Caïssa 5 boekt verrassende overwinning

In de tweede thuiswedstrijd van Caïssa 5 heeft het team een zeer verrassende overwinning op het sterke -en tevens ratingfavoriet in de vierde klasse A – M.S.C. 2 behaald. In de Huesmolen boekten de mannen van teamleider Gerrit van der Hoff na een spannende strijd de kleinst mogelijke overwinning: 4½ – 3½.

 

Na twee nederlagen en één ruime overwinning stond Caïssa 5 niet al te hoog genoteerd en kon het wel een mooie opsteker gebruiken. Niets was minder waard want in de Morphy Schaakmat Combinatie 2 had Caïssa 5 meteen ook de sterkste tegenstander tegenover zich in deze klasse wat ook nog bijna in hun sterkste opstelling vanuit Den Helder naar Hoorn reisde. Een zware klus dus.

De avond begon redelijk met een degelijke remise van Frans Bouwman. Tegen Arnold Eisma werden bijna alle stukken afgeruild en bleef er een eindspel over met voor beide partijen een paard en een loper, weliswaar ongelijke lopers. Nadat Frans al remise aangeboden had (wat afgeslagen werd) won hij mooi een pion en na een zettenherhaling werd vervolgens toch nog remise overeen gekomen.

Frank Tieken had tegen Joost van der Made vervolgens zijn stelling goed opgebouwd en kwamen beide koningen wat open te staan. Frank leek hiervan het meest te gaan profiteren en won mooi een stuk. Even later toen hij met zijn dame geen schaak meer kon geven en deze aangevallen stond zag hij geen uitweg meer omdat er ook matdreigingen waren en zodoende kon hij opgeven. Achteraf tijdens de analyse zat er nog een leuk grapje in voor Frank waardoor hij zijn stelling kon redden, hij had zijn gewonnen stuk weer terug kunnen geven met schaak waardoor er vervolgens ook voor Frank allemaal dreigingen waren. Afijn een jammerlijke nederlaag dus.

Inmiddels kwam Daniël Koopman ook binnen in de Huesmolen. Danïel, spelend voor Degoschalm die op dit moment acht matchpunten bezitten had eerder dit seizoen al met zijn team Caïssa 5 met 5½ – 2½ verslagen en staat met zijn team aan de leiding in deze klasse, mede doordat zij een dag eerder met 7-1 van de Pionier wisten te winnen en doordat ze twee weken geleden knap de punten uit Den Helder meenamen door M.S.C. 2 met een man minder te verslaan. Nu kwam hij kijken of wij het concurrent M.S.C. 2 die 6 matchpunten bezitten en tweede staan lastig konden maken. Ook Willem van der Veen verscheen vervolgens in de Huesmolen, eerder had hij afgemeld voor deze wedstrijd maar hij kwam toch zijn ploeggenoten morele steun geven!

Jan Smink was de volgende die klaar was, tegen de sterke Steef van Amersfoort kwam hij met wit niet zo heel lekker uit de opening doordat een sterk zwart paard veel mooie velden controleerde maar verder was er niet veel aan de hand. Langzaam werd hij helaas weggedrukt en maakt zijn tegenstander het prima af nadat hij een aantal pionnen won.

Nu stond er dus al een behoorlijk achterstand op papier:  ½ – 2½ en op de andere borden was het nog niet heel erg duidelijk. Daar kwam snel verandering in toen er ineens twee overwinningen aan leken te komen.

In Gerrit Steegers had Hans Schouwink met zwart een sterke tegenstander tegenover zich. In een siciliaanse partij wat Hans graag speelt kwam hij aardig in zijn spel. Het niet erg actieve spel van zijn tegenstander bood dan ook kansen op succes en nadat de stelling behoorlijk open werd stond ineens van alles in, Hans won een stuk en omdat zijn tegenstander over het hoofd zag dat zijn stuk waarmee hij terug kon slaan gepend stond kon Hans nog meer winnen waarna Steegers het voor gezien hield.

Robbert van Dijkhuizen speelde tegen Bert Frederiks die op dat moment een 100% scoren bezat(4 uit 4) en aan hem de taak om hem daarvan te beroven. Dat ging in de opening wat moeizaam en kreeg een sterk lijkende aanval tegen zich voor een pion als compensatie. Robbert verdedigde zich hiertegen prima en kon in lichte tijdnood nadat zijn tegenstander een paar mindere zetten deed toeslaan door 2 pionnen te winnen en even later de kwaliteit door een paardvorkje. Even daarna kon hij zijn tegenstander nog mat zetten ook waardoor hij met 3 uit 4 topscorer is van Caïssa 5.

Teamleider Gerrit van der Hoff kreeg met zwart een mooie stelling tegen zijn naamgenoot Gerrit Asselman. De beide Gerrit’s maakte er een boeiende strijd van maar nadat de thuisspelende Gerrit op mooie wijze met een dubbele aanval een toren won maakte hij dat prima af en kon hij net als Hans en Robbert met zwart een mooi punt bijschrijven.

Zo was de achterstand van ½ – 2½ inmiddels omgebogen in een verrassende 3½ – 2½ voorsprong. Een stunt leek in de maak maar dat was nog niet zo vanzelfsprekend. Ook een 4-4 zou voor Caïssa 5 een prima prestatie zijn want teamleider Gerrit van der Hoff had zelfs dat niet van te voren kunnen denken. Dan moest er dus wel nog een halfje gehaald worden wat Jan Haijer en Kees Overboom die op dat moment nog speelde moesten gaan proberen te halen

Jan Haijer speelde als kopman tegen een goede bekende: Arie Benschop. Na een vrij rustige opening gaven beide spelers geen krimp en leek Jan met zwart toch een prima stelling te krijgen. Nadat veel stukken werden afgeruild bleef er net als bij Frans Bouwman een paard en een loper over voor beide met 5 pionnen waarvan één vrijpion voor Jan. Een lastige stelling was het zeker waarin het er op ging lijken dat het wel eens remise kon gaan worden. Helaas was niets minder waard en werd Jan langzaam wat weggedrukt door Benschop en nadat Jan een stuk in de steek liet konden de stukken helaas weer terug in de doos.

Bij een 3½ – 3½ stand was de partij tussen Kees Overboom en Cor du Pree op het laatste bord nog bezig. Een spannende ontknoping leek aanstaande want er was inmiddels al behoorlijk wat publiek voor deze beslissende wedstrijd. Om kansen op het kampioenschap te houden voor M.S.C. 2 moest du Pree winnen tegen Kees die ook uiteraard graag wilde winnen. Met wit kwam Kees niet slecht uit de opening terecht en won een pion en had tevens ook een wat actievere stelling. Zijn tegenstander leek weer wat terug te komen in de partij en zo kwam er een boeiende stelling op het bord. Kees liet het er niet bij zitten en wist mooi een stuk tegen een wat open koningsstelling te winnen nadat hij dat eerder ook had kunnen doen. Kees dreigde vervolgens ook nog eens mat en wat combinatie en bleef zeer kalm in tijdnood tegen du Pree die nog een keer aanzette maar dat werd hem te machtig want nadat hij zijn toren pardoes weggaf kon Kees op knappe wijze het vierde en beslissende punt binnenhalen waarna de overwinning op M.S.C. 2 een feit werd.

Door de niet-verwachte overwinning van Caïssa 5 schuiven zij in de vierde klasse A op naar de vierde plaats in de afwachting nog hoe de laatste wedstrijd in de vijfde ronde verloopt tussen Magnus/Anna Pouwlona 3 – Heerhugowaard 4. Caïssa 5 bezit nu 4 matchpunten en krijgt in de laatste twee wedstrijden twee ongeveer gelijkwaardige tegenstanders tegenover zich die gaan bepalen op welke plaats Caïssa 5 gaat eindigen. Aan het einde van maart staat de uitwedstrijd tegen de Pionier op het programma en in april komt Herhugowaard 4 op bezoek.

Volgende week dinsdag komt ook het eerste team van M.S.C. naar Hoorn om te strijden in de topper  tegen Caïssa 3 om een plaatsje in de top van de tweede klasse A. M.S.C. staat op dit moment eerste met 9 matchpunten maar als Caïssa 3 wat nu 7 matchpunten heeft en derde staat net als Caïssa 5 kan stunten (Caïssa 3 heft net als het vijfde ook een behoorlijk lagere gemiddelde rating) kunnen zij langzij komen. Afijn dat zien we volgende week wel!

Caïssa 5 – M.S.C. 2 4½- 3½

1

Jan Haijer

1564

Arie Benschop 

1636

0-1

2

Frank Tieken

1525

Joost van der Made 

1631

0-1

3

Hans Schouwink

1452

Gerrit Steegers 

1595

1-0

4

Jan Smink

1416

Steef van Amersfoort 

1571

0-1

5

Robbert van Dijkhuizen

1227

Bert Frederiks 

1552

1-0

6

Frans Bouwman

1342

Arnold Eisma 

1499

½-½

7

Gerrit van der Hoff

1410

Gerrit Asselman

1342

1-0

8

Kees Overboom

1228

Cor du Pree 

1423

1-0

                                                                                     1395                                                                                             1531                                                                                   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *