gaat. Zelf moet ik, als lid van de jubileumcommissie, nog het een en ander regelen voor de feestdag (90-jarig bestaan) van komende zaterdag.

 

 

 

 

 

En dan komt het er niet van om wat langer met Joop Mus te praten. Heel even schiet ik hem aan, om te vragen hoe hij in zijn meest recente tafeltenniswedstrijd heeft gespeeld. Want Joop schaakt niet alleen, hij tafeltennist ook.

Afgelopen najaar is hij 81 geworden. Joop ziet er fit uit en dat kan niet anders, want tafeltennis is een sport die goed voor de conditie is. Anders dan bij schaken kun je evenwel niet te lang nadenken. In een flits moet je besluiten of je forehand of backhand speelt, of je smasht of dat je met minder risico terugslaat. Wordt het een geplaatste bal of gaat het erom die op de tafel te houden? Houd je van de rally of vind je een korte slagenwisseling voldoende?

Ik weet niet of Joop dat weet, maar er is een Nederlands kampioenschap schafeltennis. Inderdaad: schaken en tafeltennis. Afgelopen zomer voor de vierde keer gehouden. Toch eens vragen of hij heeft meegedaan.

Vrijdag stond er een groot verhaal over de tafeltennisser Joop Mus in het Noordhollands Dagblad en wat eerder ook in het Westfries Weekblad. Een jaar of twintig geleden is hij aan zijn tweede leven als tafeltennisser begonnen, nadat hij als teenager al het batje ter hand had genomen. Joop speelt in Oosterblokker bij TTsport/A-Merk, net als zijn schakende clubgenoten Roel Ridderikhoff (die in hetzelfde team zit) en Willem van der Veen. In de laatstgehouden najaarscompetitie trof Joop clubs met mooie namen als Olympia, Duintreffers en Spoetnik als tegenstanders.

Hij heeft er ondertussen bij Caïssa inmiddels zestien seizoenen op zitten en behoort ook bij onze club zo’n beetje tot de inventaris. In die periode speelde hij 442 partijen en won er een kleine honderd. Enige tijd geleden verraste hij me bij de bar in De Huesmolen, toen een hit van de uit Wales afkomstige zangeres Duffy te horen was. ,,Zij is mijn favoriet’’, zei Joop. ,,En ze ziet er knap uit ook.’’ Ik had hem over zijn schaakpartij willen vragen, maar hield wijselijk mijn mond. Joop genoot op dat moment van de muziek.

In de Elsevier van vorige week stond een groot artikel van de Limburgse PVV-politica Laurence Stassen. Een van haar laatste opmerkingen was: ,,Ik zie mezelf als een pion in een schaakspel. Ik zwem tegen de stroom in.’’ Nooit geweten dat een pion tegen de stroom in zwemt. Volgens mij gaat de pion juist met de stroom mee. Naar de overkant, waar ook de aanval van de schaker op is gericht.

Maar goed, de PVV zit er verbaal wel eens vaker naast.

Stassen ziet overigens Geert Wilders als de koning van het schaakspel. Mijn hemel, daar moet je toch niet aan denken. De echte koningen van het schaakspel zijn spelers als Joop Mus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *