Caïssa 2 komt net te kort

De vierde bondswedstrijd van Caïssa 2, ditmaal tegen het vierde achttal van Kennemer Combinatie, is met het kleinst mogelijke verschil verloren.

De club, die enkele jaren geleden uitstond uit een fusie van enige clubs uit Haarlem en omliggende plaatsen, bracht een gemiddelde rating van bijna 1900 aan het bord. Dat is iets waar Caïssa 2 alleen maar van kan dromen, want wij kwamen niet verder dan 1754. In dat licht bezien is de uitslag zo slecht nog niet, en kunnen we oprecht beweren "dat we ons best hebben gedaan".

Gerard van der Graaf speelde een paar zetten en maakte toen remise. Aad Laan kreeg uit een Caro Kann een veelbelovende stelling en hetzelfde gold mijzelf, in een Siciliaan met een lange rokade voor wit (mij). Gerrit Roos speelde niet zijn sterkste partij ooit en miste vooral de nodige ruimte. Bert Spil stond ook wat defensief, vooral omdat de enige open lijn vast in handen van zijn tegenstander was. Bij Hans de Vries was de Sokolski op het bord gekomen en werd het een dichtgeschoven massa.

Nadat Gerrit een pion had verloren kwam de koning op de tocht te staan. Het jachtseizoen werd geopend en spoedig kon de betreurenswaardige monarch de helderwitte vlag heffen. Bij Lex en Bas stonden onoverzichtelijke stellingen met veel materiaal op het bord, waarbij Bas wat gedrukter stond. Maar goed; de eerste tijdnood kwam er aan en dat is vaak een belangrijke eerste scherprechter. Bas verloor omdat hij de zaak forceerde en Hans kon niet voorkomen dat zijn partij remise was. Ik had een dijk van een stelling en won een stuk maar moest nog hard doorwerken totdat ik de eerste volle winst voor Caïssa mocht bijschrijven.

Bert kwam in een eindspel met een stuk tegen twee pionnen wat onmogelijk te winnen was. Met remise mocht hij toch een groot deel van de partij wel tevreden zijn. 2½-3½. Lex verloor echter en dus was de nederlaag een feit. Aad Laan stond beter en nadat hij met een trucje de dame had veroverd zelfs gewonnen, maar met nog enkele minuten op de klok dreigden de zenuwen nog flink roet in het eten te gooien. Gelukkig zette hij zijn tegenstander per ongeluk mat.

De wedstrijden van de komende ronden zullen cruciaal worden. Caïssa 2 staat zevende en kijkt het spook der degradatie dus behoorlijk recht in de ogen. (En spoken hebben behoorlijk lelijke ogen, zoals degene die wel eens goed door de gaten van het laken heeft gekeken zal weten.) We krijgen nog de Waagtoren en Volendam. Dat zijn teams die boven ons staan maar qua rating niet de indrukwekkendste zijn. De tegenstanders met de hoogste ratings hebben we allemaal wel gehad. En we krijgen nog Excelsior uit Heemskerk, die zich tot dusver vooral geprofileerd heeft als "de zwakke broeder". Alles is nog mogelijk, maar we moeten nu wel beginnen. De kleine nederlagen die we nu steeds lijden tegen "heel sterke" tegenstanders mogen het vuur der hoop brandende houden.

Maar promotie zal lastig worden.

Caïssa 2 – Kennemer Combinatie 3½ – 4½
S.J.P. v/d Berg – A.J. Hendrikse 0-1
G. van der Graaf – R. v/d Enden ½-½
A.L. Spil Erwin – Hoogenes ½-½
J.P. Hendriks – W.G. Galekop 1-0
J. de Vries – Frank Taylor ½-½
A.A. Laan – Arthur de Hart 1-0
G. Roos – Ernst Hoogenes 0-1
A.C. Griffioen – M. Lowie 0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *