Wie is de remisekoning?

Ruud Velthuis is dit seizoen bezig een indrukwekkend aantal remises te scoren. Reeds 15 heeft hij er achter zijn naam staan. Voor hem (en ook voor mij) reden om eens uit te zoeken hoe indrukwekkend dit aantal is ten opzichte van andere seizoenen. Wie is de grote remisekoning, de ware vredestichter? Wie moeten wij nomineren voor een reisje naar Oslo voor een stukje nalatenschap van Alfred Nobel?

Ik ben geen groot archivaris, zoals bijvoorbeeld Co Buysman, dus over de gehele clubhistorie kan ik niet veel zeggen. Ik beschik echter wel over de gegevens sinds de invoering van Sevilla in 2002. En dan moet ik zeggen dat Ruud op de goede weg is.

Hij is nog niet de absolute vredesengel. Dit is – zoals menigeen niet zal verbazen – toch nog Hero Bos. Hij doet het meerdere seizoenen goed, maar in 2002-2003 rookte Hero 16 maal de vredespijp. Hiervoor had hij 26 partijen nodig.

Maar Ruud zit hem op de hielen. Ruud had voor zijn 15 remises slechts 22 pogingen nodig, en het seizoen duurt nog 3 ronden, dus als het een beetje meezit kan hij het legendarische record van Hero evenaren. En wie weet, als hij de juiste hoeveelheid schaaktheorie bestudeert en nog een paar keer Exodus 20 naleest, dat hij Hero uit de boeken kan werken. Ik adviseer een dieet met bij voorkeur Caro Kann; beslist geen speculatieve varianten; waar mogelijk ruilen (vooral dames) en bij het eerste het beste minimale voordeeltje meteen die hand over de tafel steken.

Andere erkende vredestichters zijn Ko van Gent en Co Buysman, die in resp. 2003-2004 en 2002-2003 13 maal genoegen namen met een halfje. Cees de Boorder noteerde in 2003-2004 twaalf maal ½-½ op het notatieformulier.

In het seizoen 2004-2005 was Piet Aardenburg de vredigste met 11 puntendelingen. Het zelfde aantal als Cees Meijer, Hero Bos en Herman Muller in 2003-2004 en Frans Bouwman in 2002-2003. Tien remises waren er voor Jan Tuinstra en Wout Druijf in het lopende seizoen; Cees Overboom in 2004-2005; Bas van den Berg en Henk Sijm in 2003-2004 en Cees de Boorder en Dolf Teunisse in 2002-2003. Hero en Cees de Boorder zijn daarmee de enige spelers die in de laatste zes seizoenen twee maal tot 10 of meer remises kwamen.

Opmerkelijk genoeg noteerde niemand in de seizoenen 06-07 en 05-06 tien of meer remises. In die seizoenen waren Wout Druijf en Hero Bos (06-07) en Jan Schagen, Hero Bos en Wim Prins (05-06) de grootste remiseschuivers (9x).

Dus ja; in het lopende seizoen is Ruud goed bezig. Maar over de jaren heen kan toch niemand remiseren als Hero. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *