Caïssa 5 verrast zichzelf met zege

Toegegeven moet worden, dat de spelers van het vijfde team van Caïssa weinig optimistisch waren over het te behalen resultaat in hun eerste bondswedstrijd. Deze moest namelijk gespeeld worden in het verre Den Helder en teamleider Gerrit van der Hoff had de grootste moeite om een compleet achttal bijeen te sprokkelen. Maar aan het einde van de avond had Caïssa 5 zichzelf verrast: 3-5.

 

Tegen MSC 4 moest Gerrit van der Hoff een beroep doen op nestor Hero Bos (op 7 oktober 82 jaar geworden) en op de sinds kort bij de senioren schakende jeugdspeler Romke Dijkstra (16 jaar).

In de marinestad stemde het verloop van de wedstrijd tegen Morphy Schaakmat Combinatie 4 het vijfde van Caïssa aanvankelijk niet vrolijk. Zo liep tegen alle verwachtingen in eerstebordspeler Rens van der Klei tegen een nederlaag aan en ook Hero Bos, toch een degelijke remisespeler, liet het afweten. Rob Bouwman, die vorig seizoen nog in het vierde schaakte, kwam een paard tegen twee pionnen achter.

Gelukkig was daar Gerrit Pannegieter, die fris en vrolijk ten aanval trok, een paard en een pion veroverde en de partij vervolgens naar zich toetrok. Ook Gerrit van der Hoff wist pionwinst in het middenspel in de slotfase te verzilveren. Daarmee was de stand gelijkgetrokken, want zowel Rob Bouwman als nieuwkomer Anton Hommes hield hun partij op remise: 3-3.

De hoop was toen gevestigd op de jeugdige Romke Dijkstra, die een pion was voorgekomen, maar in een moeilijk pionneneindspel was terecht gekomen. Dat werkte hij keurig volgens het boekje af en toen Cees de Boorder zijn tegenstander mat zette kreeg de uitslag zowaar nog een royaal aanzien: 3-5.

De uitslagen luiden:

1. Ben de Kleijn-Rens van der Klei 1-0

2. Gerrit Asselman-Rob Bouwman ½-½

3. Paul Morelisse-Cees de Boorder 0-1

4. Leen Vinke-Gerrit van der Hoff 0-1

5. Peter Spijker-Anton Hommes ½-½

6. Henk Faber-Hero Bos 1-0

7. Piet Morelisse-Gerrit Pannegieter 0-1

8. Klaas Castein-Romke Dijkstra 0-1

Gerrit van der Hoff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *