Caïssa 4 nog één bordpunt van titel verwijderd

Met negen tenen staat Caïssa 4 weer in de derde klasse. Het team heeft met één competitieronde te gaan nog slechts één bordpunt nodig om kampioen van de vierde klasse B te worden.

De basis voor het succes werd vooral gelegd met de 5-3 zege op naaste concurrent Schaakgroep Koedijk 3 in de vorige ronde. Caïssa 4 en de Koedijkers zijn dit seizoen veel te sterk voor de overige ploegen. Omdat de Hoornse schakers tegen de lagere tegenstanders wat grotere overwinningen behaalden, mogen ze op 16 april met 1-7 van Purmerend 5 verliezen. In dat geval eindigen Caïssa 4 en Schaakgroep Koedijk 3 in punten en bordpunten gelijk, maar beslist het onderling resultaat.

Tegen Heerhugowaard 4 (7-1 zege) gingen het van een leien dakje. Alle Caïssa-spelers hadden het initiatief en bij Roel Ridderikhoff, Wout Druijf, invaller Jan Schagen en Erik Pot leverde dat pionwinst op.

Wout echter zag zijn dame aangevallen en had weinig vluchtvelden. Meer dan remise zat er daarom niet in. Roel pakte na het eerste succesje nog enkele pionnen en besloot een aanval met een matzet. Een knappe zege, daar hij met een pijnlijke ribbenkast (het gevolg van een vervelende val op de fiets, dankzij een onoplettende automobilist) achter het bord zat.

Erik won vervolgens twee stukken en haalde als tweede teamspeler de partijzege binnen. Bij Henk Sijm, met zijn favoriete kleur zwart, waren al rap drie lichte stukken weg. Een sterk offensief met dame, toren en loper op de pion op c3 werd mooi afgerond: 3½-½.

Jan Schagen nam weer de plaats in van Jan Tuinstra die op ziekenbezoek was geweest. In de loop van de avond kwam hij toch even kijken hoe zijn ploeg er voor stond en dat meeleven doet je als teamleider natuurlijk goed. Jan zag dat Jan de druk langzaam had opgevoerd en het eindspel inging met een toren voorsprong. Het vierde hele punt betekende dat de twee wedstrijdpunten (het eerste doel) veilig waren gesteld.

Een grote overwinning kon de uitgangspositie tegen Purmerend 5 verbeteren en die kwam er. Rens van der Klei had een actievere opstelling van zijn stukken, raakte even een pion achter, maar kon er vervolgens drie veroveren. Rob Bouwman ging ook op pionnenjacht en incasseerde er eveneens drie. De voorsprong liep op naar 6½-½.

Co Buysman stond lange tijd beter, maar slaagde er niet in materieel voordeel te behalen. In het eindspel moest de zich goed verdedigende René Groenendijk een toren offeren na promotie van zwarts laatste pion. De Heerhugowaardse koning ondersteunde een vrijpion aan de andere kant van het bord die de Caïssa-speler – hoewel er een mogelijkheid was – niet kon tegenhouden. De remise leverde de 7-1 eindstand op.

Bijzonder is dat dit seizoen vier achttallen van beide verenigingen tegen elkaar hebben gespeeld. De totaalscore van Caïssa-Heerhugowaard is 2-2 geworden.

De wedstrijduitslagen waren: Caïssa 1-Heerhugowaard 1 3½-4½, Heerhugowaard 2-Caïssa 2 5-3, Heerhugowaard 3-Caïssa 3 2-6, Caïssa 4-Heerhugowaard 4 7-1.

Caïssa 4 – Heerhugowaard 4 7-1:
Co Buysman (1572) – René Groenendijk (1437)…….½-½
Rens van der Klei (1518) – Gerard Reijnen (1473)..1-0
Henk Sijm (1642) – Harut Caloestjan (1310)……..1-0
Rob Bouwman (1537) – Kasper van der Meulen (1427).1-0
Erik Pot (xxxx) – Mats Bakker (1500)…………..1-0
Roel Ridderikhoff (1564) – Henk de Waal (1301)….1-0
Wout Druijf (1488) – Auke Nicolai (1328)……….½-½
Jan Schagen (1608) – Wim Groot (1104)………….1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *