Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (58)

Het onvermijdelijke is dan toch gebeurd: Caïssa 2 staat hoger dan Caïssa 3.

 


Lange tijd kon ik met tal van bewijzen aantonen dat de krachtsverhoudingen anders lagen. Eind november luidde in een wedstrijdverslag van het derde daarom het slotpleidooi: ‘Er is weinig ruimte voor discussie over wie het beste team is’.

Maar tijden veranderen en sinds dinsdagavond staat Caïssa 2 bovenaan in de tweede klasse B. Onze acht clubgenoten versloegen koploper Schaakgroep Koedijk en namen de leiding over. Bij deze wil ik ze feliciteren met het succes en ik hoop dat ze in de resterende twee wedstrijden bij de les blijven.

Ruim twee maanden geleden bezette Caïssa 3 de eerste plaats in de tweede klasse A, maar na een nederlaag vlak voor de kerst en een gelijkspel deze week moeten we vechten om als tweede te kunnen eindigen. Wij krijgen onze koploper, MSC, op 13 maart te bestrijden. Ook in Hoorn.

Ik heb alle partijuitslagen van Caïssa’s clubcompetitie er eens bijgehaald. Daar blijkt eveneens uit dat – en eerlijk is eerlijk – de beste spelers in Caïssa 2 zitten. In de afgelopen 23 ronden hebben wij achttien keer tegenover onze clubgenoten van het tweede gezeten en de balans valt duidelijk in ons nadeel uit. Bas van den Berg, Frans Kragten, Abel Romkes en schrijver dezes genoten van het succes om een Caïssa 2-tegenstander te verslaan, maar er tegenover staan tien nederlagen en vier remises. Als teamcaptain gaf ikzelf niet het goede voorbeeld door te verliezen van Ton van Dijk, Gerrit Roos en Wouter Strating. Schande Co.

Laat ik het toch vooral positief bekijken. Als Caïssa 1 zich handhaaft (en de vooruitzichten zijn goed), Caïssa 2 promoveert en Caïssa 3 niet, is er in het jubileumseizoen een unieke prestatie geleverd. Dan heeft Caïssa in de nieuwe competitie namelijk in alle NHSB-klassen een bondsteam. Het eerste in de promotieklasse, het tweede in de eerste klasse, het derde in de tweede klasse, het vierde in de derde klasse en het vijfde in de vierde klasse. Een mooi rijtje.

Ik ben vandaag weer naar het Westfries Archief geweest om in de clubhistorie te spitten. Voor het seizoen 1955-1956 zijn Caïssa 2 en Caïssa 3 bij elkaar ingedeeld in de derde klasse A en ze spelen op 18 oktober tegen elkaar. De krantenkop een dag later luidt: ‘Caïssa 2-Caïssa 3 8-2’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *