Kleine nederlaag in openingswedstrijd in zonnig Hillegom

de Uil – Caïssa     5-3   

 

 

De start van het nieuwe seizoen ging gepaard met een niet alledaags verschijnsel, nl.het terugtrekken van een team (Purmerend 2) uit de Promotieklasse. De reden was dat er niet genoeg capabele spelers beschikbaar waren die op zaterdag voor hun club konden uitkomen. Als vervanger werd het team van Heerhugowaard alsnog toegevoegd.

Met invaller Bert Spil (die eigenlijk basisspeler had moeten zijn) werd er klokslag 13.00u in een achteraf zaaltje van een kerkgebouw aan ons zg. "debuut" begonnen.

Al snel werd duidelijk dat het geen gemakkelijke middag zou worden, maar dat was ook niet te verwachten gezien sommige ratingverschillen. Na ruim een uur spelen waren er op diverse borden wat passieve standen verschenen, die het ergste deden vrezen.

Wouter Strating met wit op bord 5 wilde het tegendeel bewijzen en begon zonder gerokeerd te hebben een wat wild offensief tegen de zeer ervaren Jan Vreeburg. Toen zijn centrum werd ondermijnd zakte de witte stelling mede ook door de krappe tijd volledig in elkaar en de eerste nederlaag was een feit.

Bert Spil zoals altijd geconcentreerd rustig spelend en nooit in tijdnood bouwde een solide stelling op, offerde wel of niet bewust materiaal en kon glunderend oogsten toen zijn tegenstander in het eindspel de weg totaal kwijt raakte.

Aan bord 3 deed Fred Avis datgene waar hij erg goed in is, nl. zijn tegenstander proberen te overrompelen. De zet vroege zet h4 was een voorbode hiervan. Heel lang bleef er een stuk op g5 in staan, wat niet geslagen kon worden. Toen tegenstander Jerry Bey dat uiteindelijk toch deed, moest hij dat niet veel later weer teruggeven om de aanval van Fred te stoppen. Voor de toeschouwers een zeer aantrekkelijke partij met tegengestelde rokades, die uiteindelijk door onze man werd gewonnen. Derhalve een mooie voorsprong van 2-1.

Maar aan de overige borden stond het er niet florissant bij m.n. Rolf de Brouwer, Dirk Lont en Erik van Tooren moesten goed opletten om niet veel later de vlag te moeten strijken.

Rolf speelde een variant in het Aljechin die als zeer dubieus voor zwart bekend staat. Toen er een pion op e6 verscheen, belemmerde hem dat om met zijn stukken de goede posities te kunnen bezetten. Dit gebrek aan ruimte op de onderste rijen brak hem tenslotte op en het was dus jammer dat zijn weer goede spel in de interne geen gevolg kreeg.

Ook Ton Wessels kon het op het eind niet redden, waarbij velen waaronder ikzelf lange tijd de indruk hadden dat de remise binnen handbereik was. Maar in een subtiel gespeeld paard/loper eindspel toonde tacticus Jan Havenaar zijn klasse.

Erik was inmiddels, nadat hij door een kleine onachtzaamheid een pion was kwijtgeraakt, bezig om de schade binnen de perken te houden en verdedigde agressief naar voren. Maar ook zijn opponent bleef goed opletten en behield de pion tot in het toreneindspel vast. Met een 4-2 achterstand zag het er somber voor ons uit met de 2 nog aan de gang zijnde partijen.

De terugkeer van Dirk Lont in het eerste team was niet wat hij en wellicht ook anderen van zijn spel hadden verwacht. Erg behoudend werd de partij opgezet en de wat saai ogende stelling deden hem een remiseaanbod plaatsen. Dat werd door tegenstander Ippel wel of niet terecht afgewezen. Toen Dirk niet veel later verzuimde op d5 een stuk te ruilen, was zijn geïsoleerde d-pion een dankbaar doelwit. Toen deze ook viel was verlies een kwestie van tijd. Met deze definitieve nederlaag kon ik zelf hier een nog wat draaglijker stand van maken en dat lukte.

Mijn tegenstander Ad Reijneveld had ik al in 2 eerdere ontmoetingen met wit verslagen in mijn KTV-periode. Ook ditmaal kwam er in een Philidor een op het oog leuke stand op het bord. Mijn vroeg opgespeelde h4 pion bleek giftig toen hij te snel werd geconsumeerd. De kwaliteit die ik hierbij veroverde stond ik niet meer af, alhoewel het nog tot de 73e zet duurde voor ik het punt kon bijschrijven.

Dat we niet zijn weggespeeld geeft voldoende hoop voor de volgende wedstrijd op 1 nov. thuis  tegen Kijk Uit. Voor Caïssa helemaal een unieke gebeurtenis omdat er samen met beide teams van de Eenhoorn voor de liefhebbers in de Huesmolen veel te genieten zal zijn.

Deze wedstrijden beginnen om 12.00 uur!!

Gedetailleerde uitslagen

1.Reijneveld     (2140)          –  Holscher         (2068)         0-1

2.Havenaar      (2030)          –  Wessels          (1916)         1-0

3.Bey               (1969)          –  Avis                (1910)         0-1

4.van Randen  (1962)          –  van Tooren     (1874)          1-0

5.Vreeburg      (1907)          –  Strating           (1842)         1-0

6.Heemskerk   (1848)          –  Spil                 (1796)         0-1

7.Ippel             (1819)          –  Lont                (1760)         1-0

8.van Eeuwijk  (1797)          –  de Brouwer     (1871)         1-0

 

Totaal: 5-3         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *