Caïssa 2 vlamt in topper

Caïssa 2 heeft de topper tegen Koedijk gewonnen. Het Hoornse achttal had zich voorbereid op een zware strijd maar eigenlijk was er geen moment reden te twijfelen aan een goede afloop. De eindstand van 5-3 had gemakkelijk hoger kunnen uitvallen voor de Caïssianen.

De strijd werd serieus genomen. Schaakgroep Koedijk verscheen op volle oorlogssterkte, al had men de opstelling wat gehusseld. Bij Caïssa moest Gerrit Roos verstek laten gaan, maar hij kon worden vervangen door de ervaren bondsspeler Arnold van der Wolff.

In de eerste uren viel vooral op de lagere borden het voordeel op. Erwin Brouwer had een betere ontwikkeling, met vooral het initiatief op de koningsvleugel. Ook Arnold en Arend hadden snel de meest comfortabele stelling, waarbij Arend het zwartnadeel snel had geneutraliseerd. Om die reden zit hij waarschijnlijk graag achter de donker gekleurde stukken. Ton van Dijk had op bord vier snel initiatief door veel beter ontwikkelde stukken. Zijn twee torens heersten over de enige open lijn. Bij Bert Spil zag het er wat minder uit, doordat Bert zich ergens had vergist. Zijn stukken stonden slechter en daarnaast leek het verlies van een pion aanstaande. Ik kon met een trucje een pion meenemen. Op de eerste twee borden gebeurde er gevoelsmatig het minst. Wouter had meer ruimte maar men hield de stukken er vrijwel allemaal op het bord, en Ton Wessels kampte met een klein ruimtenadeel.

In deze omstandigheid viel de eerste beslissing bij Bert. Hij stond minder (of verloren, zoals hij het zelf uitdrukte) en bood maar eens remise aan. Tegenstander Jan Meringa moest het even bij de baas vragen, maar die zei dat hij het zelf maar moest beslissen, waarop deze het aannaam. Een goed teken voor Caïssa omdat een van de weinige zorgenkindjes was opgelost.

Even later werden de partijen van Wouter en Ton Wessels ook remise, waardoor de strijd nog steeds gelijk op ging. 1½-1½. Maar de andere borden zagen er erg goed uit. Ik had mijn pion weer ingeleverd, maar de toren die hem moest nemen had vervolgens geen vluchtvelden meer, waardoor ik een kwaliteit in de plus kwam. Ton had – nomen est omen – een dijk van een stelling met een pion in de plus die ook nog eens gevaarlijk was, en prima gepositioneerde stukken. Ook de drie andere borden stonden allemaal beter zo niet gewonnen. Ik liet me nog bijna even gek maken door Danny Stoop’s paard, maar Danny had erg weinig tijd en in tijdnood ging het definitief mis. Hij ging op de 36e zet door de vlag, maar de stelling was op dat moment volledig verloren. Voor de eerste keer kwam Caïssa voor.

Dat bleef niet lang zo want Ton v.D. gaf het weg. Een draak van een zet en zijn toren stond gepend en kon worden opgerold. Met plotseling een toren in de min kon hij gelijk ophouden. En dus kon Koedijk blijven hopen: 2½-2½. Maar de jeugdleider uit Blokker, die de kwalijke gewoonte heeft Frans te spelen, zou de enige Caïssiaan blijken die zijn meerdere in de tegenstander moest erkennen.

Inmiddels had Erwin zijn voordeel uitgebouwd tot een gevaarlijk ver opgerukte d-pion. Jan Barteling kon deze wel neutraliseren maar moest daarvoor een loper investeren. Erwin bleef een paard voor en, zoals lezers die zelf wel eens geschaakt hebben weten, heb je daarmee meestal de beste winstkansen. Dit was ook nu zo. Jan Barteling probeerde zijn numerieke pionvoordeel op de damevleugel uit te buiten, maar Erwin liet zich niet gek maken en hield precies één pion over om ter dame te laten rennen. Arnold had zijn betere stelling inmiddels uitgebouwd naar een vervoestende aanval. Hij kreeg twee torens op de 7e lijn en mocht de gelukswensen van zijn tegenstander en zijn teamgenoten in ontvangst nemen toen mat onvermijdelijk was. 4½-2½ en nog steeds een 100% score voor de invallers.

Arend Stapel had inmiddels ook een veel betere indien niet gewonnen stand. Hij had een pion in de plus in een toreneindspel maar ziende dat de buit binnen was drong hij niet langer aan. Zijn remise aanbod wordt in dank aanvaard en dus was 5-3 de eindstand.

1    Ton Wessels 1938         – Erik Jostmeijer 1731    ½-½
2    Wouter Strating 1899     – Paul Roomer 1732        ½-½
3    Bert Spil 1815           – Jan Meringa 1806        ½-½
4    Ton van Dijk 1791        – Dirk Slikker 1779       0-1
5    Johan Paul Hendriks 1790 – Danny Stoop 1795        1-0
6    Erwin Brouwer 1763       – Jan Barteling 1676      1-0
7    Arend Stapel 1747        – Andre Buter 1754        ½-½
8    Arnold v/d Wolff 1702    – Jan van Dam 1698        1-0

Caïssa staat hierdoor bovenaan en heeft de minste verliespunten. Koedijk is nu tweede met een verliespunt meer. Promotie en kampioenschap hebben we in de eigen hand. In de volgende ronde moeten we op bezoek bij Vredeburg. Doordat Caïssa 3 op een gelijk spel bleef steken zijn we voorlopig ook even verlost van het gezeur van Co.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *