Als het dinsdag is, moet dit De Huesmolen zijn (15)

Bijna zeventig clubgenoten zijn er op de eerste dinsdagavond van 2011. Snelschaken is een klus, maar in een kwartier iedereen het beste toewensen en dan voorkomen dat je iemand twee keer de hand schudt, is ook een aardige training voor het geheugen.

 

 

Wedstrijdleider Gerard Groot opent de zeventiende ronde met de hoop op veel goede zetten en heet tevens vier schakers van De Groene Zes welkom. Het viertallenteam uit Bovenkarspel neemt het op tegen Caïssa 6; de eerste bondswedstrijd staat alweer vroeg in het jaar op het programma.

Dat heeft een reden. Gladde wegen zorgden ervoor dat tot twee keer toe het duel eind 2010 werd uitgesteld. Schaken is leuk, maar veiligheid gaat natuurlijk boven alles. De vierde ronde in de klasse 4.5 A staat in februari gepland, dus ruim op tijd is alles weer volgens schema.

De goede zetten van Gerard worden door de vier Caïssa-spelers ter harte genomen. Er wordt met 2½-1½ gewonnen en dat betekent dat Caïssa 6 met vier wedstrijdpunten een plek in de subtop heeft ingenomen. Die is heel groot, want MSC 3 (de volgende tegenstander), Schaakmat 3 en KTV 4 hebben evenveel punten en alleen De Eenhoorn 4 heeft de maximale buit binnengehaald. Voorlopig is vooral de strijd om de tweede plaats heel spannend.

Spannend wordt het misschien ook in de clubcompetitie als het gaat om het aantal remises. Enkele seizoenen geleden kroonde Ruud Velthuis zich tot remisekoning door liefst achttien keer het punt te delen. Als ik voor het begin van de zeventiende ronde Ruud vertel dat het lijkt of Ron Imming met een aanval op dat record bezig is (halverwege het seizoen heeft hij al negen halfjes), grijnst de koning. ,,Dat zal ik persoonlijk voorkomen’’, lacht hij.

Maar we hebben alletwee Sernin van de Krol over het hoofd gezien. Nota bene de tegenstander van Ruud deze avond. Ze bewaren de vrede en voor Sernin betekent dat de vijfde remisepartij op rij en de tiende in totaal. Er zijn nog veertien ronden te gaan en de kroon van Ruud begint te wankelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *