Noord-Hollands kampioenschap voor D en C teams

Op zondag 25 maart werd er in de Huesmolen in Hoorn net als ruim een maand geleden gestreden om de titel Noord-Hollands kampioen voor clubviertallen. Nu niet voor de E categorie maar voor de D en C categorie tegelijkertijd waarbij de teams uit Haarlem de sterkste bleken te zijn.

 

Net als op zondag 11 februari tijdens het Noord-Hollands kampioenschap voor E clubviertallen mochten Caïssa en de Eenhoorn hetzelfde kampioenschap organiseren maar dan voor D en C clubviertallen. Doordat op de nacht van zaterdag op zondag net de zomertijd in ging en dus de klok een uur vooruit ging was het nou niet echt bepaald de prettigste omstandigheid om voor 10 uur in Hoorn te arriveren, maar toch slaagde er 10 D teams en 7 C teams in om mee te strijden voor de titel. Dat is helaas wel wat minder dan afgelopen jaren, dus hopelijk is er volgend jaar meer animo!

Voor de begeleiders, ouders en betrokkenen was  het desondanks het vroege tijdstip en wellicht wat slaaptekort geen straf om deze dag vroeg naar Hoorn te reizen want het was heerlijk zonnig weer en konden zij nadat de kerkdienst was afgelopen genieten van het schaatsgeweld op de wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen waarbij Thijsje Oenema en Michel Mulder respectievelijk brons en zilver wonnen op de 500 meter en de beide Nederlandse achtervolgingsploegen wereldkampioen werden. Toch is het wel tegenstrijdig, schaatsen bij 15 graden boven nul. Goed, dan nu over naar het schaakgeweld. In beide categorieën werden er zeven ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem met een bedenktijd van 25 minuten per persoon. Door efficiënter gebruik te maken van de ruimte in de Huesmolen was er toch een betere indeling dan bij het kampioenschap voor de E viertallen waar het toen een stuk onrustiger was.

De D categorie:

In de D categorie deden zoals gezegd 10 teams mee, daarvan hadden HWP Haarlem en Caïssa/Eenhoorn twee teams meegebracht. Het team van Purmerend had jammer genoeg maar 3 spelers meegebracht omdat de teamleider met een speler door ziekte verhinderd was. Naast de prijzen voor nummer 1 tot en met 3 was er ook een prijs voor beste 2e team die zich na het behalen van deze prijs ook reservekampioen van Noord-Holland mag noemen. Tevens plaatsen de nummers 1 en 2 zich voor de KNSB jeugdclubcompetitie later dit jaar in Amersfoort. Vooraf leken twee teams de beste kans te maken op de titel, dit waren HWP Haarlem 1 en ChessCool, daarachter waren er een aantal outsiders. Dan over naar het verloop van dit kampioenschap.

In de eerste ronde waren er zoals bijna nooit eigenlijk wanneer er op rating wordt ingedeeld verrassingen. HWP 1 en 2, Caïssa/Eenhoorn 1,  Assendelft en ChessCool wonnen namelijk gemakkelijk hun wedstrijd.

Na de tweede ronde stonden er nog drie teams aan de leiding. HWP 1 en ook HWP 2 stonden samen met ChessCool eerste. De Haarlemse teams heersen! Verder deden ZSC Saende en Santpoort in deze ronde goede zaken door concurrenten te verslaan.

Bijna op de helft van het toernooi, na ronde drie ontstond er al een kleine schifting. De twee favorieten HWP 1 en ChessCool kwamen los van de rest te staan met een 100& score en hadden dus  beide 6 matchpunten. Ook in de deze ronde deed Santpoort belangrijke zaken door te winnen van het eerste team van Caïssa/Eenhoorn. HWP 2, verloor weliswaar in deze ronde maar leek nog steeds de beste papieren te hebben om reservekampioen te gaan worden omdat Caïssa/Eenhoorn D2 nog op 0 matchpunten stond terwijl HWP 2 4 matchpunten bezat.

De beide HWP teams werden in de vierde ronde tegen elkaar ingedeeld. Deze krachtsmeting werd niet al te verrassend gewonnen door het eerste team. ChessCool won ook deze ronde waarna HWP 1 en Chesscool nu echt los van de rest komen te staan. Beide teams bezaten 8 matchpunten. HWP 1 stond wel eerste omdat zij 1,5 bordpunt meer hadden, dat feit kon nog wel eens beslissend worden. Achter de strijd om het kampioenschap was het gevecht om de derde plaats nog volop aan de gang. Maar liefst 5 teams hadden 4 matchpunten. Caïssa/Eenhoorn 1 leidde dit peloton met de meeste matchpunten.

De vijfde ronde leek de ronde van de waarheid te gaan worden omdat beide koplopers tegen elkaar speelde. Niets was minder waar omdat HWP 1 en ChessCool tegen elkaar bleven steken op een gelijkspel. HWP 1 stond dus nog steeds aan de leiding met 1,5 bordpunt meer. Caïssa/Eenhoorn 1 en ZSC Saende leken te gaan strijden om de derde plaats omdat zij beide 6 matchpunten hadden maar daarachter, van plaats 5 tot 9 hadden alle teams 4 matchpunten dus er was nog van alles mogelijk. Voor het kampioenschap waren zij wel uitgeschakeld, dit werd dus een strijd om bordpunten tussen HWP 1 en ChessCool.

Doordat HWP 1 tegen Caïssa/Eenhoorn 2 uithaalden met een 4-0 overwinning moest ChessCool dat zelfde doen om nog kans te houden om kampioen te worden. Dat deden zij ook door ZSC Saende te verslaan(4-0). Caïssa/Eenhoorn 1 verzuimde door het verlies van ZSC Saende uit te lopen om best of the rest t worden en bleef op een 2-2 steken tegen Krommenie. Ook de strijd om de reservetitel was nog volop aan de gang. De flitsende start van HWP 2 met 4 matchpunten uit 2 leek niet een al te sterk vervolg te hebben want er werd maar 1 matchpunt in vier ronden bijgeschreven. Caïssa/Eenhoorn 2 had onderhand namelijk 4 matchpunten  verzameld. Het kwam dus aan op de laatste ronde. Spanning volop!

De ronde van de waarheid was inmiddels aangebroken. HWP 1 speelde tegen Assendelft en ChessCool moest het opnemen tegen Caïssa/Eenhoorn 1. De taak voor beide was gewoon om te winnen met zoveel mogelijk bordpunten.  ChessCool deed dit een haalde uit tegen Caïssa/Eenhoorn 1 en won met 4-0. Dit deed HWP 1 ook met een winst van 4-0. Hierdoor bleef het verschil in bordpunten staan en mag HWP Haarlem 1 zich Noord-Hollands kampioen in de D categorie van 2012 noemen. ChessCool deed het natuurlijk ook uitstekend door achter HWP 1 toch met een flinke voorsprong met 13 matchpunten tweede te worden en zich verzekerde van een ticket voor de KNSB jeugdclubcompetitie. Caïssa/Eenhoorn werd door het verlies op Chesscool van het podium gestoten en werd zesde. ZSC Saende won hun laatste ronde en eindigde achter HWP  1 en ChessCool op de derde plaats met 8 matchpunten. In de laatste ronde werd ook de strijd om het reservekampioenschap beslist. Caïssa/Eenhoorn 2 speelde nu ook tegen HWP 2. Bij gelijkspel of winst was HWP 2 verzekerd van de prijs maar ze mochten niet verliezen. Dit deden ze ook niet en wonnen met 4-0. HWP Haarlem 2 mag zich dus naast hun eerste team ook kampioen noemen, dan wel reservekampioen in de D categorie van 2012. Ook werden zij in het algemene klassement knap vierde.

Zo was dit kampioenschap zeker een spannende en werd alles pas beslist in de laatste ronde, dat komt niet vaak voor. Topscorer van dit kampioenschap werd Jakob Kaiser spelend voor het kampioensteam HWP 1. Op bord 1 versloeg hij iedereen. Dat is misschien ook niet zo heel gek omdat hij vorige maand persoonlijk kampioen werd in de D categorie van de NHSB maar desalniettemin wel een fraaie prestatie. Ook Tyro Beekedan en Vlad Omata, beide spelend voor ChessCool versloegen iedereen maar speelde op bord 2 en 3. Met 7 uit 7 behaalde zij natuurlijk ook een uitzonderlijke prestatie.

Namens de NHSB worden er dus twee teams afgevaardigd naar de KNSB jeugdclubcompetitie wat over vier zaterdagen wordt gespeeld aan het eind van jaar in Amersfoort. HWP Haarlem  en ChessCool wensen wij dus alvast veel succes!

C categorie

In de C categorie hadden we 7 deelnemende teams, dat zijn er een paar meer als vorig jaar. Het aantal zegt het al, er heeft een team per ronde een bye. In deze competitie had het team van Caïssa/Eenhoorn pech dat ze maar gebruik konden maken van 3 spelers. De bord 4 speler en nota bene de reservespelers konden helaas niet. De kampioen en de nummer twee van dit kampioenschap plaats zich net als in de D categorie voor de KNSB jeugdclubcompetitie later dit jaar in Amersfoort. Er waren een aantal kanshebbers voor de titel maar het was van te voren niet te zeggen wie er de beste papieren had want ChessCool, Santpoort en ZSC Saende kwamen in sterke formaties naar Hoorn waaronder bijvoorbeeld ZSC Saende met de spelers die afgelopen seizoen Nederlands kampioen werden met hun school meedeed. Goed, dan over naar het verloop van dit kampioenschap.

In de eerste ronde had ChessCool de pech dat zij moesten beginnen met een vrije ronde, maar zo konden  ze wel zien of hun concurrenten geen fouten maakte. Santpoort deed dat allerminst en verpletterde Purmerend met 4-0. Schaakmat won vervolgens hun wedstrijd tegen het drietal uit Hoorn van Caïssa/Eenhoorn. ZSC Saende begon daarentegen met een domper doordat zij klop krijgen van Het Witte Paard uit Zaandijk.

Amper van de knappe  overwinning bekomen verloor het Witte Paard van Santpoort in ronde 2, die ook deze ronde met 4-0 wonnen. Schaakmat versloeg Purmerend en ChessCool won de wedstrijd tegen Caïssa/Eenhoorn. ZSC Saende kon even bijkomen van de nederlaag met een vrije ronde.

De topwedstrijden lieten in ronde 3 ook nog op zich wachten waardoor de favorieten belangrijke punten konden en moesten pakken wat ze ook deden. Santpoort won weer met 4-0, ChessCool won en ook ZSC Saende won. Terwijl Purmerend een vrije ronde had leidde op dit moment het team van Santpoort , die nog geen bordpunt had verspeeld na drie wedstrijden. Een knappe prestatie.

In de vierde ronde stond de eerste topper op het programma: ZSC Saende – Santpoort. Door goed spel slaagde het team uit Zaandam er in om hun achterstand die ze opgelopen hadden in de eerste ronde te kleinen door een 3-1 overwinning. ChessCool won ook deze ronde en ging nu alleen aan de leiding. Ook deze ronde kreeg Purmerend een domper te verwerken doordat Het Witte Paard een tik uitdeelde: 4-0. Caïssa/Eenhoorn had een vrije ronde.

In ronde 5 stond de volgende topper op het programma, namelijk de wedstrijd tussen ChessCool en Santpoort. Deze wedstrijd werd vervolgens gewonnen door Santpoort met 3-1 en omdat ZSC Saende ook won stonden deze drie teams met 8 matchpunten bovenaan. Spannender kon het bijna niet. HWP had nu een vrije ronde en Caïssa/Eenhoorn won haar eerste wedstrijd door Purmerend te verslaan.

Net voordat de zesde ronde op het punt van beginnen stond gaf computerman Ben Takken aan dat de computer niet meer wilde indelen. In het Zwitsers systeem met zeven rondes en 7 teams loopt het programma vast. Dit zorgde helaas voor wat oponthoud  maar ook voor een unicum want door even te bekijken in het kruistabel bleek er voor toernooidirecteur Chris de Saegher dat er niets anders op zat dat één team in een ronde twee wedstrijden moest spelen. Purmerend was hierdoor de klos en speelde twee wedstrijden die ze ook nog eens beide verloren. Namelijk van ZSC Saende en ChessCool. Schaakmat won de wedstrijd tegen HWP en Caïssa/Eenhoorn behaalde een knappe prestatie door Santpoort met drie spelers op een gelijkspel te houden waardoor Santpoort dus een duur puntje verloor in de titelstrijd. ChessCool leidde daardoor samen met ZSC Saende  de dans met 10 matchpunten net voor Santpoort die 9 matchpunten hadden maar nog wel een vrije ronde tegoed hadden.

De spanning was er dus nog steeds niet af en nam juist alleen maar toe want in de laatste ronde stond de allesbeslissende wedstrijd op het programma tussen ChessCool en ZSC Saende.  Santpoort werd bij alle uitslagen sowieso tweede door het verschil in bordpunten en onderlinge resultaat met ZSC Saende. Bij ie stand zou ZSC dus kampioen worden. De taak voor ChessCool was dus om de wedstrijd te winnen. ChessCool kwam ook met 2-1 voor en haalde even later het derde punt binnen en mag het team uit Haarlem zich Noord-Hollands kampioen in de C categorie van 2012 noemen. ZSC Saende zakte door het verlies terug naar de derde plaats en Santpoort werd tweede en plaatste zich samen met ChessCool voor de KNSB jeugdclubcompetitie later dit jaar in Amersfoort wat net als bij de D categorie en overigens ook bij de AB categorie over 4 zaterdagen wordt gespeeld. Schaakmat werd uiteindelijk vierde en de vijfde plaats ging door een overwinning in de laatste ronde op Het Witte Paard(6e) naar Caïssa/Eenhoorn die met drie spelers toch een prima kampioenschap hebben gespeeld. Op de laatste plaats eindigde Purmerend.

Topscorer in de C categorie werd Raymond Mastenbroek van ZSC Saende. Op bord 1 behaalde hij een hele mooie 100% door 6 uit 6 te halen. Op bord 2 versloeg Cheryl looijer van Santpoort iedereen (6 uit6) en op bord 3 behaalde Feddo Koeman van ChessCool  ook een 100% score, alleen deed hij dat in vijf partijen(5 uit 5).

Al met al kunnen we wel zeggen dat in beide categorieën het tot het eind aan toe erg spannend was. Dat is wel eens anders geweest met jaren dat er uitgesproken titelkandidaten waren. Deze editie van het Noord-Hollands kampioenschap voor D en C teams kenden daarom ook sterke teams die zeer aan elkaar gewaagd waren waarin alle plaatsen in de laatste ronde nog konden  verschuiven.  Namens de NHSB feliciteren we de prijswinnaars en  wensen we de teams die zich geplaatst hebben voor de KNSB jeugdclubcompetitie uiteraard heel erg veel succes!

Allereerst worden de spelers bedankt die er met elkaar een spannende, sportieve dag van maakten. Niet iedereen viel natuurlijk in de prijzen maar kenden daarom zeker wel een leerzame dag. De teamleiders worden natuurlijk ook bedankt voor het op de been brengen van hun teams. Chris de Saegher als toernooidirecteur kon zeker ook niet ontbreken. Het probleem met de indeling in de C categorie loste hij bijvoorbeeld ook prima op. Ben Takken was zeker ook niet onmisbaar voor al het computerwerk en was Gilles Provoost natuurlijk ook weer belangrijk met al het werk wat hij gedaan heeft om de kampioenschappen te organiseren. Ook het personeel in de Huesmolen deed het weer voortreffelijk en verder worden de betrokkenen met het klaarzetten en de tafelindeling bedankt voor hun werk.

Graag tot volgend jaar!

 

De complete uitslag met de standen etc. volgen.

Een sfeerimpressie met foto’s van de wedstrijden en de prijsuitreiking zijn hier te vinden: 

https://picasaweb.google.com/108478494879560038612/NoordHollandsKampioenschapVoorDEnCTeams?authkey=Gv1sRgCInN0NmR-OCg8wE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *