Rood vlees, leesvoer en chrysanten

 

Twee deelnemers, twee prijswinnaars. Voor de Caïssa-ploeg op het 33e Chrysantentoernooi kon de schaakdag niet beter verlopen. Bert Spil en Co Buysman mochten bij de prijsuitreiking naar voren komen om een keuze te maken. Met rood vlees en leesvoer en natuurlijk de bekende bloemenbos reden ze terug naar Hoorn.

 

Co vond de ‘bierkooker rood vlees’, zoals het op het etiket stond, aantrekkelijk. Hij heeft die nog niet open gemaakt, maar waarschijnlijk gaat het om een bier dat past bij het koken van een speciaal gerecht. Het leesvoer van Bert was een dik boek van middeleeuws uiterlijk en meer dan duizend pagina’s dik. Oftewel de blikken verpakking van een aantal flesjes Grimbergen-bier.

Beide prijzen zijn te zien op een van de foto’s op de website van de organiserende club (svheerhugowaard.nl). Daarop worden de twee spelers van Caïssa geflankeerd door de Hoogkarspelers Hans Morsink en Piet Sinnige die ook die al even verrassend in de prijzen vielen. Van de 48 deelnemers aan de achtkampen kwamen er vier uit West-Friesland en allevier eindigden ze bij de eerste drie in hun poule.

Bert en Co waren als vijfde geplaatst in respectievelijk de eerste en derde groep. Voor de pauze stonden drie van de zeven ronden op het programma en daaruit haalde Bert twee punten. In de twee ronde deed hij in een goede stelling een stuk cadeau aan Alex Albrecht en tegen een speler van zijn kaliber is dat fataal. Piet Konijn (een van de organisatoren) en Egbert van Oenen werden wel door de Caïssa-deelnemer geklopt die na de pauze ook Danny Stoop versloeg.

In de vijfde ronde zat groepsfavoriet Piet Pover – met vier uit vier koploper –  tegenover hem. Bert speelde met wit uitstekend en had in een stelling met zeven pionnen elk een actievere toren dan zwart en een paard tegen een loper voor zijn opponent. Toen hij met een torenzet de gepende loper kon winnen en bovendien de mogelijkheid op pionwinst had om zo een vrijpion te creëren, gaf de oud-Waagtoren-speler op.

En werd Bert mede-koploper. Daar kon hij nog geen half uur van genieten. Johan Plooijer is enigszins een angstgegner voor Bert en dat bleek zaterdagmiddag in café De Swan weer. Vervolgens kwam er nog een slotnederlaag tegen Maarten de Haas bij. Maar de andere uitslagen in de zesde en zevende ronde vielen in Hoorns voordeel uit, zodat Bert met zijn vier punten toch nog op de tweede plaats eindigde. Achter Piet Pover.

Voor Co werd het een bizar toernooi. Drie partijen had hij moeten verliezen, maar die leverden wel twee punten (eenmaal winst, twee remises) op en met anderhalve punt voorsprong pakte hij de eindzege in de derde groep.

Met tweeënhalf uit drie smaakten de broodjes tijdens de pauze heerlijk. Daarna was het vooral vechten geblazen. In de vierde ronde won Siem Appelman de kwaliteit, had vijf minuten meer tijd en een betere stelling. Met een alles-of-niets-actie won Co de kwaliteit terug en bood meteen remise aan. Dat werd geaccepteerd.

Zijn groep telde na vier ronden drie ranglijstaanvoerders: Bert van Brenk, Rick Smit en de Caïssa-schaker. Co had van eerstgenoemde gewonnen, maar kwam er tegen de tweede Heerhugowaarder niet aan te pas. Met wit raakte hij twee pionnen achter, terwijl zijn vol op de aanval spelende tegenstander op d3 een vrijpion had. Er zat nog wel iets van tegenspel in de stelling. Zwart had zijn koning op g8 (en een pion op h7), de Hoornse vorst ging naar f6. Een toren op de achtste rij is mat in één, al waren daar twee zetten voor nodig. Daarom ging de Heerhugowaardse koning naar het midden om via e8 en d7 aan die truc te ontsnappen en probeerde Co door de oppositie te houden herhaling van zetten af te dwingen. Dat lukte niet, terwijl ondertussen zwarts d-pion promoveerde. Met nog een paar seconden op de klok gaf wit in uiterste wanhoop met Tg7 schaak. De zwarte vorst, op d7, kon twee kanten op en maakte een fatale keuze: … Kc6, waarna Tc7 (verdedigd door een pion op d6) mat betekende.

Na zes ronden was de buit binnen. Met de overwinning op Henk Rijksen handhaafde Co zijn punt voorsprong op Bert van Brenk en Rick Smit. In de laatste ronde ging het tegen Jan Barteling lang gelijk op, maar in de laatste minuten speelde een actief paard van de Schaakgroep Koedijk-deelnemer een doorslaggevende rol. Dat won de Hoornse a-pion, waardoor zijn eigen a-pion niet meer af te stoppen was. Toen die dameskleding aantrok, viel echter de vlag. Omdat Co over een koning alleen beschikte, werd remise het reglementaire resultaat.

De twee Caïssa-spelers hadden toestemming van thuis gekregen om aan het schaaktoernooi mee te doen op voorwaarde dat ze terugkwamen met een bos chrysanten. Ze waren zo in hun element met de onverwachte prijzen, dat ze bij het verlaten van De Swan bijna de bloemen waren vergeten. Bijna.

     Rood vlees en leesvoer? Voor beide Caïssa-routiniers hield dat op het traditionele evenement van schaakvereniging Heerhugowaard drank in. Op de prijzentafel stonden onder anderen kazen, mooi verpakte flesjes bier, doosjes met chocola, schaakboeken, enveloppen met inhoud en houten plankjes met een variëteit aan lekkernij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *