Titel Caïssa 2 brengt club op alle NHSB-niveausUiteindelijk is het toch nog goed gekomen. Caïssa 2 heeft met een mooie overwinning op Bergen 2 (5½-2½) het kampioenschap van de tweede klasse B opgeëist.

 

 

 

 

De ploeg van teamleider Arend Stapel had verreweg de hoogste rating, maar maakte in de tweede ronde een lelijke misstap. Een kleine maand na de minimale nederlaag bij De Waagtoren 6 ging Schaakgroep Koedijk, naar later bleek de grootste concurrent, half in de fout bij Bergen 2: 4-4. Caïssa 2 verkleinde zo zijn achterstand op de Koedijkers tot een punt en versloeg hen op 14 februari. De eerste plaats werd overgenomen en niet meer afgestaan.

Beide achttallen staken met kop en schouders boven de andere teams uit. Er moet in 2B nog één wedstrijd worden gespeeld, zeker is dat de nummer drie van de eindstand vijf punten minder heeft dan nummer twee Schaakgroep Koedijk.

Caïssa 2 promoveert naar de eerste klasse en zorgt zo voor een schitterende afsluiting van het jubileumjaar. Want de vereniging zal volgend seizoen vertegenwoordigd zijn op alle NHSB-niveaus en dat is hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis het geval. Caïssa 1 eindigt in de bovenste helft van de promotieklasse, Caïssa 3 en Caïssa 4 zijn een solide tweede- en derdeklasser en Caïssa 5 komt uit in de middenmoot van de vierde klasse.

De thuiswedstrijd tegen Bergen 2 moest gewonnen worden. Bij een gelijkspel hadden de Koedijker schakers Caïssa 2 met een grote zege nog kunnen inhalen. Ze zouden dinsdagavond met 6-2 zegevieren.

Het duel tegen de subtopper uit Bergen begon met een meevaller. De tegenstander van Wouter Strating ontbrak. Enige tijd was het onduidelijk of hij later of helemaal niet zou komen. Om kwart over acht werd aan het tweede bord de klok ingedrukt, een uur later kon het eerste punt op het wedstrijdformulier. Alle spelers van Caïssa 2 hadden een notatievel met doordruk gekregen en Wouter kreeg het verzoek om zijn partij (welgeteld één zet: 1. e4) op te schrijven. ,,Ik mail ’m wel’’, antwoordde hij.

Ondertussen had Arend als teamleider het goede voorbeeld gegeven door al snel een pionnetje te snoepen. Kopman Ton Wessels bouwde aan een goede stelling en ook bij invaller Frans Kragten zag het er voorspoedig uit. Maar net als op de televisie (FC Barcelona leidde tegen AC Milan met 1-0; opeens werd het 1-1) bieden goede aanvallen geen garantie voor de winst. Het middenveld van Caïssa 2 – Bert Spil, Ton van Dijk, Johan-Paul Hendriks en Gerrit Roos op de borden drie tot en met zes – kon maar moeilijk in zijn spel komen.

Misschien hebben de Spaanse profvoetballers de Hoornse schakers geïnspireerd, want naarmate de tijd verstreek kwam de zege dichterbij. Ton Wessels vond de zwakke plek in de verdediging van Albert Knop: de damevleugel. Een Bergens paard was naar het onfortuinlijke randveld a4 gesprongen en om het in een veiliger omgeving te laten grazen, moest wit een pion inleveren. In een eindspel van toren met paard voltooide zwart de klus kundig. Het lichte stuk werd naar de eerste rij gedwongen en na een paardruil was de zwarte opstelling op de koningsvleugel (met vier verbonden pionnen tegen drie verbonden pionnen) beter. Wit kreeg geen kans om remise uit het vuur te slepen.

De 2-0 voorsprong betekende dat de overige spelers geen risico’s hoefde te nemen. Bert Spil stond aanvankelijk wat gedrongen, maar na een afruil van enkele lichte stukken won hij de a-pion van Hans Blank. In combinatie met een torenruil verdween ook de Hoornse a-pion van het bord. Wit hield de dame en het loperpaar over, zwart de dame en een loper met paard. Een aanval op de achtergebleven d6-pion van Bert werd direct gepareerd met … Db8 en kansen op de tamelijk open damevleugel. Dat wilde de Bergense tegenstander niet toestaan en hij kwam na 41. Da2 met een remise-aanbod.

Ton van Dijk doet bij Caïssa veel voor de jeugd en juist hij zat dinsdagavond tegenover een jeugdspeelster. Ton is ervaren genoeg om jonge schakers niet te onderschatten en dat deed hij tegen Halana Vlaming niet. Het Schoorlse talent legde vorig jaar op het open NK beslag op de eerste plaats in de C-groep en ging in het Geweigerd Damegambiet gelijk op met de witspeler. Alle torens werden geruild, de dames eveneens. Alle pionnen stonden op dezelfde rijen, zowel Halana als Ton had het loperpaar en een paard over. In een volkomen gelijke stelling bood wit remise aan en er viel weinig anders te doen dan het te accepteren: 3-1.

Frans Kragten werkte inmiddels, met een pion meer, hard aan een winnend eindspel. Maar de vijfde beslissing viel bij Gerrit Roos. Hij liet zich niet gek maken door wat aanvallende activiteiten van Rudolf Rijnveld op de koningsvleugel. Na een afruil van de meeste lichte stukken had Gerrit zelfs een pion meer. Zwart bleef druk houden op die flank, dat bood de Caïssa-speler kansen. Een pionvork op toren en loper lonkte, al betekende die zet ook een kwetsbaarder positie voor de Hoornse koning. Wit hield zijn verdediging solide en kreeg, met alleen de vier torens en een vracht pionnen over, een remise-aanbod.

Vrijwel gelijktijdig had Arend Stapel eveneens met een half punt succes. Caïssa’s penningmeester hield met zwart vanaf de eerste zet controle over de stelling. Vooral op de damevleugel had hij een machtig front van ver opgeschoven pionnen opgebouwd. Tegen Ruud Vlaming (de vader van Halana) was daar voor wit geen doorkomen aan. Op de koningsvleugel stond zwart bovendien stevig en besefte de Bergen 2-speler dat er voor hem niet meer in zat dan remise: 4-2.

Een curieuze partij speelden Johan-Paul Hendriks en Cor Groentjes. Nadat de dames vlot waren geruild, besloten beiden om geen gebruik te maken van de rokademogelijkheid. Dat riep bij zwart direct herinneringen op aan de clubbladrubriek ‘Sjah Rukh’. Gedurende een aantal seizoenen werd door de redactie partijen zonder rokades verzameld. De rubriek bestaat niet meer, maar partijen zonder rokades zijn er nog steeds. Met de koningen op de tweede en zevende rij bleef het evenwicht gehandhaafd, al lukte het wit om beetje bij beetje zijn pionnen op te schuiven. Het resultaat was dat JP voor zijn stukken weinig speelruimte had. Het begon er somber uit te zien, toen zijn opponent twee vrije centrumpionnen kreeg. Direct na de eerste tijdcontrole had Cor Groentjes toe kunnen slaan. Een foutieve torenzet van zwart gaf de Bergenaar de kans om zijn e-pion op te spelen met stukwinst en een winnend eindspel als resultaat. Wit koos voor het insluiten van een Caïssa-toren op a4, maar de stelling bleef beroerd. Door met zijn paard de f-lijn dicht te gooien voor de twee witte torens daarop, verlichtte Johan-Paul de zorgen aanmerkelijk. Het gevaarlijke e6 was nu niet meer mogelijk. De ingesloten toren kwam tot leven, pakte enkele pionnen en ineens had zwart goede winstmogelijkheden. Met weinig tijd op de klok bood JP remise aan, in de wetenschap dat bij aannemen de thuisploeg op 4½ punt kwam en de titel binnen was.

De hele ploeg verzamelde zich om het bord van Frans Kragten. In een Frans-achtige partij hoopte Bert van Burgel op dameruil, nadat hij de open c-lijn in bezit had genomen. Wit ging die uit de weg om in één vloeiende beweging met zijn vorstin twee pionnen aan te vallen. De Bergense a-pion sneuvelde en na dameruil wilde de Caïssa-invaller het voordeel op de damevleugel meteen te gelde maken. Er was geen houden meer aan. Frans offerde zijn vrijpion op de a-lijn om op de andere flank alle pionnen op te rollen.

Klokslag elf kwam er een einde aan de kampioenswedstrijd. Om de goden niet te verzoeken waren de bloemen nog niet gekocht en trakteerde de teamleider het succesvolle achttal op een rondje. De fleurige bos houdt iedere speler nog te goed.

Caïssa 2-Bergen 2 5½-2½:
Ton Wessels (1938)-Albert Knop (1738)……………1-0
Wouter Strating (1899)-Simon Greve (1780)………..1-0 reglementair
Bert Spil (1815)-Hans Blank (1763)………………½-½
Ton van Dijk (1791)-Halana Vlaming (1722)………..½-½
Johan-Paul Hendriks (1790)-Cor Groentjes (1776)…..½-½
Gerrit Roos (1779)-Rudolf Rijnveld (1588)………..½-½
Arend Stapel (1747)-Ruud Vlaming (xxxx)………….½-½
Frans Kragten (1704)-Bert van Burgel (1621)………1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *